Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η Ρωσία "ξέπλυνε" 20 δισ. ευρώ στο "Παγκόσμιο Πλυντήριο"

Σκάνδαλο μεγατόνων επικαλούνται οι εφημερίδες Guardian και Süddeutsche Zeitung, υποστηρίζοντας πως μεγάλες τράπεζες "ξέπλυναν" 20 δις. ευρώ από τη Ρωσία
Σκάνδαλο μεγατόνων που είναι πιθανό να προκαλέσει πολλαπλούς οικονομικούς κλυδωνισμούς επικαλούνται με ταυτόχρονα ρεπορτάζ τους η βρετανική εφημερίδα Guardian και η γερμανική Süddeutsche Zeitung καθώς υποστηρίζουν πως 20 δισ. ευρώβγήκαν από τη Ρωσία μεταξύ των ετών 2010 και 2014, στα πλαίσια μιας τεράστιας εγκληματικής επιχείρησης ξεπλύματος χρήματος στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Το παγκόσμιο πλυντήριο».
Την αρχή έκανε η Guardian που αναφέρει ότι 17 τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν στην ανακύκλωση ενός ποσού ύψους 690 εκατ. ευρώ από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί και αποτελούσαν μέρος ενός οικονομικού σκανδάλου που άγγιξε συνολικά το ποσό των 19.5 δισ. ευρώ.
Όπως υποστηρίζεται σε έγγραφα του “Organized Crime and Corruption Reporting Project”, στο οποίο συμμετέχουν διάφορα μέσα ενημέρωσης, το ποσό αυτό των 20 δισ. βγήκε από τη Ρωσία μεταξύ των ετών 2010 και 2014, στα πλαίσια μιας τεράστιας εγκληματικής επιχείρησης ξεπλύματος χρήματος στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Το παγκόσμιο πλυντήριο».
Σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται πάνω από 500 πρόσωπα, ανάμεσά τους ολιγάρχες, στελέχη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πράκτορες ή φιγούρες που διατηρούν σχέσεις με την FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η απάτη αυτή, 17 μεγάλες βρετανικές τράπεζες – ανάμεσά τους οι HSBC, RBS, Barclays και Coutts – εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές (επί συνόλου 70.000) ύψους 690 εκατ. ευρώ.

Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 55 εκατομμύρια ευρώ.

Όλες οι μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ύποπτες μεταφορές χρημάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν μεταχειρίστηκαν παρά ποσά που είχαν ήδη ξεπλυθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

Ωστόσο, με ανακοινώσεις των διοικήσεων τους, ήδη τόνισαν με ρητό τρόπο την αθωότητά τους στο βρετανικό δημοσίευμα.

Πριν λίγες ώρες, ήρθε κι ένα ακόμη δημοσίευμα από την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προκειμένου να αποδείξει πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμφιβόλου προελεύσεως μεταφορές χρημάτων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης διεκπεραίωσαν τουλάχιστον 27 γερμανικές τράπεζες.

Στην ουσία πρόκειται για ποσά που προέρχονταν από την Ρωσία, τα οποία "ξέπλεναν" γερμανικές τράπεζες. Συνολικά, στους λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών μπήκαν 61 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, μπήκε σε λογαριασμούς της Commerzbank και το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς της Deutsche Bank.

Αμφότερες οι γερμανικές τράπεζες ακολούθησαν την τακτική των βρετανικών και διέψευσαν κάθε ανάμειξη τους με το σκάνδαλο αυτό.

Πως λειτουργούσε το Παγκόσμιο Πλυντήριο

Σύμφωνα με την έρευνα της “Organized Crime and Corruption Reporting Project”, η απάτη είχε επτά στάδια:

1. Το κύκλωμα δημιουργεί δύο εταιρείες-βιτρίνα στο εξωτερικό, την Α και την Β. Υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και δεν έχουν απολύτως καμία δραστηριότητα.

2. Στη συνέχεια η εταιρεία Α γίνεται «πιστωτής», εμφανιζόμενη να δανείζει χρήματα στην εταιρεία Β, η οποία υπογράφει ένα συμβόλαιο υποσχόμενη να επιστρέψει τα χρήματα. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχει καμία συναλλαγή και δανεισμός χρημάτων.

3. Ως εγγυήτρια αυτού του ανύπαρκτου «δανείου» εμφανίζεται να είναι ρωσική εταιρεία (ή εταιρείες) που έστησαν και τη δουλειά. Κρίσιμο ρόλο παίζει σε αυτή την εγγύηση κάποιος που να είναι πολίτης της Μολδαβίας.

4. Μετά η εταιρεία Β χρεοκοπεί και η εταιρεία Α απαιτεί την εξόφληση του δανείου από την εγγυήτρια ρωσική εταιρεία.

5. Επειδή ως εγγυητής εμφανίζεται και κάποιος Μολδαβός πολίτης, το θέμα φτάνει προς «διευθέτηση» στα δικαστήρια της Μολδαβίας. Διεφθαρμένοι δικαστές -που ανήκουν στο κύκλωμα- εκδίδουν απόφαση για την άμεση πληρωμή του χρέους από τη ρωσική εταιρεία προς την εταιρεία-βιτρίνα Α.

6. Ο διεφθαρμένος δικαστής ορίζει έναν «δικό» του για να επιβλέψει την εκτέλεση της απόφασης και να κανονίσει τη μεταφορά των χρημάτων. Ο επιβλέπων, λοιπόν, ανοίγει έναν ελεγχόμενο από το δικαστήριο λογαριασμό στην τράπεζα Moldindconbank της Μολδαβίας, όπου η ρωσική εταιρεία ως εγγυήτρια καταθέτει το ποσό του «δανείου».

7. Έτσι τώρα τα ρωσικά χρήματα βρίσκονται στην τράπεζα της Μολδαβίας, «καθαρά», με τη βούλα δικαστηρίου και έτοιμα να αναχωρήσουν για άλλους προορισμούς. Μεγάλο μέρος λοιπόν αυτών των ποσών -σχεδόν 13 δισ. δολάρια- καταλήγει σε άλλη τράπεζα, στην Trasta Komercbanka της Λετονίας, και από εκεί -αρκετά εύκολα αφού πρόκειται για χώρα της Ε.Ε.- με ενδιάμεσους σταθμούς άλλες εταιρείες-βιτρίνες, σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Τα επτά στάδια της απάτης
Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε 5.140 διαφορετικές εταιρείες σε λογαριασμούς που είχαν σε 732 τράπεζες σε συνολικά 96 χώρες,μέσω μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, χωρίς να συναντήσουν σχεδόν κανένα εμπόδιο.

Οι τράπεζες που φέρεται να είναι εμπλεκόμενες στο παγκόσμιο Πλυντήριο

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα διερωτάται, λόγου χάρη, ως προς την Deutche Bank, η οποία λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την μολδαβική τράπεζα Moldindconbank και την λετονική Trasta Komercbanka, "γιατί συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους, παρότι οι λετονικές τράπεζες είχαν αποκτήσει τη φήμη του «Ελντοράντο για το ξέπλυμα χρήματος»" ενώ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase είχε αναγκαστεί από το 2013 να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, ύστερα από τις πιέσεις που της είχαν ασκήσει τα όργανα τραπεζικής εποπτείας των ΗΠΑ.

Μάλιστα η φήμη της Trasta Komercbanka, είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που έγινε γνωστό ως «υπόθεση Μαγκνίτσκι» και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ρωσία, ενώ τον Αύγουστο του 2015 τα όργανα τραπεζικής εποπτείας της Λετονίας την είχαν προειδοποιήσει ότι προβαίνει σε «συναλλαγές που ενέχουν κίνδυνο και υπονομεύουν την φήμη της».

Που κατέληγαν τα χρήματα

Αυτοί που επωφελήθηκαν είναι πλούσιοι και ισχυροί Ρώσοι, που απέκτησαν την περιουσία τους κάνοντας δουλειές με το κράτος.

Μεταξύ αυτών, αναφέρει το OCCRP, είναι: ο Αλεξέι Κραπίβιν,επιχειρηματίας που ανήκει στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο Γκεόργκι Γκενς, επιχειρηματίας από τη Μόσχα και ιδιοκτήτης του ομίλου Lanit, που είναι μεγάλος διανομέας προϊόντων μεταξύ άλλων των Apple, Samsung και ASUS στη Ρωσία και ο επιχειρηματίας Σεργκέι Γκιρντίν, ιδιοκτήτης της τεχνολογικής εταιρείας Marvel, με σημαντικούς πελάτες στη Ρωσία.

Μερικά από τα χρήματα διοχετεύτηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ρώσους στο εξωτερικό, όπως στην Trident International Corp., ιδιοκτησίας του Πάβελ Σεμένοβιτς Φλίντερ, ο οποίος στη συνέχεια πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και το 2015 παραπέμφθηκε στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο αμερικανικής κατασκευής ηλεκτρονικών ανταλλακτικών σε ρωσικές επιχειρήσεις αμυντικής τεχνολογίας, σε τρεις εκ των οποίων είχαν «επιβληθεί κυρώσεις άμεσα ή έμμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα