Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Νέες αντικειμενικές: Τι αλλάζει στην αγορά ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές αλλά και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές στη χώρα θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.
Από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης αναμένεται να προκύψουν επιπλέον έσοδα περί τα 500 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, μετά τη φετινή μείωση κατά 22%.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους δεν αναμένεται να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη στους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.
Εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές
Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Κατόπιν, θα ληφθούν αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το

επόμενο έτος περισσότεροι από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κίτρινη κάρτα για πάγωμα ΦΠΑ
Η Κομισιόν δείχνει κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα ενδεχομένως να ενισχύσει την μαύρη οικονομία στον κλάδο της οικοδομής ενώ «τίθεται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη συμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο», όπως επισημαίνεται.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι με το πάγωμα του ΦΠΑ για τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι 31-12-2022 δεν καταργείται το μέτρο αλλά παγώνει και η αναστολή του θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων.
Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών καθώς και στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
Πού θα αυξηθούν οι αντικειμενικές
Συνοικίες στο κέντρο της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων αναμένεται να είναι μεταξύ των περιοχών που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Αναπροσαρμογές με αυξήσεις αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα