Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Οι Μεσσήνιοι συνεχίζουν να μην φορούν κράνος παρά τις προειδοποιήσεις και τα πρόστιμα της Αστυνομίας


Το κράνος σώζει ζωές... βάλτε το καλά στο κεφάλι σας και στις πιο μικρές διαδρομές: Ενα παλιό αλλά πάντα επίκαιρο μήνυμα του υπουργείου Μεταφορών, που όμως δεν τυγχάνει και ιδιαίτερης αποδοχής από τους δικυκλιστές, όπως τουλάχιστον φανερώνουν τα στοιχεία των υπηρεσιών Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, τα οποία μαρτυρούν την κακή σχέση των οδηγών δικύκλων με τα κράνη τους.
Ετσι, ολόκληρο το 2017 και το 2018, και το πρώτο δεκάμηνο του 2019 βεβαιώθηκαν 5.708 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, με τις περισσότερες από αυτές να καταγράφονται στη Μεσσηνία -συγκεκριμένα 2.045-, με την Κορινθία να ακολουθεί με 1.106 παραβάσεις.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ο νομός κρατάει μόνιμα τα πρωτεία, καθώς ολόκληρο το 2017 βεβαιώθηκαν 914 παραβάσεις (αντίστοιχα βεβαιώθηκαν 429 στην Κορινθία και 441 στην Αργολίδα), 562 το 2018 (375 στην Κορινθία και 325 στην Αρκαδία) και φέτος το πρώτο δεκάμηνο 569 (363 στην Αργολίδα και 302 στην Κορινθία).
ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Και παρόλο που οι ειδικοί σε θέματα οδικής ασφάλειας επισημαίνουν ότι το κράνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων τραυματισμών κατά 44%, οι περισσότεροι οδηγοί μηχανών αμελούν τη χρήση του και επιπλέον φαίνεται να μην γνωρίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να πληροί το κράνος που αγοράζουν. Να επισημάνουμε εδώ ότι ο

κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει πως κάθε κράνος θα πρέπει να φέρει μια ετικέτα ραμμένη πάνω στον ιμάντα συγκράτησης με την ειδική σήμανση έγκρισης, η οποία αναγράφεται με το γράμμα «Ε» και ακολουθεί ο αριθμός της χώρας στην οποία κατασκευάστηκε και δόθηκε η αρχική έγκριση για την κυκλοφορία του στο εμπόριο.
Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας μιλώντας για την προστασία των μοτοσυκλετιστών επισημαίνει μάλιστα ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι νέες αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας για κράνη και προστατευτικά όρασης των δικυκλιστών.
ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΜΕ ΚΡΑΝΟΣ
Ο γενικός εξηγεί γιατί πάντα φοράμε κράνος στη μηχανή, οδηγός και συνεπιβάτης και στην πιο κοντινή απόσταση: “Το 82% των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ από το σπίτι μας και με ταχύτητα μικρότερη των 60 χλμ. ανά ώρα” σημειώνει, ενώ “μόνο το 8% αυτών συμβαίνουν στην εθνική οδό με μεγάλη ταχύτητα και μόλις το 10% στους επαρχιακούς δρόμους”. Για να είναι όμως αποτελεσματικό το κράνος στη μείωση των εγκεφαλικών κακώσεων “θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο (Ε C Ε 22.05 /DOT/Snell), να καλύπτει όλο το κεφάλι (full face) και να είναι φυσικά δεμένο”, τονίζει. Και προσθέτει πως “το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει το προστατευτικό κράνος είναι η απορρόφηση της ενέργειας παραμόρφωσης”.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του για την επιλογή του κατάλληλου κράνους: ο τύπος της μηχανής, η διάρκεια της οδήγησης, το είδος των διαδρομών, οι αποστάσεις που διανύει, αλλά και οι ώρες που συνήθως ταξιδεύει (π.χ. ένα σκούρο κράνος δεν είναι ορατό νύχτα από άλλους οδηγούς). Για να δώσει μια ιδέα τι πρέπει κάποιος να έχει υπόψη του όταν επιλέγει τι του ταιριάζει, ο ταξίαρχος παρατηρεί ότι ένα κράνος δοκιμάζεται σε ταχύτητες έως 29 χλμ. την ώρα σε μη παραμορφώσιμο εμπόδιο, όπως για παράδειγμα ένας τοίχος. Οπως λέει, συνήθως το κράνος σχεδιάζεται ώστε να αντέχει και σε λίγο μεγαλύτερες ταχύτητες.
ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

Επίσης, επισημαίνει ο γενικός, οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ακόμα και τα 60 χλμ. την ώρα σε κατοικημένη περιοχή (όπου όπως προείπαμε γίνονται τα περισσότερα τροχαία με νεκρούς ή βαριά τραυματίες) είναι υπερβολική ταχύτητα. “Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Κυκλοφορίας λέει ότι αν χτυπήσουμε έναν πεζό ή ποδηλάτη με 60 χλμ., τότε ο κίνδυνος να τον τραυματίσουμε θανάσιμα είναι 85%, ενώ με 30 χλμ. ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%. Αρα τα 60 χλμ. σε κατοικημένη περιοχή είναι υπερβολική ταχύτητα”, αναφέρει. Και προσθέτει ότι “δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για ηλικίες μεταξύ 15 -29 ετών και η 9η αιτία θανάτου για όλες τις ηλικίες”. Γι’ αυτό και “κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα πατήσει το φρένο και θα ακινητοποιήσει άμεσα, θα «κοκαλώσει» το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του”.
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Το «γιατί» μια μηχανή ή ένα αυτοκίνητο δεν... κοκαλώνει με ένα φρενάρισμα, θα το καταλάβουμε, όπως λέει, με το εξής παράδειγμα: “Αν υποθέσουμε ότι οδηγούμε ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσυκλέτα μέσα σε κατοικημένη περιοχή με ταχύτητα 30 χλμ. κι ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού που δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ και χαίρει άκρας υγείας είναι 1 δευτερόλεπτο, τότε θα χρειαστεί να διανύσει 8,5 μέτρα για να αγγίξει με το πόδι του το φρένο. Μετά από τα 8,5 μέτρα ο οδηγός μας πατάει το φρένο κι ακινητοποιείται το όχημα, αφού προηγουμένως έχει διανύσει 5,5 μέτρα ακόμη”. Δηλαδή, εξηγεί, “το αυτοκίνητο που κινείται με 30 χλμ. θα ακινητοποιηθεί τελικά αφού διανύσει συνολικά 14 μέτρα, από τη στιγμή που ο οδηγός αντιλήφθηκε το εμπόδιο (πεζό ή όχημα)”. Και, λέει καταλήγοντας ο Παν. Πούπουζας, “όπως όλοι γνωρίζουμε η απόσταση είναι ευθέως ανάλογη προς την ταχύτητα, έτσι όταν η ταχύτητα είναι 60 χλμ. κι ο χρόνος αντίδρασης είναι 1 δευτερόλεπτο, η απόσταση που θα έχει διανύσει το όχημα όταν ο οδηγός του πατήσει φρένο θα είναι 17 μέτρα”. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιο εμπόδιο (πεζός, σταθερό αντικείμενο ή άλλο όχημα) βρεθεί μέσα σε αυτά τα 17 μέτρα, θα συγκρουστεί με το κινούμενο όχημα και με συνέπειες συνήθως σοβαρές και απρόβλεπτες για μοτοσυκλετιστές, που δεν φοράνε κράνος.  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα