Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές - Πώς να αυξήσετε τη σύνταξή σας

Ασφαλιστικές εισφορές για κάθε τσέπη περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο. Ειδικότερα εφτα κατηγορίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και έξι κατηγορίες για τους αγρότες περιλαμβάνει τι σχέδιο της κυβέρνησης.
Όσο μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν κάθε μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρουν στην συνέχεια. Έτσι οι κερδισμένοι των νέων ασφαλιστικών εισφορών είναι αυτοί που θα μπορέσουν να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές. Παράλληλα κερδισμένοι φαίνεται να είναι όλοι οι μη μισθωτοί καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020 θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης - υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους.
Χαμένοι θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν και που σήμερα πληρώνουν την

κατώτατη ασφαλιστική κλάση η οποία με το νέο σύστημα αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα.
Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).
Αναλυτικότερα οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι οι εξής:
1. Εισφορά 126 ευρώ τον μήνα για την πρώτη 5ετία των νέων ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας θα μπορούν για τα πρώτα πέντε χρόνια του εργασιακού τους βίου να πληρώνουν 126 ευρώ τον μήνα.
2. Εισφορά 1ου επιπέδου 210 ευρώ τον μήνα
3. Εισφορά 2ου επιπέδου στα 252 ευρώ τον μήνα
4. Εισφορά 3ου επιπέδου στα 302 ευρώ τον μήνα
5. Εισφορά 4ου επιπέδου στα 363 ευρώ τον μήνα
6. Εισφορά 5ου επιπέδου στα 435 ευρώ τον μήνα
7. Εισφορά 6ου επιπέδου στα 566 ευρώ τον μήνα
Αγρότες
Εισφορές αγροτών
Το 2021 οι αγρότες θα πληρώνουν:
1η ασφαλιστική κλάση στα 121 ευρώ
2η ασφαλιστική κλάση στα 146 ευρώ
3η ασφαλιστική κλάση στα 174 ευρώ
4η ασφαλιστική κλάση στα 210 ευρώ
5η ασφαλιστική κλάση στα 251 ευρώ
6η ασφαλιστική κλάση στα 326 ευρώ
Το 2022 οι αγρότες θα πληρώνουν:
1η ασφαλιστική κλάση στα 124 ευρώ
2η ασφαλιστική κλάση στα 148 ευρώ
3η ασφαλιστική κλάση στα 178 ευρώ
4η ασφαλιστική κλάση στα 214 ευρώ
5η ασφαλιστική κλάση σρα 256 ευρώ
6η ασφαλιστική κλάση στα 334ευρώ
Όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν ελεύθερα την επιλογή να επιλέξουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θέλουν και στην συνέχεια θα έχουν την ανάλογη αύξηση στην σύνταξη τους καθώς όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη.
Ωστόσο οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα