Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, λένε κυβερνητικοί επιστήμονες - Θα κωφεύσει ο Τραμπ;

Τα αίτια βρίσκονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το προσχέδιο έκθεσης 13 αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών καταλήγει πως η υπερθέρμανση είναι γεγονός και πως η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία της - κάτι που αντικρούει τη θέση που έχει πάρει η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία και είναι ο τελικός παραλήπτης της έκθεσης.                  

Η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα και τα αμερικανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται τι στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος απέναντί της.
Η εφημερίδα New York Times επικαλείται σε δημοσίευμα την Τρίτη γνώση του προσχεδίου της έκθεσης και τα όσα αναφέρει βρίσκεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα όσα έχει υποστηρίξει και τα όσα έχει πράξει ο Τραμπ -ειδικά όσον αφορά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση θερμοκρασία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί «απότομα και δραστικά» από το 1980, ενώ επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι τελευταίες δεκαετίες είναι οι θερμότερες των τελευταίων 1.500 χρόνων. 
Υπαίτια θεωρείται η ανθρώπινη δραστηριότητα. «Τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή αφθονούν, από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας μέχρι τα βάθη των ωκεανών» αναφέρει το κείμενο, το οποίο σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι «πολλά στοιχεία δείχνουν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα, ειδικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ευθύνονται πρωτίστως για την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή».

Η έκθεση ολοκληρώθηκε φέτος και είναι τμήμα ειδικού τομέα της Εθνικής Αξιολόγησης Κλίματος -κατά τετραετή ανάθεση του Κογκρέσου. Έχει την έγκριση της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και οι συντάκτες της αναμένουν την έγκριση της κυβέρνησης Τραμπ για να την δημοσιεύσουν.

Επιστήμονες που πήραν μέρος στη σύνταξή της φτάνουν στο σημείο να εκφράζουν ανησυχίες, μιλώντας στους ΝΥΤ, για το εάν όντως θα επιτραπεί η δημοσίευσή της.
πηγη:το βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα