Χωρίς ιατροδικαστή, για άλλη μια φορά, έχει μείνει τους τελευταίους μήνες η Μεσσηνία, καθώς έληξε η σύμβαση του ιατροδικαστή που υπηρετούσε και αναμένεται η υπογραφή νέας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως μας διαβεβαίωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος.
Ωστόσο, η πρακτική αυτή των συμβάσεων όλα αυτά τα χρόνια είχε αποδείξει ότι δεν προσφέρει όσα θα έπρεπε στη μεσσηνιακή κοινωνία, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία και ψυχική επιβάρυνση συγγενών θανόντων, αλλά και θυμάτων ξυλοκοπήματος ή βιασμού, με τη μεταφορά τους σε άλλους νομούς και κατά κύριο λόγο στην Κόρινθο.
Επιβάλλεται, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, η Μεσσηνία να αποκτήσει μόνιμη θέση ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο, ενώ το
επιβάλλει και η λειτουργία στη Μεσσηνία έδρας Εφετείου.
Μόνιμη θέση
Ο ιατροδικαστής που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο πριν λίγους μήνες έφυγε, καθώς έληξε η σύμβασή του. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μπέζος σημείωσε ότι έχει κατατεθεί αίτηση για σύναψη νέας σύμβασης με ιατροδικαστή και εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο 20ημερο θα έχει υπογραφή νέα σύμβαση για να προσληφθεί ιατροδικαστής. Σε ό, τι δε αφορά τη μόνιμη πρόσληψη ιατροδικαστή, ο κ. Μπέζος διευκρίνισε ότι δεν έχει δοθεί έγκριση για προκήρυξη τέτοιας θέσης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας κ. Λέων, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο εν έτη 2018 από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ιατροδικαστή έστω και επικουρικό, να έχουν μόνο οι 22. Και από αυτούς τους 22, οι μισοί είναι συμβασιούχοι.
«Η Μεσσηνία, μάλιστα, είναι μια περίπτωση, όπου η σύμβαση του επικουρικού έληξε, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Η Μεσσηνία έχει Εφετείο. Η Καλαμάτα είναι μια μεγάλη πόλη και είναι σημαντική και δικαστικά. Ο νομός έχει σημαντικό όγκο υποθέσεων. Είναι απαράδεκτο για μια περιοχή όπως η Μεσσηνία, που έχει Εφετείο, να μην έχει ιατροδικαστή. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια μόνιμη λύση και να δημιουργηθεί μια μόνιμη θέση με πλήρες τμήμα. Οι υποδομές υπάρχουν. Το Νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι υπερσύγχρονο και έχει όλα τα μέσα για να υποστηρίξει ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει βούληση και τοπικά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας για να καλυφθεί αυτό το κενό που ταλαιπωρεί τόσο πολύ κόσμο. Δεν είναι δυνατόν, ένας καλαματιανός να μεταφέρεται στην Κόρινθο επειδή είναι θύμα ξυλοδαρμού, ή ολόκληρες οικογένειες να ταλαιπωρούνται επειδή πρέπει να υποβάλλονται σε έξοδα, να καθυστερεί η κηδεία του συγγενή που έχασαν για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση σε άλλο νομό», τόνισε ο κ. Λεών.
Θύματα κακοποίησης
Από τα πιο επώδυνα περιστατικά που κακοποιούνται για δεύτερη φορά όταν αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση, είναι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Ένα παιδί ή μια γυναίκα που έπεσαν θύμα βιασμού, θα πρέπει να περιμένουν «ανέγγιχτα» μέχρι να μεταφερθούν στην Κόρινθο για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
«Αν η εξέταση ενός τέτοιου θύματος γίνει εντός του Νοσοκομείου της Καλαμάτας που διαθέτει πληθώρα ειδικοτήτων, θα έχουμε πλήρης διερεύνηση σε ένα πολύ καλά οργανωμένο νοσοκομείο. Στην Κόρινθο, ο ιατροδικαστής δεν ξέρω αν έχει στη διάθεσή του όλες αυτές τις ειδικότητες που έχει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να κάνει πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Και φυσικά υπάρχει χαμένος χρόνος που σ’ αυτές τις περιπτώσεις δε θέλουμε να έχουμε. Υποβάλλουμε τον άνθρωπο που έχει βιασθεί σε νέο «βιασμό» βάζοντάς τον σε τέτοια διαδικασία. Αυτά θα έπρεπε να τα παρέχει το κράτος και αφού δεν τα παρέχει, θα έπρεπε να καλύπτει τουλάχιστον τις μεταφορές. Η Ιατροδικαστική πρέπει να είναι μια υπηρεσία κοινωνική και εντός του Συστήματος Υγείας, δωρεάν. Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη εκείνη τη ώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας.
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, ειδικά για την περίπτωση της Καλαμάτας, έχει κάνει παρεμβάσεις με έγγραφα της στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το έχει συμπεριλάβει στις προτάσεις του. Της Βίκυς Βετουλάκη tharrosnews
ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 226.000 ευρώ και καταστροφή 29.059 απομιμητικών προϊόντων
στη Ρόδο
-
Ελέγχους στην Ρόδο, διενήργησαν τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας
Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης από 30 Οκτωβρίου έως
και 1η Νοεμ...
Πριν από 30 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα