Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Κακή χρονιά για τις ελιές Καλαμών

Από 1,10 ευρώ έως 1,20 ευρώ το κιλό το 200άρι κυμαίνεται η τιμή παραγωγού της ελιάς Καλαμών, ενώ η λιανική τιμή τους φτάνει στα 6,64 ευρώ το κιλό. Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής παραγωγής είναι η οψιμότητα ενώ η συνολική παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τους 100.000 τόνους.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrotypos.gr, αυτή την περίοδο πολλές ελιές είναι ακόμη πράσινες, με αποτέλεσμα αν το Δεκέμβριο έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και βαρυχειμωνιά να υπάρχει κίνδυνος να σταφιδιάσουν και να είναι μη εμπορεύσιμες.
Οπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, «συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών. Φέτος η ηρτημένη εσοδεία αναμένεται να είναι περίπου στους 90 με 100 χιλιάδες τόνους».
Στη Λακωνία παραγωγοί της περιοχής ανέφεραν ότι χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς. Φέτος αναμένεται να υπάρξει εξαιρετικής ποιότητας προϊόν. Η συγκομιδή έχει καθυστερήσει λόγω καθυστερημένης ωρίμανσης (μαύρισμα). Μέχρι

στιγμής έχει συγκομιστεί περίπου το 30% της παραγωγής. Αναμένεται φέτος μια αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό περίπου 130%. Σε μια καλή χρονιά η παραγωγή της Λακωνίας ανέρχεται σε 20 με 25 χιλιάδες τόνους, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει σε περίπου 30 με 35 χιλιάδες τόνους.
Αυξημένη παραγωγή αναμένεται και στη Μεσσηνία. Οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι (200άρι στα 1,10 ευρώ το κιλό), ενώ υπάρχουν πιέσεις να πέσουν ακόμη περισσότερο. Πάντως τα μεγάλα μεγέθη μπορεί να πιάσουν καλή τιμή.
«Στην Αιτωλοακαρνανία οι βροχές βοήθησαν τις ελιές και υπάρχουν μεγάλα μεγέθη», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Γκουρνέλος, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου Ναυπακτίας «Η Ενωση». Και προσθέτει: «Αναμένεται μια αυξημένη παραγωγή. Ομως η συγκομιδή έχει μεγάλη καθυστέρηση. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο οι παραγωγοί κάνουν το πρώτο χέρι. Αν το Δεκέμβριο έχουμε βαρυχειμωνιά υπάρχει κίνδυνος όσες ελιές δεν έχουν συγκομιστεί να σταφιδιάσουν και να μην είναι εμπορεύσιμες.
Οσον αφορά τις τιμές παραγωγού την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κάποια περίεργη συμπεριφορά από την αγορά, αφού είχαμε ξαφνική πτώση στις τιμές για τα μεγάλα μεγέθη. Ο συνεταιρισμός δίνει τιμή παραγωγού στα 1,15 ευρώ στο 200άρι (πέρσι είχαν ξεκινήσει από τα 1,40) και φτάνει για τα μεγάλα μεγέθη στα 1,50 ευρώ (100 - 110). Πάντως η αγορά δείχνει ότι θα υπάρξει πτωτική πορεία των τιμών σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα».
«Φέτος αναμένουμε μια ικανοποιητική παραγωγή ελιών ποικιλίας Καλαμών», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Καραδήμος, διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας. «Εχουμε στην περιοχή σχετικά καλά μεγέθη αν και η συγκομιδή έχει καθυστερήσει ειδικά στις ορεινές περιοχές. Η τιμή παραγωγού για το 200άρι είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό», τονίζει.
Μεγάλα προβλήματα από το δάκο έχουν οι ελιές στη Μαγνησία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελάκης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ελιές να πάνε για ελαιοποίηση, προσθέτει. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα