Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Μουσική πανδαισία στην ανάδειξη του μνημείου της Παναγίας Βλαχέρνας

Με μια μεγαλειώδη συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Οργανισμού Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ανάδειξη του ιστορικού διατηρητέου μνημείου της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά το βράδυ της Τετάρτης.
Όσοι βρέθηκαν εκεί πέρα από το καταπληκτικό μουσικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον μοναδικό αυτό βυζαντινό μνημείο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και την συντήρησή του. Οι εργασίες έγιναν με την φροντίδα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Ο ναός βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της πόλης των Φιλιατρών, μέσα στο Πάρκο της Βλαχέρνας. Με βάση τα μορφολογικά στοιχεία του, ο ναός μπορεί να αναχθεί στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Κατασκευάστηκε από υλικά προϋπάρχοντος ναού και είναι ο τέταρτος στην ίδια θέση. Ο πρώτος ναός είχε κατασκευαστεί πριν τη Φραγκοκρατία. Το έτος 1931 παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
Εχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση και σχετικό ΦΕΚ ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως ζώνη προστασίας του έχει οριστεί ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο μέσα βρίσκεται ο ναός.
Ξενάγηση στους επισήμους αναφέροντας ιστορικά στοιχεία του ναού έκανε η αρχαιολόγος

του Δήμου Τριφυλίας Ντορίνα Αλευρά. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης, από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο αναφέρθηκε η ανάγκη να αντικατασταθεί το τέμπλο του ναού, με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να δεσμεύεται ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει την συγκεκριμένη δαπάνη.

Στην συνέχεια καλωσορίζοντας τον κοινό ,η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία του ναού αλλά και στις προσπάθειες του συλλόγου για την συντήρηση του ναού, ευχαρίστησε από βάθη καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ καλή συνεργασία και βοήθεια που είχαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι αν ο ναός έμενε όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, θα καταντούσε μη λειτουργήσιμος. Ωστόσο, όπως είπε, όταν υπάρχει η θέληση η δική μας με την δύναμη του Θεού γίνονται θαύματα. Ενώ και αυτός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι στην Τριφυλία υπάρχει μια συμβιωτική σχέση της κοινωνίας με τα μνημεία, "θέλουμε να ζούμε δίπλα στα μνημεία και να προχωράμε", τόνισε.

Ως ένα χώρο που πρέπει να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού τον χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Η βραδιά από εκεί και πέρα ήταν μια μουσική πανδαισία, που άνοιξε με την μικτή χορωδία του Οργανισμού Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών και συνεχίστηκε με την Φιλαρμονική των Φιλιατρών, για να κλείσει με τα δύο σύνολα μαζί.

Να τονίσουμε ότι στο χώρο του πάρκου λειτουργούσε και φωτογραφική έκθεση με αναφορά στην ιστορία του ναού αλλά και στις πρόσφατες εργασίες.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, όπως και αρκετοί αυτοδιοικητικοί.

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα