Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Φοροαπαλλαγή - έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια
Με την οικοδομική δραστηριότητα να ανεβάζει στροφές, μια νέα φοροαπαλλαγή - έκπληξη έρχεται να δώσει κίνητρο στα νοικοκυριά για να επενδύσουν στα ακίνητά τους.
Οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου για τα ποσά που θα δαπανούν. Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το 2020 και προβλέπει ότι το 40% της συνολικής δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικό, καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα δουν μειωμένο τον φόρο που θα καλούνται να πληρώνουν για τα εισοδήματά τους ή ακόμα και να εισπράττουν επιστροφή φόρου σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος - ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ προχωρά σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της κατοικίας του. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Το 40% της δαπάνης ή πιο συγκεκριμένα 2.400 ευρώ θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημά του. Δηλαδή ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για εισόδημα 17.600 ευρώ αντί για 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος εισοδήματος μετά και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 3.100 ευρώ μειώνεται στα 2.572 ευρώ με τον φορολογούμενο να γλιτώνει φόρο 528 ευρώ.
Τι πρέπει να κάνει
Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες στο ακίνητό του, καθώς και από τις επιχειρήσεις που θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά. Η καθιέρωση της συγκεκριμένης έκπτωσης, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους ενώ το όφελος για το Δημόσιο είναι τριπλό αφού με την έκδοση αποδείξεων:
Αυξάνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ.
Αυξάνονται οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές για τις εργασίες που γίνονται στα κτίρια και
Το Δημόσιο θα βάζει στα ταμεία του περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος από τους επαγγελματίες που ασχολούνται στον κλάδο της οικοδομής, καθώς από τη στιγμή που θα κόβουν αποδείξεις για τις εργασίες που πραγματοποιούν θα εμφανίζουν αυξημένα εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.
Σήμερα η έκδοση αποδείξεων στον συγκεκριμένο κλάδο είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη. Το συγκεκριμένο μέτρο σε συνδυασμό με την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και το πάγωμα για ακόμα μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα στην οικοδομή η οποία κατέρρευσε στα χρόνια της κρίσης.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με τη διαφορά ότι οι ιδιοκτήτες ακίνητων είχαν προτείνει το 40% της έκπτωσης φόρου για τις δαπάνες αναβάθμισης και επισκευής των ακινήτων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον φορολογούμενο για εξόφληση φορολογικών του υποχρεώσεων π.χ. για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για άλλες οφειλές.  tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα