Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Τέλος εποχής για ΑΦΜ και ΑΜΚΑ - Έρχονται «σούπερ» ταυτότητες με τσιπ

Τέλος εποχής στον ΑΜΚΑ και στο ΑΦΜ βάζει η κυβέρνηση καθώς οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν ένα ισχυρό τσιπ και έναν μοναδικό αριθμό για όλες τις συναλλαγές σε εφορία και ταμεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι νέες ταυτότητες θα έχουν έναν και μοναδικό αριθμό και ουσιαστικά θα φέρουν το τέλος εποχής για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, καθώς όλες οι συναλλαγές σε εφορία και ταμεία θα γίνονται με την ταυτότητα.
Υπεγράφη χθες η απόφαση σχετικά με την συγχώνευση των αριθμών μητρώων των πολιτών σε έναν και μόνο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου είναι περίπου δύο χρόνια, σημείωσε ο ίδιος και τόνισε πως η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του

επόμενου χρόνου.
Παράλληλα, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός που θα χρησιμοποιείται από όλες τις υπηρεσίες. Με αυτόν οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, τόσο για τον έναν και μοναδικό αριθμό που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚ, όσο και για τις νέες ταυτότητες μέχρι και το 2021.
Για τις νέες ταυτότητες, που όπως είπε θα μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες
«Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μια φωτογραφία, η οποία θα είναι έγχρωμη, όπως είναι σε άλλες χώρες. Αν δει κανείς πώς είναι οι ταυτότητες σήμερα στην Κύπρο, δεν έχουν έγχρωμες φωτογραφίες αλλά μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες και σε αυτές αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε σήμερα και θα προστεθεί και ένας αριθμός, ο οποίος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θέλουμε οι πολλοί αριθμοί που έχουμε να γίνουν ένας, για να μην ταλαιπωρούμαστε», ανέφερε ο υπουργός.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, πρέπει κανείς να θυμάται και μια σειρά άλλων αριθμών και ο στόχος που έχουμε είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να τους ενοποιήσουμε όλους. Θα ανακοινώσουμε σύντομα ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
«Είναι τεχνικό πιο πολύ ξέρετε αυτό το θέμα. Να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν από τους υφιστάμενους και να τον γενικεύσουμε, να γίνει και φορολογικού ενδιαφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Προφανώς αυτός ο αριθμός θα γράφεται και στην ταυτότητα και θα αλληλεπιδρούμε με το Δημόσιο με αυτόν τον αριθμό. Γιατί ο αριθμός της ταυτότητας, στην Ελλάδα αυτόν χρησιμοποιούμε κατά βάση, αλλάζει. Αν χάσεις την ταυτότητά σου, αλλάζει και ο αριθμός της. Θα πρέπει να έχουμε έναν αριθμό και να τον θυμόμαστε. Ο ΑΦΜ δεν αλλάζει, μένει σταθερός. Πρέπει να έχουμε έναν αριθμό και με αυτόν να αλληλεπιδρούμε, τον οποίο θα παίρνουμε όταν γεννιόμαστε», κατέληξε ο υπουργός. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα