Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Στον αέρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Μπλακ άουτ λόγω ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων

Σειρά εμποδίων στην αγορά ακινήτων φέρνει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων. Μπλόκο στις μεταβιβάσεις, καθώς αγοραπωλησίες δεν θα γίνονται εάν δεν τακτοποιηθούν αυθαιρεσίες σε ολόκληρη την πολυκατοικία.
Ένα ηλεκτρονικό κομφούζιο αναμένεται από το ερχόμενο καλοκαίρι στις πολυκατοικίες: Καθυστερήσεις στην αγορά ακινήτων, αύξηση κόστους μεταβιβάσεων και μπλόκο στην αγοραπωλησία ακινήτων - σε ορισμένες περιπτώσεις όλων των ακινήτων μιας πολυκατοικίας- είναι μερικές από τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», από τον Ιούλιο του 2020 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα ο οποίος θα συνδεθεί με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης δηλώνει στην εφημερίδα ότι το μεγάλο αγκάθι είναι η υποχρέωση του πρώτου ιδιοκτήτη διαμερίσματος που θα χρειαστεί να κάνει ηλεκτρονική ταυτότητα για να τακτοποιήσει στην πράξη εάν υπάρχουν και τις αυθαιρεσίες των

υπολοίπων ιδιοκτητών στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
Παράδειγμα
Ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας σε πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα που είναι χτισμένη πριν από 30 χρόνια. Για να πουλήσει ή να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του θα πρέπει με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις για να συνταχθεί η ταυτότητα κτιρίου και να δηλώσει τα χιλιοστά που του αναλογούν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
Όταν αναφερόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους, αυτοί -κατά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ- είναι μεταξύ άλλων η είσοδος και οι διάδρομοι του κτιρίου το κλιμακοστάσιο και η απόληξή του στην ταράτσα, οι φωταγωγοί, το φρέαρ του ανελκυστήρα, το λεβητοστάσιο, το γκαράζ, η πυλωτή κ.ά
Στην περίπτωση που υπάρχει αυθαιρεσία στους κοινόχρηστους χώρους, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί και να τακτοποιηθεί. Η τακτοποίηση όμως θα πρέπει να αφορά εξ ολοκλήρου την αυθαιρεσία και όχι μόνο τα χιλιοστά που αναλογούν στον ιδιοκτήτη της γκαρσονιέρας.
Αδύνατη η υπογραφή συμβολαίων
Εκεί το πιθανότερο σενάριο είναι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αρνηθούν να συμμετάσχουν τόσο στη δήλωση όσο και στα έξοδα.
Σύμφωνα με συμβολαιογραφικούς κύκλους η κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας -πάντα με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της περασμένης Τετάρτης- δυσκολεύει σημαντικά ή και καθιστά αδύνατη την υπογραφή συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων είτε λόγω πώλησης, είτε λόγω γονικής παροχής δωρεάς με την υποχρεωτική δήλωση των αυθαιρεσιών στους κοινόχρηστους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα