Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Καλαμάτα: Κραυγή διαμαρτυρίας από τους εμπόρους για τράπεζες, φόρους, παρεμπόριο, πολυκαταστήματα

Τα ζητήματα της μη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, της υψηλής φορολογίας, του παρεμπορίου, του ανταγωνισμού από τα πολυκαταστήματα, ακόμα και του προσφυγικού - μεταναστευτικού, συζητήθηκαν στο διευρυμένο Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, το βράδυ του Σαββάτου, με τη συμμετοχή της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕΕ).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο και αντιπροσωπεία της ΠΟΕΕ με τον πρόεδρό της Βασίλη Παγώνη.
Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς που επεσήμανε πως είναι έμπορος, διαβεβαίωσε ότι αυτές τις εμπειρίες θα τις μεταφέρει σε ανώτερο επίπεδο, στην κυβέρνηση, για να βοηθήσει. Αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και τις 120 δόσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρατήρησε πως “πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για την ιδιωτική πρωτοβουλία”. Είπε ότι η Καλαμάτα

έχει περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, “αλλά αυτό δεν φαίνεται στην πραγματική οικονομία. Δεν αυξάνονται τα έσοδα των πιο πολλών επαγγελματιών”. Εκανε λόγο για “επιδρομή μεγάλων πολυκαταστημάτων που έχουν σαρώσει τα τοπικά καταστήματα”, που έχει ως συνέπειες “να διατηρούν υψηλά τα ενοίκια και να αντλούν τον τζίρο με τις προσφορές και τις συνεχείς εκπτώσεις στις περιόδους των εκπτώσεων”.
Εκτίμησε πως “το παρεμπόριο είναι πολύ σοβαρό ζήτημα” και προέτρεψε “να κάνουμε προτάσεις κι εγώ θα τις προωθήσω στην κυβέρνηση. Να βρούμε μια λύση”.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ Β. Παγώνης ευχαρίστησε τον κ. Μαντά για την προσφορά του να λειτουργήσει ως μέσο επικοινωνίας με την κυβέρνηση και παρατήρησε πως είναι στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού το θέμα του παρεμπορίου, όπως του το μετέφερε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος προέτρεψε σε “συνεργασία και κοινή φωνή να δούμε τοπικά - περιφερειακά το θέμα του παρεμπορίου”. Επεσήμανε πως “εμείς κρατάμε τις θέσεις εργασίας και εμείς θα φέρουμε την ανάπτυξη και πρέπει να ακουστούμε και πρέπει να κοιτάξουμε από κοινού να βρούμε λύσεις”. Παρατήρησε ότι “σε συνεργασία με την Περιφέρεια πήραμε ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) Πελοποννήσου” κι εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το εμπόριο και η εστίαση. Ακόμα, δήλωσε πως “ευελπιστούμε να ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών και να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία”.
Ο κ. Παγώνης συμφώνησε και ζήτησε “να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο συνεδρίαση των φορέων μας”.
Ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Κρανιώτης έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα των τραπεζών” και παρατήρησε ότι “οι επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς χρηματοδότηση. Η τράπεζα ζητάει κέρδη τα 3 τελευταία χρόνια που δεν έχει κανένας επαγγελματίας. Οπότε κανείς δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί”.
Παρεμβαίνοντας και συμφωνώντας ο κ. Παγώνης εξήγησε ότι “δεν θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο που οι τράπεζες έδιναν δάνειο σε όποιον περνούσε απέξω”.
Ο κ. Μαντάς υποστήριξε πως “οι τράπεζες έχουν φορτωθεί πολλά “κόκκινα” δάνεια και δεν μπορούν να δώσουν καινούργια δάνεια” κι εξήγησε ότι γι’ αυτό η κυβέρνηση ψήφισε την τραπεζική ασυλία με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, για να μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν οι τράπεζες και να γίνουν αναδιαρθρώσεις χρεών.
Ο Β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκούμας προέτρεψε να δουν την πραγματικότητα και είπε ότι “το περιβάλλον είναι εχθρικό για την επιχειρηματικότητα. Τα “κόκκινα” δάνεια δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να δώσουν καινούργια. Παραμένει μεγάλη η φορολογία των επιχειρήσεων”. Ανέφερε πως “οι ελεγκτικές αρχές είναι υπεύθυνες για το παρεμπόριο” και πρόσθεσε: “Αν η νέα κυβέρνηση δεν αλλάξει πρόσωπο και δεν αντιμετωπίσει ευνοϊκά την επιχειρηματικότητα, δεν θα αλλάξει τίποτα. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους στο παρεμπόριο, ενώ έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή”.
Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη είπε ότι “η νέα δημοτική αρχή έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην επιχειρηματικότητα, στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και κυρίως στο κομμάτι του τουρισμού”. Επεσήμανε ότι στόχος είναι η προώθηση της Καλαμάτας ως προορισμού και παρατήρησε: “Το 2021 θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλη την Πελοπόννησο, το σύνθημα θα είναι «Πάμε όλοι μαζί Πελοπόννησο»”.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για τον τουρισμό Αννα Καλογεροπούλου.  Γ.Σ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα