Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Λαφαζάνης: Εθνικοποίηση της ΤτΕ και λεφτά από τη Ρωσία προέβλεπε το εναλλακτικό σχέδιο


Συνέντευξη στον «ΒΗΜΑ FM 99,5»

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιοΟ πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, υποστήριξε ότι ο ίδιος το 2015 είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία η Ελλάδα να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, σε περίπτωση Grexit.
Επιπλέον, παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο.

Ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε πως στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν «όχι ευρώ πάση θυσία», κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΛΑΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως το εναλλακτικό σχέδιο περιελάμβανε ανάμειξη του στρατού για την δημόσια τάξη ή την διανομή τροφίμων και χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες «κινδυνολογικές».

Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα πετάξει τον Γιάννη Στουρνάρα από την τράπεζα της Ελλάδος «με τις κλωτσιές», ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως παίζει ένα «κακόγουστο θέατρο».

Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδέχθηκε πως το «εναλλακτικό σχέδιο» που ο ίδιος είχε εκπονήσει και γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιαλάμβανε εθνικοποίηση τηςΤράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα γινόταν τράπεζα υπό τον έλεγχο των Αθηνών, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Αθήνας, και όχι της Φρανκφούρτης. Αυτή η τράπεζα θα είχε το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Θα ασκούσε την εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει.

Η δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η δέσμευση μας ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ως επιλογή ότι έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.
Για το ενδεχόμενο η νέα δραχμή να υφίστατο υποτίμηση ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε: «Τα χρήματα δεν θα έχαναν την αξία τους. Απλά από ευρώ θα μετατρέπονταν σε δραχμές. Δεν θα είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε υποτίμηση η νέα δραχμή. Αλλά και αν σε μια φάση κριθεί αναγκαία μια λογική, μικρή υποτίμηση αυτή δεν είναι προς θάνατον. Με τη δραχμή ζήσαμε πάρα πολλές υποτιμήσεις».


Δισεκατομμύρια από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση.

«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα.
Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια) έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο.
Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου.
Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους.


Η βοήθεια θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».


Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για την παροχή βοήθειας από τη Βενεζουέλα, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια και από την λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου.

«Το θεωρώ φυσιολογικό, αν βγει η χώρα από το ευρώ και θέλει μια βοήθεια και μια στήριξη, και η Βενεζουέλα είχε δυνατότητα να μας δίνει φθηνότερο πετρέλαιο, γιατί όχι. Εγώ το θεωρούσα και αυτονόητο, μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα, που αισθανόταν κοντά στην προσπάθεια που γινόταν για μια αλλαγή στην Ελλάδα, αν είχε την δυνατότητα, γιατί να μη βοηθούσε; Και γιατί να μην απευθυνθείς στη Βενεζουέλα για βοήθεια»;

Διαφωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Ο ρόλος του στρατού στο εναλλακτικό σχέδιο
Ο κ. Λαφαζάνης στην συνέντευξη του στον «ΒΗΜΑ FM» αρνήθηκε κατηγορηματικά πως στο εναλλακτικό σχέδιο υπήρχε ανάμειξη του στρατού με οποιονδήποτε τρόπο.
«Δεν υπήρχε πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να εξασφαλίσει την δημόσια τάξη. Για να περάσουμε από το ευρώ στη δραχμή. Είναι εντελώς κινδυνολογικά αυτά. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ίχνος Δημοκρατίας σε αυτή χώρα. Στη χώρα υπάρχει δικτατορία του ευρώ και της μνημονιακής χούντας. Τίποτα από όσα έχουν γίνει στη χώρα από το 2010 δεν έχει τη λαϊκή έγκριση. Εδώ ένα «ΟΧΙ» είπε ο λαός και το μετέτρεψαν πραξικοπηματικά σε «ΝΑΙ».

Το σχέδιο του Βαρουφάκη
Αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Λαφαζάνης ήταν επικριτικός απέναντι του.
«Ο κ. Βαρουφάκης παίζει ένα κακόγουστο θέατρο, αξιοποιεί την καταστροφική του παρουσία το εξάμηνο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλεί επικοινωνιακή δύναμη και ισχύ. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από αυτά που λέει τα πιο πολλά είναι ανακριβή. Συναγωνίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακρίβειες τον Αλέξη Τσίπρα».

Προοπτική συγκρότησης κοινού αντιμνημονιακού μετώπου
Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως υπάρχει προοπτική συγκρότησης κοινού αντιμνημονιακού μετώπου με το δικό του κόμμα και τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέκου Αλαβάνου.

«Η θέση η δική μας είναι ότι αυτή την ώρα χρειάζεται όλες οι αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο θα οδηγήσει σε ήττα τις μνημονιακές δυνάμεις και θα ανοίξει ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δικαιοσύνης για την Ελλάδα.

Αυτό το μέτωπο για εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Κάνουμε συζητήσεις. Με τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Σχεδίο Β» έχουμε συμφωνήσει για αυτό το μέτωπο, βρισκόμαστε σε έναν θετικό δρόμο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας». Βεβαίως απευθυνόμαστε και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση μέχρι στιγμής αλλά εμείς επιμένουμε. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να έχουμε δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Θέλουμε και το ΚΚΕ να συμμετάσχει σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχει κοινό έδαφος για να διαμορφωθεί αυτό το μέτωπο και προγραμματικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα