Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί


Αποτέλεσμα εικόνας για Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τους πλειστηριασμούς σπιτιών από πολίτες και συλλογικότητες και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, η κυβέρνηση προχωρά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και άλλων κινητών στοιχείων της περιουσίας οφειλετών με χρέη
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου θα διεξαχθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ.
Το όριο αυτό ταυτίζεται με το όριο οφειλής που υπάρχει σήμερα για την ένταξη ενός οφειλέτη στην ομπρέλα προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη. Άγνωστο είναι αν στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών θα ενταχθούν οι πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί ήδη ή μόνον νέες περιπτώσεις κατασχέσεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό μετά από μια περίοδο πιλοτικής λειτουργίας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά από τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους Συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα.
Ακόμα, θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους της επισπευδόμενης απαίτησης, μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι για ποσό επισπευδόμενης απαίτησης (εγγραφής κατάσχεσης) κάτω από 300.000 ευρώ, δεν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατοικιών οφειλετών (φυσικών προσώπων) με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Ο.Τ.Α.

Αντωνόπουλος Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα