Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Έκθεση WWF: Η Μεσόγειος τρώει πολύ ψάρι...αλλά εισαγόμενο


Εντυπωσιακά ευρήματα αναδεικνύει έκθεση της οργάνωσης WWF για την κατανάλωση ψαριών στην Ελλάδα.
Πηγή: ΕUROKINISSI
Σύμφωνα με την έρευνα το 66% των ψαρικών που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα, γεγονός που κάνει ακόμα και την ίδια την οργάνωση να αναρωτιέται πώς αυτό είναι δυνατό να συμβαίνει σε μια χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στην αλιεία.
Η συγκεκριμένη έκθεση (Θαλασσινά και Μεσόγειος: τοπικές προτιμήσεις, παγκόσμιες αγορές) υπογραμμίζει ότι τα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία) συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών σε όλο τον κόσμο καθώς έχουν ετήσια μέση κατανάλωση 33,3 κιλών ψαριών κατά άτομο την ώρα που ο διεθνής μέσος όρος φτάνει μόλις τα 19,2 κιλά. Στην Ελλάδα καταναλώνονται 19,6 κιλά ψαριών ανά άτομο ετησίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη της WWF, το μεγαλύτερο ποσοστό ψαρικών που πωλούνται στη Μεσόγειο είναι εισαγόμενα, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).
Τα πράγματα όμως, δεν ήταν έτσι και στο παρελθόν. 
Παλαιότερα, η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών, σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσές μας.
Ο Marco Costantini, υπεύθυνος του Μεσογειακού γραφείου του WWF για θέματα αλιείας δήλωσε: «Η κατάσταση στη Μεσόγειο αντανακλά την παγκόσμια κρίση στον τομέα της αλιείας. Πρέπει επειγόντως να διαχειριστούμε καλύτερα τις σχέσεις μας με τα ψάρια και τις θάλασσές μας, και να εντάξουμε την έννοια της βιωσιμότητας στο επίκεντρο των αγορών ψαρικών στην περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα