Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΝΔ: Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση για εξεταστική

Γιατί η ΝΔ δεν επέλεξε τελικά την πρόταση μομφής εναντίον του Πάνου Καμμένου. Το παρασκήνιο και οι λόγοι που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αλλαγή στάσης.
Τον πλήρη αιφνιδιασμό του Μαξίμου δείχνει πως πέτυχε η αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση του Πάνου Καμμένου και των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Άμυνας με ισοβίτη για το Noor1. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο άκουσμα και μόνο της πρότασης την αρνήθηκε, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε και προχώρησε επίσημα στην κατάθεση του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό και σύγχυση στα στρατόπεδα των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε 24 ώρες από το βήμα της βουλής απέρριψε την πρόταση της ΝΔ πριν καν κατατεθεί ενώ υπήρξε και η οργισμένη αντίδραση του Πάνου Καμμένου που κατηγόρησε εκ νέου τα συμφέροντα.
“Ο κ. Καμμένος την Δευτέρα στην βουλή μας προκάλεσε να καταθέσουμε πρόταση για προανακριτική και εμείς καταθέσαμε εξεταστική. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεται” τόνιζε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το Μοσχάτο όλο αυτό το διάστημα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Άμυνας. Μία κίνηση επιθετική η οποία όμως θα συσπείρωνε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς κανείς βουλευτής δεν θα έπαιρνε το

ρίσκο να ρίξει ουσιαστικά την κυβέρνηση - ακόμα και οΝίκος Φίλης στήριξε τον Πάνο Καμμένο - και επιπλέον θα έβαζε τέλος στην υπόθεση, την οποία η ΝΔ θέλει να την συντηρήσει όσο περισσότερο γίνεται στην επικαιρότητα καθώς εκτιμά πως ολοένα και περισσότερο πλήττεται η κυβερνητική συνοχή. Στο Μαξίμου που γνώριζαν όλα τα παραπάνω πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να αναγκάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση να προσφύγει εναντίον του Πάνου Καμμένου και να καταθέσει πρόταση μομφής.
Σε μία από τις συσκέψεις που έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην οποία συμμετείχαν ελάχιστοι συνεργάτες μεταξύ των οποίων ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αποφασίστηκε η ΝΔ να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία όπως ειπώθηκε μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική αλλά έχει περισσότερα πολιτικά οφέλη. Ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταψηφίσει την πρόταση - λένε στο Μοσχάτο - τότε θα είναι εκτεθειμένη καθώς θα φανεί πως δεν επιθυμεί ούτε καν την διερεύνηση της υπόθεσης και το μόνο που ζητά είναι η συγκάλυψη της, κάτι που φάνηκε και χθες όταν τα μέλη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μετέχουν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής απέρριψαν το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καλέσουν τον Πάνο Καμμένο για να δώσει εξηγήσεις.
Παράλληλα όπως λένε στο Μοσχάτο με την κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πιθανή άρνηση του Μαξίμου να συμφωνήσει για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής χάνεται οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης στο οποίο αναφέρονταν διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Σταύρο Κοντονή για το επίμαχο ζήτημα καθώς ο Πάνος Καμμένος δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που του έχουν τεθεί και κυρίως τι είπε στις 12 τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.
Επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο εκτός από τον υπουργό Άμυνας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο θεωρούν συνυπεύθυνο στην περίπτωση που γνώριζε τις κινήσεις που έκανε ο κυβερνητικός του εταίρος, σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν στην ΝΔ, θα έπρεπε να είχε από την αρχή διαχωρίσει την θέση του και να αποδοκιμάσει τον Πάνο Καμμένο και όχι να τον στηρίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα