Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Μάστιγα σε Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο και πολλές περιοχές. Πωλείται παντού στην Ελλάδα το επικίνδυνο «αέριο γέλιου»

Όσο υπάρχει ζήτηση, τόσο θα υπάρχει και προσφορά, ακόμη και σε επικίνδυνα για την υγεία υλικά όπως είναι αποδεδειγμένα το «αέριο γέλιου».
Παρ' όλο που κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της η 18χρονη Βρετανίδα από τη χρήση του στα Μάλια, στη διπλανή Χερσόνησο το πουλάνε ακόμη και σε... πάγκους.
Έναν τέτοιο πάγκο είχαν στήσει στο λιμάνι της Χερσονήσου μια 18χρονη Ελληνίδα και μια 28χρονη Ρωσίδα, οι οποίες βρέθηκαν από τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος να διαθέτουν προς πώληση (και μάλιστα τα... ξημερώματα!) συνολικά 46 αμπούλες και φιαλίδια με το επικίνδυνο αέριο, από τα οποία γέμιζαν με αυτό μπαλόνια χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό αντικείμενο.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τις δύο γυναίκες βάρος των οποίων βεβαιώθηκε παράβαση και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τους με την οποία τις οδήγησαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. Ωστόσο, η προανάκριση που διενεργείται για να εντοπιστεί η πηγή των παράνομων φιαλιδίων, δεν έχει καταλήξει κάπου ως τώρα...
Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και σε νησιά όπως η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα με τις συλλήψεις να είναι καθημερινό φαινόμενο!
Πρόκειται για το ναρκωτικό «hippy crack» ή, αλλιώς, «αέριο του γέλιου» που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα Μάλια και η Χερσόνησος. Πρόκειται για εισπνοή αερίου από ένα μπαλόνι, η οποία προκαλεί ευφορία

και ταυτόχρονα χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις.
Η ονομασία του «hippy crack» δεν έχει εξακριβωθεί από που προήλθε. Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι το «hippy» αντιπροσωπεύει τον τύπο που το καταναλώνει, ενώ το «crack» υποδηλώνει την γρήγορη ταχύτητα που δρα το νιτρώδες οξείδιο.
Η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μάλιστα στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές δικογραφίες από το ΑΤ Χερσονήσου για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από τη χρήση του ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αθωώθηκαν καθώς πρόκειται για μια ουσία η οποία δεν είναι απαγορευμένη και μπορεί κανείς να τη βρει οπουδήποτε. Μάλιστα πωλείται σε ελκυστικές τιμές στους τουρίστες.
Οι γιατροί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η χρήση του αερίου. Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αέριο όταν λαμβάνεται συστηματικά από το στόμα. Σύμφωνα με ειδικούς, το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Με τέτοιες παρενέργειες οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ανατρέπεται ο χαρακτηρισμός του ως άκακο. Οταν εισπνέεται, το νιτρώδες οξείδιο διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και έτσι στερεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα από αυτό.
Κατά την επιστημονική του ονομασία, το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα