Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ομολογία Κουρουμπλή στο ΘΕΜΑ 104,6: Υπήρχε η πληροφορία για νεκρό αλλά δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή

Η ομάδα αυτή (Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού) δούλευε στη θάλασσα, οπότε η πληροφορία δεν νομίζω ότι ήταν ασφαλής, ανέφερε - «Δεν είναι το ζητούμενο αυτό» συνέχισε, επιχειρώντας να μεταφέρει εκ νέου τη συζήτηση στην άναρχη δόμηση και... στοχοποίησε τις μάντρες που κλείνουν το δρόμο στη θάλασσα - Χαρακτήρισε γενναιότητα την απόφαση του πρωθυπουργού να αναλάβει την πολιτική ευθύνη
Στην παραδοχή ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της φωτιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε αυτήν την πληροφορία ως «ασφαλή» προχώρησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6 και στον Αντώνη Λιάρο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή δήλωση-βόμβα του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών, που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στο Μάτι, ότι με

τους άνδρες του είχε εντοπίσει τους νεκρούς πολύ έγκαιρα, πριν νυχτώσει, και ενημέρωσαν σχετικά την πολιτική ηγεσία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», αλλά δεν αξιολογήθηκε ως «ασφαλής», αφού αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν στη θάλασσα.
Με άλλα λόγια, ο κ. Κουρουμπλής από το γραφείο του αμφισβήτησε όσα έβλεπαν και ζούσαν οι άνδρες του Λιμενικού στον τόπο της τραγωδίας.
Ωστόσο, δεν απάντησε στην επισήμανση του επικεφαλής της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ότι ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη νεκρών.
Επίσης, δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί αργά το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ είχαν περάσει πολλές ώρες από την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη νεκρών, ουδείς μίλησε για θύματα, αλλά εξακολουθούσαν να μιλούν για «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι».
«Η ομάδα αυτή δούλευε στη θάλασσα, έτσι η πληροφορία δεν νομίζω ότι ήταν ασφαλής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σπεύδοντας να διεκρινίσει ωστόσο ότι «δεν είναι αυτό το ζητούμενο» και επιχειρώντας να μεταφέρει εκ νέου τη συζήτηση στην άναρχη δόμηση.
«Τα ζητήματα που πρέπει να κρίνουμε, είναι οι αδυναμίες που μπορεί να υπήρχαν στην επιχείρηση και πώς το στρεβλό σύστημα οικοδόμησης δημιουργεί παγίδες» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει το χρέος και την ευθύνη να «σπάσει αβγά» μέχρι το τέλος της τετραετίας, βάζοντας τέλος στα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
«Αν ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι θα γίνει μέρος του εγκληματικού προβλήματος. Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την αντιπολίτευση και να αλλάξουμε αυτό το σύστημα. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε το ίδιο υπεύθυνοι με τους προηγούμενους. Χρειάζεται διάλογος με την αντιπολίτευση όχι κοκορομαχία. Δεν θα δικαιολογείται αυτή η κυβέρνηση εάν δεν προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις. Έχει ευθύνη να σπάσει αβγά μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλιώς θα είναι συνεχιστής των κακών του παρελθόντος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο Τσίπρας και για το αν έχει τελικά κάποιο νόημα χωρίς την απομάκρυνση των «ανίκανων» που έκαναν εγκληματικά λάθη ή έστω μια παραίτηση ο υπουργός απάντησε ότι «το πιο εύκολο είναι να καμουφλάρουμε το πρόβλημα με μια παραίτηση» και χαρακτήρισε «πολιτική γενναιότητα» την απόφαση του Τσίπρα να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη, κάτι που σημαίνει και πολιτική συγγνώμη. Ουδέποτε δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στα χρονικά της πολιτικής ζωής της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει γιατί αυτό μπορεί να έχει σημασία για τους πληγέντες.
Αναφορικά με τα αυθαίρετα, επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται κυρίως στα σπίτια (για τα οποία εξάλλου το κράτος έχει εισπράξει χρήματα για να τα νομιμοποιήσει) αλλά στους φράχτες που κόβουν την πρόσβαση στη θάλασσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν θα αρχίσει να γκρεμίζει χωρίς σκέψη τα σπίτια του κόσμου. protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα