Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Πυρήνας πολιτισμού το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας με 21 χρόνια λειτουργίας

Πυρήνα πολιτισμού αποτελεί το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας, στο οποίο διεξάγονται καλοκαιρινά μαθήματα για μικρούς και μεγάλους.
Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από πρόσκληση του Δήμου Τριφυλίας και της Κοινωφελούς του Επιχείρησης, κάτοικοι της περιοχής – οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί είναι η αλήθεια – επισκέφθηκαν τους νέους χώρους που στεγάζεται το Εικαστικό Εργαστήρι στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας και από τον υπεύθυνο σπουδών, Σωτήρη Γκαρδιακό, γνώρισαν τη λειτουργική δομή, το πρόγραμμα καθώς και τη συνολική διάρθρωση του θεσμού.
Σημειώνεται πως διεξάγονται καλοκαιρινά μαθήματα καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται για πληροφορίες στην Κοινωφελή Επιχείρηση καθώς και στο τηλέφωνο 6974907889 και στο mail: eikastikoergastirio@gmail.com.
Σημειώνεται πως, το Εικαστικό Εργαστήρι δεν είναι κάτι καινούργιο για την Κυπαρισσία, αλλά ήδη λειτουργεί στην πόλη 21 ολόκληρα χρόνια.
Ο Δήμος Κυπαρισσίας, με δήμαρχο τον Ηλία Τσίγγανο, και το Διοικητικό Συμβούλιο της -τότε - Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Τ.Π.Α.Κ.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον υπουργό, Σταύρο Μπένο, δημιούργησαν το 1996 το "Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών" το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Εικαστικό Εργαστήρι και από το 2011, με τη σύσταση και λειτουργία του Καλλικράτειου δήμου Τριφυλίας και τη σύσταση και συγκρότηση του νέου Νομικού Προσώπου της

Κοινωφελούς Επιχείρησης, υπήχθη στην Κοινωφελή Επιχείρηση.
Όλα αυτά τα χρόνια το Εικαστικό Εργαστήρι παρέχει μαθήματα σε όσους το επιθυμούν είτε έχουν ταλέντο είτε απλό μεράκι για την τέχνη. Σκοπός του είναι, να κρατήσει ζωντανή την εικαστική και αισθητική παιδεία που λείπει τόσο από το σχολείο όσο και από την καθημερινή μας ζωή. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τμήματα διαφόρων κατευθύνσεων και επιπέδων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Τα παιδιά μέσα από την δημιουργική απασχόληση και τη ψυχαγωγία, μαθαίνουν τη γλώσσα της Εικαστικής Δημιουργίας. Εφαρμόζουν τις αρχές των Εικαστικών Τεχνών σε μια ποικιλία τεχνικών, ανάλογα με την ηλικία τους: Ζωγραφική με χρώμα σε μεγάλη επιφάνεια, χαρακτική, κατασκευές με διάφορα υλικά, μάσκα. Επίσης, γνωρίζουν τους μεγάλους δημιουργούς μέσα από ασκήσεις.
Τα ταλέντα που θα αναδειχθούν με το πέρασμα του χρόνου από τα παιδικά τμήματα, θα αποτελέσουν τη νέα γενιά εικαστικών καλλιτεχνών της Τριφυλίας. Εδώ και κάποιους μήνες, το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας μετεγκαταστάθηκε στο κτίριο του ΕΠΑΛ και έχει νέο υπεύθυνο σπουδών το Σωτήρη Γκαρδιακό, μαζί με την εικαστικό Ανθή Ζησιμοπούλου.
Ο κ. Γκαρδιακός σε δηλώσεις του προχθές αναφέρθηκε στη πολύχρονη προσφορά του Εικαστικού Εργαστηρίου που παράγει μια μορφή πολιτισμού, τον πολιτισμό μέσα από την τέχνη και την εκπαιδευτική διαδικασία της τέχνης.
Ο ίδιος τόνισε πως «στο Εικαστικό Εργαστήρι έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Στήνουμε, να το πούμε έτσι κομψά, μια μικρή Καλών Τεχνών. Έχουμε τομείς όπως είναι η ζωγραφική, το ελεύθερο σχέδιο, η χαρακτική, η ιστορία της τέχνης, η κεραμική για μαθητές από μικρές ηλικίες μέχρι μεγάλες ηλικίες…».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε τη μετεγκατάσταση του Εικαστικού Εργαστηρίου και εξήρε την προσφορά του κ. Γκαρδιακού στο στήσιμό του στους νέους του χώρους, επισημαίνοντας ότι ο δήμος, επίσημα, μαζί με τους φορείς, επισκέφθηκε το Εικαστικό Εργαστήρι για να το γνωρίσει και να το κοινοποιήσει στον κόσμο «ώστε να έρθουν, ν’ αγκαλιάσουν αυτή τη δουλειά που γίνεται, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χόμπι, δεξιότητες, ικανότητες, προοπτική στα παιδιά μας, στα παιδιά του Δήμου Τριφυλίας…».
Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Ανδρέας Μπουγάς, σημείωσε πως «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που επιτέλους ξεκινήσαμε το Εικαστικό Εργαστήρι εδωπέρα, που δουλεύει δύο μήνες. Ο Σωτήρης ο Γκαρδιακός και η Ανθή έχουν κάνει πάρα πολύ μεγάλη δουλειά…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα