Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Μεσσηνία!

Νεκρός από κεραυνό 56χρονος στον παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας
Ένας άνδρας 56 ετών, βουλγάρικης καταγωγής, είναι το θύμα της κακοκαιρίας που έπληξε χθες τη Μεσσηνία. Ο άτυχος άνδρας σκοτώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης από κεραυνό που έπεσε στον παράνομο σκουπιδότοπο του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.
Ο άτυχος άνδρας είχε πάει στο σκουπιδότοπο μαζί με τρεις ομοεθνείς του και μάζευαν κυρίως ρούχα, αλλά και άλλα αντικείμενα που μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμα. Ξαφνικά ο 56χρονος χτυπήθηκε από κεραυνό και από θαύμα γλίτωσαν οι υπόλοιποι. Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο. Μάλιστα, επειδή ήταν πολύ δύσκολο το σημείο για να προσεγγίσουν οι αστυνομικοί, ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική, η οποία συνέδραμε για την

απομάκρυνση του άτυχου άντρα.



Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» περιοχές της Καλαμάτας!

Λίγα λεπτά έντονων καιρικών φαινομένων ήταν αρκετά για να δημιουργηθούν προβλήματα



Λίγα λεπτά έντονων καιρικών φαινομένων ήταν αρκετά για να αφήσουν πίσω τους μεγάλες ζημιές, κυρίως στο δυτικό «μέτωπο» της Καλαμάτας. Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά πριν τις δύο χθες το μεσημέρι, όταν «ανεμοστρόβιλος», που δημιουργήθηκε από τις έντονες καιρικές συνθήκες, πέρασε από την πόλη, «σαρώνοντας» τα πάντα στο πέρασμά του.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις περιοχές της οδού Αθηνών, στις οδούς Αρτέμιδος και Νέδοντος, στην περιοχή της «μαρίνας», στην οδό Ευαγγελιστρίας, στη Μακεδονίας, καθώς και στο «Νησάκι». Δέντρα έπεσαν σε δρόμους και καλώδια της ΔΕΗ, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία όσο και στην ηλεκτροδότηση. Επίσης, σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα που βρέθηκαν κάτω από δέντρα, είτε σε αυτά έπεσαν αντικείμενα από πολυκατοικίες.
Στην οδό Ευαγγελιστρίας, στην περιοχή της μαρίνας, ξεκόλλησε η προστατευτική περίφραξη του παλιού σουπερ μάρκετ «Ατλάντικ» και έπεσε σε παρκαρισμένα οχήματα.



Τέλος, αρκετές ήταν οι σιδερένιες κατασκευές που ξεκόλλησαν από τους μανιασμένους ανέμους, καθώς και λαμαρίνες από πρόχειρες κατασκευές και αποθήκες.
Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Μενούνο και το meteoclub.gr, οι ριπές των ανέμων, το «δεκάλεπτο» που διήρκεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έφθασαν στο «Νησάκι» τα 10 μποφόρ!


Σε 13 περιστατικά κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία




Σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, η υπηρεσία κλήθηκε να συνδράμει σε 13 περιστατικά που αφορούσαν, κυρίως, πτώσεις από δέντρα σε δρόμους και καλώδια της ΔΕΗ.
Το πιο σημαντικό ήταν στην οδό Αθηνών, όπου δέντρο που κατέπεσε πήρε στη συνέχεια φωτιά από καλώδια της ΔΕΗ, ενώ δύσκολα περιστατικά ήταν ακόμη το «πεύκο» που έπεσε στην οδό Αρτέμιδος, στο ύψος της ΔΕΗ, και ένας ευκάλυπτος στην οδό Μακεδονίας, που έπεσε πάνω σε καλώδια ηλεκτροδότησης.

Από την πρώτη στιγμή στους δρόμους τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας



Από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκαν τα προβλήματα από τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα, τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, βρέθηκαν αμέσως στα σημεία όπου σημειώθηκαν.
Σε επικοινωνία μας με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, μας έκανε γνωστό ότι τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας θα εργάζονταν μέχρι αργά (χθες) το βράδυ για την αποκατάσταση όλων των ζημιών.
Πέραν της Καλαμάτας, ζημιές καταγράφηκαν στις Κοινότητες Καρβελίου και Αλαγονίας.
Παράλληλα, στις σχολικές μονάδες, όπου υπήρξαν προβλήματα, έγινε καταγραφή των ζημιών και θα γίνει επέμβαση από το Δήμο όπου κρίνεται αναγκαίο.
Το σύνολο των ζημιών σε οικίες και υποδομές θα καταγράψει ειδική επιτροπή, που συγκροτήθηκε χθες από το δήμαρχο. Οι δε ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα καταγραφούν από έτερη επιτροπή.
Οι πολίτες μπορούν να καλέσουν τον αριθμό 27213 60700 για να δηλώσουν τυχόν ζημιές και προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή τους.

Άστεγοι Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας -170 εξ αυτών ζητούν στέγασή τους

Λύσεις για προσωρινή «φιλοξενία» όσων αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα εξέταζε μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Δήμος Καλαμάτας



Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο χθεσινός ανεμοστρόβιλος σε οικήματα του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων οι ίδιοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ύστερα ήρθαν σε επικοινωνία με το Δήμο, ζητώντας στέγαση και προσωρινή φιλοξενία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ανάγκες αφορούσαν συνολικά 170 άτομα που είτε οι «περιουσίες» τους αντιμετώπισαν μεγάλες ζημιές είτε φοβούνται την εκδήλωση νέων ακραίων καιρικών φαινομένων. Πρότειναν, δε, τη «στέγασή» τους στο κλειστό γυμναστήριο του Πολυκλαδικού ή σε κάποιο άλλο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ενώ ζήτησαν από το Δήμο και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που έπληξαν τον καταυλισμό τους.



Σε επικοινωνία μας με το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο μας έκανε γνωστό ότι ομάδα από τον Κοινωνικό Φορέα του Δήμου βρίσκεται στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και καταγράφει τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα και χρειάζεται να μεταφερθούν σε άλλο χώρο για προσωρινή φιλοξενία, ενώ γίνεται καταγραφή και των ηλικιακών ομάδων και των φύλων αυτών των ατόμων.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ούτε είχε τελειώσει η καταγραφή, ενώ πρόθεση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας ήταν ακόμα και η μίσθωση ξενοδοχείου για την προσωρινή τους φιλοξενία, αλλά μόνο όσων είχαν πραγματική ανάγκη.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας  tharros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα