Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

“Φιλόδημος”: Αντιδράσεις δημάρχων για τις εξαγγελίες Θεοδωρικάκου περί κατάργησης

Μούδιασμα αλλά και οργή έχουν προκαλέσει στις τάξεις των δημάρχων της χώρας οι εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με κατάργηση του”Φιλόδημος”.
Ουσιαστικά, ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας την Τετάρτη από το βήμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, προανήγγειλε την κατάργηση του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου αφού, όπως τόνισε, “υπάρχει φέσι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ύψους 1,1 δισ ευρώ“.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί (και μιλάμε για έργα σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας).
Εχει ανακοινωθεί ότι έχουν δημοπρατηθεί ήδη 170 έργα συνολικής αξίας 450εκ ευρώ. Πηγή της τοπικής αυτοδιοίκησης έλεγε στο News 24/7 ότι “είναι πρακτικά αδύνατο να ματαιωθούν αυτά τα έργα αφού η κυβέρνηση στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα από εργολάβους οι οποίοι θα προσφύγουν ζητώντας αποζημίωση”.
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: “ΘΑ ΣΥΝΑΨΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕτΕ ΚΑΙ ΝΕΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ”
Απαντώντας σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: “Τα έργα που έχουν ξεκινήσει θα μεταφερθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα συνάψουμε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά”.
Υπάρχουν και δήμαρχοι, ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών, που σκέφτονται να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που ο Υπουργός εμμείνει στην απόφασή του. Μία λύση που εξετάζεται είναι αυτή της κοινής επιστολής στο Υπουργείο Εσωτερικών.
“Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμείνω στη θέση μου αν δεν έχω στη διάθεσή μου το εργαλείο του “Φιλόδημου” έλεγε χαρακτηριστικά στο News24/7 δήμαρχος ακριτικής περιοχής που έχει δημοπρατήσει ήδη έργα γι’ αυτήν την τετραετία.
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: “ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΜΟΥ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ 502 ΕΡΓΑ”
“Σήμερα από αυτό το βήμα, έχω την υποχρέωση να σας πω όλη την αλήθεια, για θέματα που σας απασχολούν , αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ αν εσείς γνωρίζετε την αλήθεια. Και αυτό το κάνω γιατί από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδωσε την βαριά ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, έχω πει ότι μαζί σας θέλω να έχω σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.
Οι αναφορές που κάνω αφορούν το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να σας ενημερώσω, στις 11 Νοεμβρίου του 2013 συνήφθη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό του δανείου που προορίζετο για έργα στους δήμους ήταν 200 εκατ. ευρώ.
Στις 6 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση, η οποία πήγε στα 134 εκατ. ευρώ., από 200 που ήταν αρχικώς.
Η λήξη δε των έργων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, όχι η δημοπράτηση, όχι η ένταξη, η λήξη των έργων προεβλέπετο σε αυτή τη σύμβαση ρητά και κατηγορηματικά, να είναι στις 31/12/19.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70). Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δις ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Και όταν ανέλαβα Υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη εντάξεις, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ύψους 1,235 δις ευρώ. που αντιστοιχούν σε 502 έργα.
Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η αλήθεια. Και προκαλώ οποιονδήποτε έχει κάτι διαφορετικό επ΄αυτού να το πει. Εδώ και στο δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεστε ότι εάν έμενα μόνο σε αυτά που σας είπα, εάν έμενα μόνο σε αυτήν την παράθεση της αλήθειας και των γεγονότων, όλα όσα σας είπα θα μπορούσαν να τινάξουν κανονικά στον αέρα την ίδια την λειτουργία των Δήμων, την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία της χώρας, αυτή την αξιοπιστία που δίνουμε μάχες εδώ και μερικούς μήνες να την ξανανεβάσουμε εκεί που αξίζει στην Ελλάδα.
“Δεν είναι ο δικός μας δρόμος να λέμε ψέματα και δεν είναι ο δικός μας δρόμος να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι”
Δική μας δουλειά είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι αυτά τα 2-3 τελευταία λεπτά όσοι Δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης είστε ενταγμένοι, έχετε εντάξει έργα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όλοι θα αναρωτιέστε και τώρα τι γίνεται. 1,235 δις. με τόση άνεση, με τόση ευκολία, από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134εκ €”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.”Ο στόχος μου είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή. Δίπλα σε όλα αυτά, βασική προτεραιότητά μας – και θέλω πάρα πολύ την προσοχή σας σε αυτό- είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023″.
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: “3 ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ”
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες:
-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ
-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ
–Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.
“ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα “ΦιλόΔΗΜΟΣ”, έμπνευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, “έτρεξε” ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, όταν στις αρχές του 2018 με διυπουργική συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεκίνησε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, που “έλυσε τα χέρια” στους δημάρχους ανά τη χώρα, καθώς τους έδινε τη δυνατότητα να υλοποιήσουν έργα, που σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούσαν λόγω των μεγάλων περικοπών στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια. Έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, συντήρησης σχολικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αντιπλυμυρικής προστασίας κ.α. απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2019 ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45.000.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Μάλιστα, να μην ξεχνάμε ότι στους δήμους της Μεσσηνίας ο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” έδωσε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 πάνω από 45 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής. Ενώ πανελλαδικά έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2,5 δις. Ο “ΦιλόΔημος” έδωσε “ανάσα” στους Δήμους και τους πολίτες προσφέροντας έργα υποδομών, κοινωνικής μέριμνας, κλπ και η συμβολή του αναγνωρίστηκε από όλους τους δημάρχους και αιρετούς.
ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ενδεχόμενη κατάργηση του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στους δήμους, καθως υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη αλλά και άλλα για τα οποία οι δήμοι έχουν ήδη απαντήσει σε προσκλήσεις του, αναμένοντας την ένταξη και τη χρηματοδότηση. Οι λόγοι κατάργησης δεν έπεισαν τους Δημάρχους που αντιδρούν, ενώ η προαναγγελία ότι θα γίνει νέο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το “ΦιλόΔημος” με την αιχμηρή αναφορά σε “πραγματικά λεφτά”, προσβάλει τη νοημοσύνη και των αιρετών και των πολιτών, και παραπέμπει σε ρεβανσιστικές τακτικές.  Μαίρη Περδικέα- Με πληροφορίες και από:News247.gr messinialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα