Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Μπορείτε να βοηθήσετε

Σε δεινή κατάσταση από πλευράς υγείας και οικονομικών βρίσκεται μια τετραμελής οικογένεια (2 γονείς και 2 αγόρια ανήλικα) στην Καλαμάτα. Τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τα παιδιά τους και τους ίδιους.
Η οικογένεια διαμένει σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα 51 τ.μ. δευτέρου ορόφου σε πολυκατοικία.
Η μητέρα 53 ετών έχει ολική παραλυσία (ολική τετραπληγία), καθηλωμένη μόνιμα εδώ και 10 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι. Φυσικά, αδυνατεί να εξυπηρετηθεί από μόνη της. Λαμβάνει ένα πολύ χαμηλό ποσό προνοιακού αναπηρικού επιδόματος της τάξεως των 460 ευρώ το μήνα. Συχνά παρουσιάζει διάφορες επιπλοκές στο αναπνευστικό της σύστημα και σε άλλα όργανα του σώματός της εξαιτίας της πολύχρονης παραλυσίας της και ο σύζυγός της αναγκάζεται να την εισάγει εκτάκτως στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Ο σύζυγος και πατέρας είναι 63 χρονών. Λαμβάνει μια πενιχρότατη αναπηρική σύνταξη της τάξεως των 180 ευρώ το μήνα, λόγω βαρύτατου εγκεφαλικού (ισχαιμικού) εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη πριν από 12 χρόνια. Φροντίζει επί 10 χρόνια πιστά και με πολλή αγάπη τη σύζυγό του σε όλες τις άμεσες ανάγκες διαβίωσής της (καθαριότητα σώματος,

μαγείρεμα, τάισμα, χορήγηση φαρμάκων, άλλαγμα εσωρούχων και ρούχων, μετακίνηση από και προς το κρεβάτι, από και προς τα λοιπά δωμάτια του σπιτιού, με κουβάλημα στην πλάτη του παράλυτου σώματός της, μεταφορά της με το αναπηρικό καροτσάκι έξω από το σπίτι, όποτε αυτό απαιτείται). Οι ανάγκες φροντίδας της γυναίκας του είναι απίστευτα πολλές και για την ικανοποίησή τους απαιτούν μόνιμη παρουσία του συζύγου της στο σπίτι επί 24ώρου βάσεως. Απαιτούν επίσης την καταβολή σημαντικού ύψους δαπάνης κάθε μήνα για την αγορά των αναγκαίων πραγμάτων (φάρμακα, πάνες κ.λπ.). Τα πενιχρά εισοδήματα της οικογένειας δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών εξυπηρέτησης των αναγκών της συζύγου αλλά και γενικότερα των αναγκών διαβίωσης.
Πριν από 9 περίπου μήνες ο σύζυγος παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας στην καρδιά του. Σχεδόν καθημερινά ανεβάζει απότομα πίεση πάνω από 20. Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά το πρόβλημά του δεν έχει εξαλειφτεί. Κάθε φορά που ανεβαίνει η πίεσή του πάνω από 20, αισθάνεται φρικτούς πόνους και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σύζυγό του, στις ανάγκες της ως παράλυτης, καθώς πέφτει αναγκαστικά ανήμπορος στο κρεβάτι, περιμένοντας με τη λήψη του φαρμάκου να πέσει η πίεσή του και να συνέλθει.
Συχνά ο πατέρας εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου έχει εντοπιστεί ότι, εκτός από την καρδιά του, έχει σοβαρό πρόβλημα και στον πνεύμονα. Η απουσία του από το σπίτι κατά τα πυκνά διαστήματα που εισάγεται στο νοσοκομείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικογένεια δεν έχει χρήματα έχουν ως συνέπεια η παράλυτη μητέρα και 2 παιδιά της να μείνουν για μέρες νηστικοί!
Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικογένεια και της αδυναμίας του να καλύψει οικονομικά και πρακτικά τις ανάγκες της, ο σύζυγος υπέστη νευρικό κλονισμό και λαμβάνει πλέον φαρμακευτική αγωγή και γι'αυτό τον λόγο. Αυτή τη στιγμή είναι μονίμως καθηλωμένος στο κρεβάτι και αδυνατεί να παράσχει οποιανδήποτε βοήθεια στην απελπισμένη σύζυγό του.
Όλα τα μηχανήματα για την εξυπηρέτηση της παράλυτης συζύγου τα οποία είχε αγοράσει πριν από χρόνια η οικογένεια (ορθοστάτης, ποδήλατο για αναπήρους) έχουν υποστεί βλάβες και είναι αδύνατο να επισκευαστούν διότι οι εργασίες επισκευής απαιτούν πάρα πολλά χρήματα, που οι άνθρωποι δεν διαθέτουν.
Πρόσφατα, υπέστη βλάβη και το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό καροτσάκι της παράλυτης συζύγου. Για την αποκατάσταση της βλάβης αυτής απαιτούνται περί τα 800 ευρώ. Δεδομένου ότι η οικογένεια δεν έχει τόσα χρήματα να διαθέσει άμεσα, η γυναίκα αναγκάζεται να παραμένει ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αρχίσει να "ανοίγει" το σώμα της από μη επουλώσιμες πληγές που δημιουργούνται εξαιτίας της συνεχούς κατάκλισης και η γυναίκα να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της από σήψη.
Ο Δήμος της Καλαμάτας στον οποίο απευθύνθηκε επανειλημμένα η οικογένεια για την παροχή βοήθειας δεν ανταποκρίθηκε!
Η σύζυγος ακολουθούσε πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, το οποίο κάλυπτε το ΙΚΑ. Εδώ και 3 χρόνια, όμως, το ΙΚΑ διέκοψε την παροχή αυτή.
Επίσης, μέχρι το 2014 η οικογένεια είχε τη δυνατότητα να προμηθεύεται τρόφιμα και άλλα είδη από το "κοινωνικό παντοπωλείο" του Δήμου. Όμως και αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον καθώς ορίστηκε πολύ χαμηλό εισοδηματικό όριο 1.000 ευρώ το χρόνο με αποτέλεσμα η οικογένεια να αποκλειστεί κι απ' αυτή την παροχή.
Τα στοιχεία της οικογένειας είναι στη διάθεση του dikailogitika.gr και για οποιαδήποτε επιβεβαίωση και πιο αναλυτική ενημέρωση για το πρόβλημα ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6975 654328.
Κάθε μορφής βοήθεια προς την οικογένεια είναι ευπρόσδεκτη. Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στην τράπεζα ALPHA BANK με αριθμό IBAN: GR45 0140 8970 8970 0210 1045 883.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα