Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Έρχεται νέα απόσυρση: Επιδοτήσεις για καθαρά ΙΧ, ακόμη και μεταχειρισμένα

Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και κίνητρα για αγορά νέας τεχνολογίας είναι έτοιμη να προωθήσει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα την αντικατάσταση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων πριμοδοτώντας όσους θέλουν να αποκτήσουν καινούργιο, αφού, όπως αναφέρει ο αρμόδιος επί των Μεταφορών υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσαρμόσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους ρύπους των αυτοκινήτων. Οσους περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξημένα τέλη κυκλοφορίας θα έχει.
Το υπουργείο Μεταφορών απέστειλε προτάσεις για τα κίνητρα, που περιλαμβάνουν μείωση της φορολογίας και επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη σημείωση ότι ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων είναι 4-5 χρόνια, στη χώρα μας ξεπερνά τα 12 έτη.
Παράλληλα το υπουργείο Μεταφορών προτείνει κίνητρα για την εισαγωγή φτηνών και ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ολόκληρη η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλάζει με νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Το νέο μέτρο της αγοράς αυτοκινήτων με μειωμένους ρύπους δεν θα έχει καμία σχέση με

τα παλαιότερα μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων που ακολουθούσαν τη μέθοδο της απόσυρσης, αφού η τωρινή κυβέρνηση, για να ενθαρρύνει τους πολίτες στην αγορά νέων οχημάτων, προβάλλει τη μείωση της φορολογίας και την επιδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια, η οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους θεσμούς.
Το θέμα των ρύπων (στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή) βρέθηκε στο επίκεντρο την Παρασκευή, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο αποφασίστηκε να υπάρξουν επείγοντα μέτρα και άμεσες πολιτικές ώστε να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Η Γερμανία παρουσίασε ολόκληρο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων.
Μείωση των ρύπων
Ο υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα (φορολογικά και άλλα) ώστε να αντικατασταθούν τα παλαιά ΙΧ με καινούργια και δήλωσε στο «Βήμα» πως «κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ επαναλήφθηκε η ανάγκη να προωθηθούν άμεσα όλες οι πολιτικές που αποσκοπούν στη σταδιακή μείωση των ρύπων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτήν τη στιγμή το 60% της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, αλλά και το γεγονός ότι στη χώρα μας ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων ΙΧ είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει άμεσα στην παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι κίνδυνοι από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλοι και δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς». dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα