Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Νέα έρευνα: Η χημειοθεραπεία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

nea-ereuna-i-ximeiotherapeia-mporei-na-gurisei-mpoumerangkΝέα έρευνα με επικεφαλής ;Έλληνα ερευνητή πιθανότατα να γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Σύμφωνα με αυτήν, η χημειοθεραπεία μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χημειοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσει άμεσα τους καρκινικούς όγκους. Ωστόσο, είναι δυνατό στη συνέχεια να επιδεινώσει τον καρκίνο, εξαπλώνοντας τις μεταστάσεις του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Καραγιάννη του Κολεγίου Ιατρικής ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Με την διεξαγωγή πειραμάτων σε 20 ασθενείς, καθώς και σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της χημειοθεραπείας στο λεγόμενο "μικροπεριβάλλον του όγκου της μετάστασης" (γνωστό και ως ΤΜΕΜ).
Μελετώντας το ΤΜΕΜ, οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν εάν οι καρκίνοι θα γίνουν επιθετικοί και μεταστατικοί. Η νέα έρευνα, στην οποία αξιολογήθηκαν δύο διαφορετικά ευρέως χρησιμοποιούμενα σχήματα χημειοθεραπειών, έδειξε ότι η χημειοθεραπεία όντως μπορεί να αυξήσει τις περιοχές ΤΜΕΜ και τα καρκινικά κύτταρα, τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στους πνεύμονες.
Την ανάγκη για τη δημιουργία φαρμάκων, μετά από περαιτέρω μελέτες, για την
καταπολέμηση της ανάπτυξης των ΤΜΕΜ, προκειμένου να βελτιωθούν τα κλινικά οφέλη της χημειοθεραπείας, επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Γ. Καραγιάννης. Όπως είπε ο ίδιος, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στη διάρκεια της χημειοθεραπείας, μήπως η τελευταία ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εξάπλωσης του καρκίνου στο σώμα τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Καραγιάννης πρότεινε τη διακοπή της χημειοθεραπείας και την καταφυγή στην χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων.
Ο Γ. Καραγιάννης αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του το 2014 από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθοβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, με ειδίκευση στους μοριακούς μηχανισμούς των μεταστάσεων του καρκίνου. Από το 2015 μέχρι σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κολλέγιο Ιατρικής ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν των ΗΠΑ με αντικείμενο τη βιολογία του καρκίνου.
Η ερευνητική ομάδα ήδη εξετάζει το κατά πόσο η χημειοθεραπεία μπορεί να ευθύνεται για νέες μεταστάσεις και σε άλλες μορφές καρκίνου, πέρα από εκείνον του μαστού.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα