Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Το Νοέμβριο ξεκινάει στην Καλαμάτα τη λειτουργία το Κέντρο Ημέρας για άτομα 3ης Ηλικίας με Άνοια και Αλτσχάιμερ


Μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας και την εταιρία «IASIS»-ΑΜΚΕ
Στην τελική ευθεία μπαίνει, εκτός άλλων απροόπτων, ένα πολύ σημαντικό έργο για τους κατοίκους της Μεσσηνίας και κυρίως της τρίτης ηλικίας. Πρόκειται για τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για ανθρώπους που πάσχουν από Άνοια και Αλτσχάιμερ, αλλά και για τους φροντιστές τους.
Το έργο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το έχει αναλάβει η “IASIS”-ΑΜΚΕ και αν προχωρήσουν όλα όπως πρέπει, το Κέντρο θα λειτουργήσει το Νοέμβριο.
Το Νοέμβριο

Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του έργου από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “IASIS”-ΑΜΚΕ Χριστίνα Τσελίκα, ξεπεράσθηκαν κάποια προβλήματα που υπήρχαν με την απόφαση για την ένταξη της πράξης και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων η δομή θα μπορέσει να λειτουργήσει από το Νοέμβριο. Στόχος είναι από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανεύρεσης προσωπικού και να ετοιμασθεί το κτήριο που θα στεγάσει το Κέντρο Ημέρας.

Αυτή τη στιγμή έχει κτήριο μέσα στην πόλη της Καλαμάτας για τη στέγαση της δομής, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές και αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι επεμβάσεις που απαιτούνται.

Όπως εξήγησε η κα Τσελίκα πρόκειται για ένα Ανοικτό Κέντρο για πρωτοβάθμια φροντίδα, κυρίως ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Εκτός από τους ίδιους τους πάσχοντες που στόχος είναι μια καλύτερη ποιότητα ζωής για περισσότερα χρόνια, θα υπάρχουν και ομάδες υποστήριξης των φροντιστών αυτών των ατόμων.

Θεραπευτική φροντίδα

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ανάπτυξη Εξειδικευμένων Υπηρεσιών για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια μέσω ανάπτυξης Κέντρου Ημέρας στην Καλαμάτα».

Το κύριο φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για 18 μήνες από την ημερομηνία έναρξης εργασιών του Κέντρου. Σκοπός του έργου είναι να παρέχεται θεραπευτική φροντίδα βάσει ημερήσιου προγράμματος των ατόμων που πάσχουν από Άνοια και άλλες νοητικές και ψυχιατρικές διαταραχές στην Τρίτη Ηλικία, καθώς και στην ενημέρωση και ψυχοκοινωνική ενίσχυση των φροντιστών τους και του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος τους.

Το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες στο Κέντρο Ημέρας αφορούν σε:

• Διαγνωστικές εκτιμήσεις.

• Προγράμματα αποκατάστασης και παρέμβασης στην άνοια και την ήπια νοητική διαταραχή.

• Παρέμβαση σε ψυχιατρικές διαταραχές της τρίτης ηλικίας.

• Προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης σε φροντιστές ανοϊκών ασθενών.

• Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση για την άνοια, τις διαταραχές μνήμης και τις συνοδές / συνοσηρές καταστάσεις.

• Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση για την άνοια και τις διαταραχές μνήμης στο δήμο και τα ΚΑΠΗ της κοινότητας.

• Σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης.

Η πράξη περιλαμβάνει φυσικό αντικείμενο προπαρασκευαστικό της λειτουργίας του Κέντρου που αφορά σε ενέργειες για την διαμόρφωση του κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Ημέρας και την αγορά και τοποθέτηση εξοπλισμού (Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρικού, Ιατρικού, Ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού και κλιματισμού) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία.

Το συνολικό κόστος της πράξης είναι 330.000 ευρώ.

Το πρόγραμμά του Κέντρου θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους φροντιστές τους.

Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ θα μπορεί να εξυπηρετεί 30-40 άτομα σε καθημερινή βάση. Προϋπόθεση είναι τα άτομα αυτά να μπορούν να μετακινηθούν.

Η IASIS AΜKE είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει ως σκοπό να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Μέρος των δραστηριοτήτων της IASIS είναι η λειτουργία δύο δομών:
Ένα οικοτροφείο τη «Στοργή» για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.
Ένα Κέντρο Ημέρας που ασχολείται με την νόσο Alzheimer, άνοια αλλά και ψυχώσεις λοχείας.
tharrosnews, Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα