Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Από… Ιούλιο δακοκτονία και βλέπουμε !



Σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες έχει μέχρι στιγμής η ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και η καταπολέμηση του δάκου φαίνεται να «πηγαίνει» για μετά το τέλος Ιουνίου.
Όψιμη παραγωγή
Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, καθώς δακοπαγίδες που τοποθετήθηκαν σε κάποια ενδεικτικά ελαιοπερίβολα της Μεσσηνίας έδειξαν ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή υψηλός πληθυσμός δάκου. Αυτό, βέβαια, δεν εφησυχάζει, καθώς υπάρχει μπροστά μας πολύς χρόνος.
Άλλος ένας παράγοντας που βοηθά μαζί με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία, είναι πως η παραγωγή μας φέτος είναι πιο όψιμη.
Οι δε διαδικασίες του διαγωνισμού για την εφαρμογή του προγράμματος δακοπροστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη και παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, αυτό πλέον το στοίχημα έχει χαθεί. Τώρα όλα δείχνουν
πως θα περάσουμε στον Ιούλιο, κι αν «τρέξουμε πολλά κατοστάρια», πιθανόν να είμαστε έτοιμοι στις αρχές του μήνα για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί κατά του δάκου.
Επιπλέον χρηματοδότηση
Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη παγιδοθετών στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, καθώς και εργατών.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα είναι το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης που εγκρίθηκε για τη Μεσσηνία από το υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ως επιπλέον χρηματοδότηση θα ενταχθεί ή όχι στους διαγωνισμούς που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, για να μπορέσει να εφαρμοσθεί πλήρως το πρόγραμμα. Σε περίπτωση που τα χρήματα αυτά δεν ενταχθούν σε αυτούς τους διαγωνισμούς, θα προκύψει επιπλέον καθυστέρηση, καθώς θα πρέπει να κινηθούν καινούργιες διαγωνιστικές διαδικασίες.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα