Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Δασαρχείο: Καμία μελέτη από Δήμους και Περιφέρεια για αντιπυρικές ζώνες ή δρόμους

Με αφορμή τη φωτιά πριν λίγες ημέρες στην Μαθία
Καμία μελέτη για κατασκευή νέας αντιπυρικής ζώνης ή δρόμου σε περιοχή της Μεσσηνίας, δεν έχει κατατεθεί από Δήμο της Μεσσηνίας ή την Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια στο Δασαρχείο Καλαμάτας. Το μόνο που έχει γίνει είναι συντηρήσεις υφιστάμενων ζωνών και δρόμων.
Αυτό τόνισε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, ερωτώμενος από το «Θάρρος», για τα όσα ακούσθηκαν μετά τη φωτιά στη Μαθία τις προηγούμενες ημέρες.
Καμία μελέτη

Μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μαθίας, δημιουργήθηκε θέμα πως το Δασαρχείο δεν επιτρέπει στους Δήμους να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και δρόμους.
Θέτοντας το ζήτημα στον Δασάρχη Καλαμάτας, καθώς το θέμα έχει ακουσθεί κι άλλες φορές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πυρκαγιών, ο κ. Κατσίποδας, διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς και βάση της νομοθεσίας, αν χρειασθεί να ανοιχθεί κάποια αντιπυρική ζώνη ή δρόμος, την ευθύνη έχει ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην πυρκαγιά.
«Αν αυτός κρίνει ότι πρέπει να ανοιχθεί μια ζώνη ή ένας δρόμος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μηχάνημα της Περιφέρειας ή άλλο βρίσκεται εκεί και να κάνει τη διάνοιξη. Αυτό όμως, κατά τη διάρκεια της φωτιάς. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε δρόμους, χωρίς αδειοδοτήσεις όταν η φωτιά έχει σβήσει.
Δυστυχώς, στο Δασαρχείο δεν έχει υποβληθεί από κανένα Δήμο της Μεσσηνίας, ούτε από την Περιφερειακή Ενότητα, ούτε μια μελέτη διάνοιξης αγροτοδασικού δρόμου ή αντιπυρικής ζώνης πάνω από χωριά. Να κατατεθεί μια μελέτη σε χρόνο προγενέστερο και να δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις. Η δασική υπηρεσία δεν είναι αρνητική σε αυτό, απλώς πρέπει να γίνεται μέσα από μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Όμως, τόσα χρόνια, όλοι το θυμόμαστε την ώρα της φωτιάς και μετά δε γίνεται τίποτα», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.

Στη Μαθία

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Μαθία, ο κ. Κατσίποδας σημείωσε ότι μεταφέρθηκε εκεί ερπυστριοφόρο μηχάνημα από τη ΔΕΗ, το οποίο άνοιξε ζώνη 1.200 μέτρων πάνω από το χωριό. Όμως, όπως υπογράμμισε ο Δασάρχης Καλαμάτας, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι αυτή η ζώνη που ανοίχθηκε βρίσκεται αποκλειστικά σε αγροτικές εκτάσεις και καθόλου σε δασική.
«Αυτό λοιπόν γιατί δεν είχε ανοιχθεί από πριν, όπου η δασική υπηρεσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα;», κατέληξε ο κ Κατσίποδας.
Τέλος, από την άλλη πλευρά η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Μεσσηνίας, με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 Ιουλίου σε αγροτοδασική έκταση στον οικισμό Μαθία του δήμου Μεσσήνηςμε ανακοίνωσή τηςευχαριστείδημόσια όλους τους κατοίκους του χωριού Μαθία και ιδιαιτέρως τον ιερέα του χωριού (Παπαβασίλη) με την πρεσβυτέρα του, οι οποίοι πρόσφεραν δωρεάν νερά, καφέδες και όχι μόνο στους πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην περιοχή.
«Τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες αποτελούν ζωντανό παράδειγμα ανθρωπιάς. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας που με τις πράξεις τους μας γεμίζουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε να παλεύουμε για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα πολίτη», καταλήγει η ΄Ενωση των Πυροσβεστών. Της Βίκυς Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα