Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Νεαρός, ομοφυλόφιλος και μιγάς -Η «επανάσταση» του Λίο Βαράντκαρ, που θα αναλάβει πρωθυπουργός στην Ιρλανδία

Είναι 38 ετών, έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος και πρόκειται για γιο Ινδού μετανάστη και Ιρλανδής.
Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/AIDAN CRAWLEY
Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία του Λίο Βαράντκαρ θα ήταν παλιότερα απαγορευτικά για όποιον θα ήθελε να αναρριχηθεί στα ύπατα αξιώματα στην Ιρλανδία της ισχυρής καθολικής παράδοσης. Κι όμως, έπειτα από την εκλογή του στην ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκαέλ, σε δέκα ημέρες θα αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα.
Επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και υπό την πίεση διόλου δημοφιλών μέτρων, ο Εντα Κέλι είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου πως θα παραιτηθεί μέχρι τις 2 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για να βρεθεί ένας διάδοχός του επικεφαλής του κόμματος και της κυβέρνησης.
Το 2015 ο 38χρονος γιατρός έγινε το πρώτο εν ενεργεία μέλος ιρλανδικής κυβέρνησης που δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης. Στις 12 Ιουνίου θα γίνει ταυτόχρονα ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, ο πρώτος που έχει πατέρα ξένης καταγωγής και ο πρώτος που δηλώνει ανοικτά πως είναι ομοφυλόφιλος.
Πρόκειται για μια επανάσταση στην Ιρλανδία, όπου η άμβλωση παραμένει απαγορευμένη, εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, όπου η ομοφυλοφιλία δεν αποποινικοποιήθηκε παρά το 1993 και όπου το διαζύγιο δεν επετράπη παρά δύο χρόνια αργότερα.


Ο ίδιος αρνείται να περιοριστεί σε αυτές τις «ταμπέλες». «Δεν είμαι ένας πολιτικός μισός Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Όλα αυτά είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας απ' αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», έχει δηλώσει ο γιος γιατρού με καταγωγή από τη Βομβάη και νοσηλεύτριας. Ο ίδιος μεγάλωσε με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του στο Δουβλίνο.

Στα 25 του έγινε δημοτικός σύμβουλος, το 2007- πριν κλείσει τα 30- εξελέγη βουλευτής. Στην κυβέρνηση εισήλθε το 2011. Είχε τα χαρτοφυλάκια των Μεταφορών, του Τουρισμού και του Αθλητισμου, μετά της Υγείας και τέλος της Κοινωνικής Προστασίας.

Το 2015 διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων που ίδιου φύλου και για τη χαλάρωση των νόμων περί αμβλώσεων, υπερασπιζόμενος παράλληλα, όπως η πλειοψηφία του Φίνε Γκαέλ, μέτρα οικονομικής λιτότητας.

Ως πρωθυπουργός, ο Λίο Βαράντκαρ δεν αναμένεται ότι θα παρεκκλίνει απ' αυτή την πολιτική της λιτότητας. Ομως η άνοδός του στην εξουσία, πλούσια σε συμβολισμούς, ωθεί την ιρλανδική δημοκρατία σε μια νέα διάσταση, καθοριστικά σύγχρονη.

Θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ορμή που έχει δημιουργηθεί για να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές ώστε να προσπαθήσει να ενισχύσει την αντιπροσώπευση του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Ο Εντα Κένι, η αποχώρηση του οποίου επισπεύσθηκε από ένα σκάνδαλο στους κόλπους της αστυνομίας, είχε επανεκλεγεί τον Μάιο του 2016, έπειτα από περισσότερο από δύο μήνες αδιεξόδου. Όμως δεν είχε κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και χρειάστηκε να συνάψει μια συμφωνία με το Φιάνα Φέιλ, τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα