Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Βαρουφάκης και Καμμένος φέρνουν "πολιτικό καύσωνα" στο Μαξίμου

Ο δεύτερος καύσωνας του Ιουλίου μπορεί να πέρασε και να άρχισε ήδη να δροσίζει, ωστόσο στο πολιτικό σκηνικό η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη και ο υδράργυρος και αυτή την εβδομάδα θα είναι στο κόκκινο. Οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, η ονομασία των Σκοπίων, η κόντρα της κυβέρνησης με την δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, αλλά και οι "απανωτές" αποκαλύψεις Βαρουφάκη συνθέτουν ένα «πολεμικό» σκηνικό μεταξύ του Μαξίμου και της αντιπολίτευσης.
Αδύναμος κρίκος ο Καμμένος
Το Μαξίμου μπορεί να στηρίζει με νύχια και με δόντια τον κυβερνητικό της εταίρο, ωστόσο οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς μεγαλώνουν. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλη καχυποψία για τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου για μια σειρά από ζητήματα. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ισοβίτη για το Noor 1, την τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στην αντιπροεδρία της βουλής, μέχρι την άποψη του για την ονομασία των Σκοπίων που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση.
Στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβερνητική συνοχή το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται έντονα και τονίζουν πως «ο Πάνος Καμμένος είναι ο αδύναμος κρίκος». Στο Μοσχάτο γνωρίζουν πως την Παρασκευή θα απορριφθεί κατά πάσα πιθανότητα, η πρόταση τους για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο όπως σημειώνουν «θα επιβεβαιωθεί η συνυπευθυνότητα του Αλέξη Τσίπρα και η πρόθεση της κυβέρνησης για συγκάλυψη». Παράλληλα τονίζουν

πως η σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι «ανεξάρτητη από κομματικές ταυτότητες και κανείς δεν πρόκειται να την σταματήσει».
Συναίνεση στο κυπριακό - Κόντρα στο ΣκοπιανόΟι χαρακτηρισμοί περί «σκύλων και γαβγισμάτων» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει στις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, μπορεί να προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ καθώς θεωρεί πως χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και όχι κορώνες, ωστόσο στο κυπριακό υπάρχει ουσιαστικά κοινή εθνική γραμμή. Στο ζήτημα όμως της ονομασίας των Σκοπίων υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση με πρωταγωνιστή και πάλι τον Πάνο Καμμένο ο οποίος δεν δέχεται το όνομα Μακεδονία, να υπάρχει ούτε σε σύνθετη ονομασία.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζουν δια στόματος αντιπροέδρου Αδωνι Γεωργιάδη, πως ακόμα και αν βρεθεί χρυσή τομή στο Σκοπιανό και έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στην βουλή, η ΝΔ θα την καταψηφίσει ακόμα και αν συμφωνεί. Και αυτό γιατί εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει χάσει την δεδηλωμένη καθώς ο κυβερνητικός εταίρος υποστηρίζει διαφορετική γραμμή.
Σκληρό ροκ και για την δικαιοσύνη
Στα ύψη για μια ακόμη εβδομάδα θα είναι η αντιπαράθεση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των κυβερνητικών στελεχών εναντίον της δικαιοσύνης. Ο Παύλος Πολάκης δεν σταματά μέσω αναρτήσεων στο Facebook να βάλει εναντίον των δικαστών, ενώ «φωτιές» άναψε και η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο οποίος κάνει ουσιαστικά συστάσεις προς τους δικαστές και αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου εκτιμά πως η επιθετική τακτική απέναντι στην δικαιοσύνη της δίνει πόντους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συσπειρώνει του ψηφοφόρους. Στην αντίπερα όχθη η ΝΔ χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την δημοκρατία την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο Μοσχάτο θα ανεβάσουν κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους και θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση πως στόχο έχει την χειραγώγηση της δικαιοσύνη ενώ παράλληλα θα στηρίζει τους δικαστικούς για τις επιθέσεις που δέχονται από κυβερνητικά στελέχη.
Πρώτα ΔΝΤ και μετά η έξοδος
Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και των λεπτών ισορροπιών στα εθνικά θέματα, υπάρχει και η πορεία της οικονομίας καθώς την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τον Γιάννη Στουρνάρα για το χρονικό σημείο που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Αντώνη Σαμαρά περί «στημένης εξόδου» ωστόσο σημειώνουν πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την ίδια «μικρόψυχη συμπεριφορά» καθώς στόχος είναι το εθνικό συμφέρον και η πορεία της οικονομίας. «Αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν για μια περιορισμένη έξοδο της χώρας στις αγορές, ξεχνούν και πάλι ότι η Ελλάδα είχε βγει δύο φορές στις αγορές το 2014 και θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί η δική τους καταστροφική θητεία και θα είχαν αποφευχθεί το 3ο και το 4ο Μνημόνιο» λένε κύκλοι της ΝΔ.
Και νέο "χτύπημα" Βαρουφάκη
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το νέο "χτύπημα" του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμο ΣΚΑΙ επανήλθε στα περί παράλληλου συστήματος πληρωμών. Όπως ανέφερε είχε παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο τον Νοέμβριο του 2014 στον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κυψέλη. Όπως μάλιστα σημείωσε, μεταξύ άλλων, μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές.
Άμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία επανέλαβε την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής:
«Οι νέες σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια. Για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια. Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα