skip to main |
skip to sidebar
Κλειστά χαρτιά για μετανάστες: Αγνοια δηλώνουν 3 Μεσσήνιοι βουλευτές της Μεσσηνίας
Οι βουλευτές της Μεσσηνίας, πλην Λαμπρόπουλου, δεν γνωρίζουν αν θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες/μετανάστες στο νομό, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως πού θα οδηγηθούν όσοι απομακρυνθούν από τα κέντρα φιλοξενίας των νησιών.
Μέχρι τότε, οι φήμες και οι διαδόσεις δεν θα τροφοδοτούν μόνο συζητήσεις στα καφενεία, αλλά και το ρατσιστικό υπόγειο κύμα που απειλεί το λαβωμένο από την οικονομική κρίση πολιτικό σύστημα.
Στη Μεσσηνία οι φήμες άλλοτε δημιουργούν κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, άλλοτε σε περιοχή μεταξύ του Ασπροχώματος και της Μεσσήνης, άλλοτε σε ξενοδοχεία και άλλοτε σε χωριά και κωμοπόλεις με πληρωμένο ενοίκιο από τον ΟΗΕ. Δυστυχώς, τέλος σε αυτές τις φήμες δεν έβαλαν ούτε οι κυβερνητικές ανακοινώσεις της Τετάρτης, που αν και κατά γενική ομολογία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν δίνουν απαντήσεις για τη μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ότι οι μετανάστες/πρόσφυγες θα μετακινηθούν μέχρι το τέλος τους έτους προς την ενδοχώρα. Δεν ανακοίνωσε όμως σε ποια σημεία της Ελλάδας θα μετακινηθούν προσεχώς και σε ποιες εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τη Δευτέρα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους 13 περιφερειάρχες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα νησιά φιλοξενώντας μετανάστες/πρόσφυγες.
Η «Ε» ρώτησε τους βουλευτές Μεσσηνίας για το ενδεχόμενο να έρθουν μετανάστες στο νομό, και όλοι δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν κάτι περισσότερο από όσα ανακοινώθηκαν επισήμως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει ότι οι διαρροές και οι φήμες προκαλούν αναστάτωση. Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, αν και ρωτήθηκε έγκαιρα χθες μέσω μηνυμάτων, δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί όπως μας ενημέρωσε συνεργάτης του ήταν σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία μαζί του.
«ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ»
Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης απάντησε στην «Ε» πως δεν έχει καμία ενημέρωση για μετακίνηση μεταναστών στη Μεσσηνία και ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το θέμα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας σε Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο, τονίζοντας ότι συμφωνεί απολύτως με τη λογική των κλειστών κέντρων.
Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς είπε στην "Ε":
«Αρχικά, θα ήθελα να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος σε ένα σημείο: Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε έχει καταρτιστεί κάποιο σχέδιο για την οργανωμένη μετεγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών στον Νομό Μεσσηνίας. Και είναι γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο σχέδιό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.
Με την ευκαιρία όμως αυτή, θα πρέπει να είμαστε σαφείς και σε ένα ακόμη σημείο: ότι είναι ευθύνη μας, ως πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος, να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας. Και θα πρέπει, πάντα κατόπιν συνεννόησης και εντός συγκεκριμένου σχεδίου, όλοι μας να επιτελούμε αυτόν το ρόλο.
Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος σε 2 βασικούς άξονες:
Αφενός καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με ενίσχυση του ρόλου της Frontex, αλλαγή του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωση κοινής πολιτικής ασύλου και, τέλος, δίκαιη κατανομή των βαρών.
Αφετέρου όμως αλλάζει ριζικά και η εσωτερική πολιτική, η οποία θα έχει πλέον 4 βασικά σκέλη. 1) δρομολογείται η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, υλοποιώντας μεταφορά 5.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και 15.000 ατόμων σε υπάρχουσες και νέες δομές. 2) Επιταχύνονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου μέσω του νέου νόμου και προσλαμβάνονται 500 άτομα που θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου. 3) Δημιουργείται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, ο οποίος θα έχει κοινή διοίκηση, επιχειρησιακό σχέδιο, πόρους και στελέχωση. Και 4) σταδιακά δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά και στηρίζονται οι τοπικές κοινωνίες, μέσω μείωσης του ΦΠΑ κατά 30%, βελτίωσης των δομών υγείας, παιδείας, κοινής ωφέλειας και τουρισμού, και δημιουργίας Ειδικού Ταμείου με 50 εκατ. ευρώ για την στήριξή τους.
Γίνεται έτσι σαφές λοιπόν ότι άμεσα, με αποφασιστικότητα, σχέδιο και αίσθημα ευθύνης, δίνουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τηρώντας τις υποχρεώσεις μας και φροντίζοντας για την ασφάλεια των πολιτών».
ΧΑΡΙΤΣΗΣ: «ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ»
Ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε στην "Ε": «Τις τελευταίες ημέρες, διαρροές και φήμες σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, αναζωπυρώνοντας ρατσιστικές αντιλήψεις που καθοδηγούνται από ακροδεξιούς κύκλους. Την ίδια στιγμή, δήμοι και Περιφέρειες μένουν χωρίς καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προχωρήσουν σε στοιχειώδη προγραμματισμό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον νομό μας.
Το τελευταίο διάστημα, διαρροές και φήμες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, θέλουν το Στρατόπεδο Καλαμάτας ως τόπο μετεγκατάστασης προσφύγων. Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση που απεύθυνα στον υπουργό Αμυνας για την τύχη του στρατοπέδου, ουδεμία ουσιαστική απάντηση πήρα. Αλλωστε ούτε ο δήμαρχος Καλαμάτας, όπως δήλωσε, έχει κάποια επίσημη πληροφόρηση για αυτό το θέμα, όπως άλλωστε και κανένας δήμαρχος στη χώρα.
Η κυβέρνηση με τις επικίνδυνες παλινωδίες της, αφού κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφού καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα, αφού μπροστά στο αδιέξοδο ανέθεσε διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς τη διαχείριση του ζητήματος, τώρα έρχεται να κάνει την "τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων". Πρόκειται όμως για ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο.
Εκτιμώ ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε οι χώροι μετεγκατάστασης θα προετοιμαστούν κατάλληλα με τη συνδρομή των τοπικών αρχών. Φοβάμαι ότι το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το προσφυγικό θα επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών και την ίδια στιγμή θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες». eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα