Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Αντεπίθεση του μητροπολίτη Μεσσηνίας σε Βούτση για τους "Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας" (βίντεο)

Αντεπίθεση του μητροπολίτη Μεσσηνίας σε Βούτση για τους "Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας" (βίντεο)
Με σκληρά λόγια απάντησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που πρόσφατα μίλησε για «Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας».
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόστομος είπε σήμερα στην εκπομπή "Magazino" του ΣΚΑΪ ότι “ο κ. Βούτσης διαβάζει την Ιστορία με παραμορφωτικά γυαλιά, που έχουν να κάνουν με τον λαϊκισμό και την ιδεολογία”. Παρατήρησε ότι ποτέ στην Ιστορία δεν αμφισβητήθηκε η ουσιαστική σχέση ελληνικότητας και Ορθοδοξίας και έκανε λόγο για θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας και παρερμηνεία από πλευράς του προέδρου της Βουλής του τρίπτυχου πατρίδα, οικογένεια και θρησκεία. 
Εκτιμάται ότι η σκληρή απάντηση του κ. Χρυσοστόμου ουσιαστικά εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας δεν θα μιλούσε έτσι για τον πρόεδρο της Βουλής χωρίς τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας μεταδόθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα από όλες τις θρησκευτικές ιστοσελίδες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απάντηση του κ. Χρυσοστόμου ήλθε λίγο μετά το “μήνυμα” του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου προς τον κ. Βούτση, με το οποίο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εκφράζει τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής. 
Οπως φαίνεται, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να αποκομίσει εύκολα επικοινωνιακά οφέλη από δηλώσεις στελεχών της που θα στοχεύουν στο αριστερό ακροατήριο. Και στην πρώτη γραμμή αυτής της επικοινωνιακής αντεπίθεσης αναμένεται να βρεθεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εκφράζοντας τις θέσεις της Εκκλησίας χωρίς υπερσυντηρητικές υπερβολές, που ενδεχομένως να προβλημάτιζαν τους μετριοπαθείς πολίτες και πιστούς.  
Αναλυτικά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Πιστεύω ότι εξαιτίας μιας μεταμνημονιακής καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί και εξαιτίας της κρίσεως και της αμφισβήτησης, θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει μια θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας και δυστυχώς και ο κύριος πρόεδρος της Βουλής διαβάζει την Ιστορία με παραμορφωτικά γυαλιά, που έχουν να κάνουν με τον λαϊκισμό και την ιδεολογία. Ποτέ μέσα στην Ιστορία δεν αμφισβητήθηκε η ουσιαστική σχέση ελληνικότητας και Ορθοδοξίας. Και εξαιτίας αυτής της σχέσεως, είναι μια σχέση που καθορίζει την ταυτότητα ενός λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει σοβινισμός. Γράφτηκε Ιστορία και δημιουργήθηκε ένας πολιτισμός, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ακόμη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ετσι, λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολο και με τέτοια μεγάλη ευχέρεια να αμφισβητούμε αν ο λαός αυτός ή ποσοτικά κινείται πάνω από το 90%, αν ο λαός αυτός είναι ορθόδοξος ή δεν είναι. Γιατί, εάν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τέτοια δεδομένα, τότε αμφισβητούμε όχι απλά την ταυτότητά μας, αλλά το ρόλο μας που παίξαμε διαχρονικά μέσα στην ίδια την οικογένεια την ευρωπαϊκή.
Επιπλέον θα ήθελα να πω στον κύριο πρόεδρο της Βουλής ότι ο ίδιος ήταν αυτός ο οποίος στην πρώτη φάση της ομιλίας του κατηγόρησε για χρήση εννοιών τέτοιων -που το πρόβλημα δεν είναι οι έννοιες, αλλά το περιεχόμενο. Και στη δεύτερη τοποθέτησή του επανέλαβε ο ίδιος το λάθος αυτό, όταν χρησιμοποίησε έννοιες όπως την πατρίδα, την οικογένεια και τη θρησκεία και παρερμηνεύοντας ακριβώς αυτό το τρίπτυχο, επιβεβαίωσε τελικά ότι μέσα στην ιδεολογία του και την τοποθέτησή του υπάρχει μια αποδόμηση της ίδιας της κοινωνίας, η οποία όπως γνωρίζετε όλοι από την ίδια την Ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό μας τα τρία αυτά στοιχεία λειτούργησαν πολύ εποικοδομητικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διερχόμεθα μια μεγάλη περίοδο αλλαγών που, δυστυχώς, λειτουργούν τόσο δυναμικά μέσα στην κοινωνία που δεν υπάρχει δυνατότητα όχι αντίδρασης, αλλά έκφρασης μιας άλλης άποψης. Δεν ξέρω εάν αυτό το πράγμα προοιωνίζει κάτι καλό για το μέλλον ή εν ονόματι ενός προοδευτισμού και όχι κάποιου συντηρητισμού που ίσως θεωρεί ο κ. Βούτσης θα είναι επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της πατρίδος μας γενικότερα. Ξέρετε, οι λαοί που χάνουν τις ρίζες τους δεν έχουν μέλλον».
Πηγη: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα