Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Γιατί δεν πρέπει να βράζετε δεύτερη φορά το ήδη βρασμένο νερό

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να βάλουμε λίγο νερό να βράσει για να φτιάξουμε κάτι (τσάι, μακαρόνια κλπ) και αφότου είναι έτοιμο να το ξεχάσουμε και να κρυώσει το νερό χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε. Αμέσως, μπορεί να σκεφτούμε ότι μπορούμε απλά να ξαναβράσουμε το νερό. Αυτό όμως είναι λάθος.
Όταν βράσει το νερό, η χημεία του αλλάζει, το οποίο είναι συνήθως ένα καλό πράγμα, αφού σκοτώνονται τυχόν μικρόβια, αποβάλλονται οι πτητικές ενώσεις και διαλύονται επιβλαβή αέρια. Αυτός είναι ο λόγος που το βρασμένο νερό είναι πάντα ασφαλές για κατανάλωση.
Εάν, όμως, το νερό βράσει πάρα πολύ ή το ήδη βρασμένο νερό το βράσουμε ξανά, οι χημικές ενώσεις αλλάζουν προς το χειρότερο αυτήν τη φορά. Αν αφήσετε το νερό να βράσει πάρα πολύ, τότε στην ποσότητα που απομένει στο σκεύος συγκεντρώνονται

περισσότερες βλαβερές χημικές ουσίες, από ό,τι αν σταματήσετε την βράση εγκαίρως.
Αυτές οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αρσενικό, νιτρικά άλατα και φθόριο. Ακόμη και τα μέταλλα που είναι υγιή για τον οργανισμό μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όταν τα καταναλώσουμε σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Τέτοιο για παράδειγμα είναι το άλας ασβεστίου το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά και χολόλιθους, όταν καταναλωθεί σε μεγάλη συγκέντρωση.
Αρσενικό
Η έκθεση σε αρσενικό μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, που μπορεί να αναπτυχθεί αργά επί σειρά ετών, ανάλογα με το επίπεδο της έκθεσης. Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα του αρσενικού περιλαμβάνουν την περιφερική νευροπάθεια, γαστρεντερικά συμπτώματα, αλλοιώσεις του δέρματος, τον διαβήτη, νεφρικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.
Νιτρικά άλατα
Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται φυσικά σε όλη τη γη, το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Ωστόσο, ως χημική ουσία μπορεί να καταστούν επιβλαβή, όταν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό τροφών, όπως σε αλλαντικά, ή όταν εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα, όπως όταν βράζει το νερό. Όταν τα νιτρικά άλατα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.
Τα νιτρικά άλατα έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες, όπως η λευχαιμία, το μη-Hodkin λέμφωμα και διάφοροι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, της κύστης, των ωοθηκών, του στομάχου, του παγκρέατος και του καρκίνου του οισοφάγου.
Φθόριο
Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το φθόριο στο πόσιμο νερό. Η αλήθεια είναι ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την υγεία σας. Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πήρε τα δεδομένα από περισσότερες από 27 μελέτες που διεξήχθησαν για 22 χρόνια και συνέδεαν την έκθεση σε φθόριο με νευρολογικές παθήσεις και μείωση της γνωστικής λειτουργίας στα παιδιά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environment Health Sciences και έδειξαν ότι το αυξημένο φθόριο στο πόσιμο νερό οδήγησε σε χαμηλότερο δείκτη IQ μεταξύ των παιδιών. Μια πιο πρόσφατη μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2013 συνέδεσε το φθορίου με μειωμένα ποσοστά γονιμότητας στα αρσενικά ποντίκια. aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα