Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Ερώτηση Χαρίτση στη Βουλή για Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Κέντρο Υγείας Φιλιατρών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αλλά και του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών. Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κάνει λόγο για κίνδυνο “λουκέτου” στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών καθώς ο ένας γιατρός συνταξιοδοτείται και ο άλλος μετατίθεται. Έκδηλη είναι και η ανησυχία του για το γεγονός ότι η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δεν λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ από τον Σεπτέμβριο έχουν σταματήσει τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία. Απευθύνει λοιπόν ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμίσει το Νοσοκομείο και είχε προκηρύξει θέσεις ιατρών.
“Η κυβέρνηση να δώσει λύση στην σοβαρή έλλειψη προσωπικού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας – Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις-Θα προχωρήσουν οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;””
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών κατάθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ρωτώντας αν θα προχωρήσουν οι

προκηρύξεις θέσεων και οι προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις δύο δομές, τί μέλει γενέσθαι με την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, αλλά και με την επανέναρξη των Ορθοπεδικών Χειρουργείων.
Όπως υπενθυμίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει την περιοχή της Τριφυλίας και μέρος του Νομού Ηλείας (Ζαχάρω) και εξυπηρετεί πάνω από 50.000 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός ο οποίος υπερτριπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω των παραθεριστών.
Ωστόσο, “από τον Οκτώβριο του 2019 οι Παιδίατροι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας εφημερεύουν στο Γ.Ν. Καλαμάτας με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική”, όπως τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας επιπλέον ότι “από τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω έλλειψης πιστώσεων, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν σταματήσει τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία“.
Την ίδια στιγμή, “στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών ο μοναδικός Ιατρός Γενικής Παθολογίας συνταξιοδοτείται, ενώ η έτερη Γενική Ιατρός μετακινήθηκε λόγω συνυπηρέτησης, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να κινδυνεύει να κλείσει”, επισημαίνει.
Ο βουλετής Μεσσηνίας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας “με τις μισές πτέρυγες κλειστές, εξαιτίας της διακοπής εργασιών του εργολάβου που είχε αναλάβει την ανακαίνισή του, με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και σχεδόν παντελή έλλειψη βασικού ιατρικού εξοπλισμού (αναλυτών εργαστηρίου, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ)”, ωστόσο έθεσε εξαρχής “ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, και “κατάφερε να αναστρέψει σε σημαντικό βαθμό την πορεία υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας που είχε συντελεστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.
“Την τετραετία 2015-2019 προκηρύξαμε νέες θέσεις Ιατρών, μόνιμων και επικουρικών, δώσαμε κίνητρα για στελέχωση δομών σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, αναβαθμίσαμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων”, αναφέρει χαρακτηριστικά, σταχυολογώντας τις θετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας ως προς τις δομές και το προσωπικό.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Κέντρου Υγείας Φιλιατρών
H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατάφερε να αναστρέψει σε σημαντικό βαθμό την πορεία υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας που είχε συντελεστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με κλείσιμο δομών, απομείωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Πιο συγκεκριμένα, την τετραετία 2015-2019 προκηρύξαμε νέες θέσεις Ιατρών, μόνιμων και επικουρικών, δώσαμε κίνητρα για στελέχωση δομών σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, αναβαθμίσαμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων.
Ειδικότερα στον νομό Μεσσηνίας, παραλάβαμε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με τις μισές πτέρυγες κλειστές, εξαιτίας της διακοπής εργασιών του εργολάβου που είχε αναλάβει την ανακαίνισή του, με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και σχεδόν παντελή έλλειψη βασικού ιατρικού εξοπλισμού (αναλυτών εργαστηρίου, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ). Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της νοσοκομειακής μονάδας. Υπενθυμίζουμε ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει την περιοχή της Τριφυλίας και μέρος του Νομού Ηλείας (Ζαχάρω) και εξυπηρετεί πάνω από 50.000 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός ο οποίος υπερτριπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω των παραθεριστών.
Μετά από 4 χρόνια παραδώσαμε το Νοσοκομείο, έχοντας υλοποιήσει τα παρακάτω:
Την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του και τη συμπληρωματική χρηματοδότηση 356.000 ευρώ (Σεπτ.2016 / ΠΔΕ Υπουργείου Υγείας).
Προμήθεια νέου ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Επισκευή και προμήθεια, όπου χρειάστηκε, κλιματιστικών μονάδων.
Προμήθεια 2 υπέρηχων αξίας 120.000 ευρώ για τη λειτουργία τμήματος Υπερήχων.
Δημιουργία νέου τμήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, το μοναδικό σε όλη την Μεσσηνία.
Αντικατάσταση όλων των μικροβιολογικών και αιματολογικών μηχανημάτων.
Λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής, καθώς από τους Γαργαλιάνους έως την Ζαχάρω δεν υπάρχει ιδιώτης ιατρός, καλύπτοντας έτσι πληθυσμό 50.000 κατοίκων.
Αξιοποίηση της περιουσίας του νοσοκομείου ενεργοποιώντας για πρώτη φορά από το 1938 το Κληροδότημα Αλεξόπουλου.
Σε ότι αφορά το προσωπικό,
Ενισχύσαμε το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου με επικουρικό προσωπικό από το πρόγραμμα ανέργων ορισμένου χρόνου (Παρασκευαστές, Τεχνολόγοι Εργαστηρίων, Διοικητικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, απομακρύνοντας τους εργολάβους).
Το 2018 προκηρύξαμε δύο φορές, δύο θέσεις Ιατρών (Παθολόγος και Νεφρολόγος). Οι σχετικές προκηρύξεις κηρύχθηκαν άγονες, οι πιστώσεις όμως είναι δεσμευμένες προς αξιοποίηση.
Τον Μάιο του 2019 προκηρύξαμε 7 θέσεις νέων μόνιμων Ιατρών, προς συμπλήρωση κενών και μονιμοποίηση επικουρικών.
Επειδή, όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και είναι άμεση η ανάγκη στελέχωσης του.
Επειδή από τον Οκτώβριο του 2019, κατόπιν εντέλλεσθε της νέας διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι Παιδίατροι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας εφημερεύουν στο Γ.Ν. Καλαμάτας με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική.
Επειδή από τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω έλλειψης πιστώσεων, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν σταματήσει τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία.
Επειδή στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών ο μοναδικός Ιατρός Γενικής Παθολογίας συνταξιοδοτείται, ενώ η έτερη Γενική Ιατρός μετακινήθηκε λόγω συνυπηρέτησης, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να κινδυνεύει να κλείσει.
Επειδή ο Δήμος Τριφυλίας, όπου ανήκουν οι ανωτέρω δομές, είναι και τουριστικός προορισμός άρα οι παροχές υγείας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερες και ποιοτικότερες προς όφελος όλων των κατοίκων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα προκηρύξετε τις 2 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες; Θα προχωρήσετε στην κάλυψη των 7 θέσεων που είχαμε προκηρύξει και ποιες ειδικότητες θα αφορούν;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, η οποία είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιοχή και η οποία καλύπτει 50.000 κατοίκους;
Τι σκοπεύετε να κάνετε με την εξεύρεση πιστώσεων ώστε να ξεκινήσουν τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία, τα οποία έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών να παραμείνει ανοικτό και να στελεχωθεί;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος (Αλέξης) Χαρίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα