Κάλεσμα σε εγρήγορση, συσπείρωση και απαίτηση για να σωθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας, απηύθυνε η πρόεδρος του “Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξης της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας”, Τζίμα Ιμιρζιάδη, στο κλείσιμο της σπουδαίας εκδήλωσης για την Αρχαία Μεσσήνη και την αξία των μνημείων με ομιλητή τον Πέτρο Θέμελη, στον Παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας.
Η κα Ιμιρζιάδη έκανε κοινωνούς τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του προβλήματος που υπάρχει στο κάστρο της Κυπαρισσίας με τα βραχώδη πρανή και τον κίνδυνο κατάρρευσης καθώς και του γεγονότος ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη στερέωσή τους, όπως επίσης και μελέτη για επεμβάσεις στο εσωτερικό του κάστρου, τονίζοντας την αναγκαιότητα το κάστρο να σωθεί.
Ο λαμπρός καθηγητής, Πέτρος Θέμελης, τόνισε την αξία των μνημείων και δη της Κυπαρισσίας, που είναι ολόκληρη η “Αρκαδιά”, η Παλιά Πόλη, ένα μνημείο, σημειώνοντας πως το κάστρο πρέπει να προστατευτεί και αναδειχθεί. Η πρόεδρος του “Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας”, Τζίμα Ιμιρζιάδη, τόνισε πως, «Θα σας κάνω κοινωνούς σήμερα ενός προβλήματος που ισχύει για την Κυπαρισσία και πολλοί δεν το ξέρετε. Το κάστρο, το ιστορικό μας κάστρο, έχει κίνδυνο, έχουν φθαρεί – όπως ξέρετε πολλοί – τα πρανή του βραχώδη κι είναι επικίνδυνο να πέσει. Λόγω αυτού του προβλήματος η Αρχαιολογία δεν προβαίνει σε κανένα έργο που έχει να κάνει με το κάστρο. Θεωρούν ότι, αν δεν στερεωθεί το κάστρο δε μπορεί να γίνει κανενός άλλου είδους επέμβαση.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μια μελέτη για το κάστρο, έτοιμη και εγκεκριμένη στο υπουργείο Πολιτισμού, έτοιμη, κλεισμένος ο φάκελος, για να πάει για χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ. Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Περιφερειάρχη, του Πέτρου του Τατούλη και ζητάμε σήμερα από ’σας όλους να συμμετέχετε σ’ αυτή τη διεκδίκηση που έχουμε να δοθούν χρήματα για να στερεωθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας! Μαζί με τη μελέτη του κάστρου της Κυπαρισσίας, τη στερέωση δηλαδή των βραχωδών πρανών, υπάρχει και μια άλλη μελέτη για επεμβάσεις και αναπλάσεις στο εσωτερικό του κάστρου, που το ’χει κάνει η ίδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.
Δηλαδή, υπάρχουν δύο μελέτες, η οποίες η μία βοηθάει την άλλη. Όμως, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κινητοποιήσουμε τις Αρχές, όλες τις Αρχές και πρώτα την Περιφέρεια, για να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Θεωρώ ότι είμαστε στο σημείο που θα εκραγεί η κατάσταση και, πραγματικά, φοβάμαι ότι πιθανόν δε θα έχουμε στο μέλλον την ευκαιρία να ξαναπάρουμε Κοινοτικά χρήματα. Κι αν δεν έχουμε την ευκαιρία να ξαναπάρουμε Κοινοτικά χρήματα νομίζω ότι πολλά μνημεία μας θα μείνουν άφτιαχτα, μαζί και το κάστρο Κυπαρισσίας. Ζητάω, λοιπόν, απ’ όλους μια εγρήγορση στο να πιέσουμε όλου τους φορείς για να ζητήσουμε, επιτέλους, τη χρηματοδότηση για να σταθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων σας! Αυτό είναι και το μήνυμα μετά από τη λαμπρή παρουσία του Πέτρου του Θέμελη εδώ, που κάνει έναν αγώνα κι εκείνος μπορεί από το μέγεθός του να το πετύχει, εμείς για να το πετύχουμε επειδή είμαστε μηδαμινά μεγέθη μπροστά στον Πέτρο το Θέμελη χρειάζεται να συσπειρωθούμε όλοι για να απαιτήσουμε να σωθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας». Με τη σειρά του, ο Πέτρος Θέμελης επεσήμανε ότι, «Η Κυπαρισσία με συγκινεί ιδιαίτερα περισσότερο από άλλες πόλεις. Την έχω γνωρίσει και σε ανύποπτο χρόνο, πριν από πολλά χρόνια, έχω έρθει πάρα πολλές φορές, έχω ξαναμιλήσει δυο – τρεις φορές στην Κυπαρισσία για θέματα της Κυπαρισσίας. Αξίζει μιας καλύτερης μεταχείρισης αυτή η πόλη. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει σήμερα από την απήχηση που είχε στον κόσμο η δικιά μου παρουσία, η ομιλία και οι αρχές τις οποίες ακολουθώ. Χρήση των χώρων, λειτουργία τους, ανάδειξη όλων των μνημείων όλων των εποχών, έχουν την ίδια αξία.
Γράφω όσο μπορώ σε εφημερίδες, υποστηρίζω αυτή την αρχή ότι τα μνημεία όλων των εποχών απ’ την προϊστορία μέχρι σήμερα έχουν την ίδια αξία και, μάλιστα, η διαχρονικότητα και η συνύπαρξη αυτών των στοιχείων, των κλασσικών που έχει η Κυπαρισσία, όχι μόνο του λιμανιού της, όλη η πόλη είναι αρχαιολογικός χώρος και κακώς δεν έχει ερευνηθεί κομμάτια και πυρήνες της αρχαίας πόλης που έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς από τους αρχαιολόγους, υπάρχουν και ευρήματα στα μουσεία που μιλάνε γι’ αυτή τη σημασία αυτής της πόλης, αλλά και ο Μεσαίωνας και η ιστορικότητα, η συνέχεια της ζωής και φυσικά το κάστρο αυτό, η “Αρκαδιά” ολόκληρη, η παλιά πόλη, η κήρυξή της είναι σπουδαία, πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Το κάστρο πρέπει να προστατευτεί κι αναδειχθεί. Νομίζω ότι, ο πολιτισμός είναι αυτός που θα σώσει την Ελλάδα».
Του Ηλία Γιαννόπουλου Πηγή: Το Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα