Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Περνάει στους δήμους η διαχείριση του φόρου ακινήτων

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται από το 2022 ο φόρος και η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ να περάσουν στους δήμους.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα υπάρχει ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν οι τοπικές αρχές για την αύξηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ στον δήμο τους. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το ποσοστό αυτό. Το σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες των δήμων.
Σε σχέση με τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και συγκεκριμένα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «για τις ακριβές περιοχές σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων», από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει

αναδιανεμητικός μηχανισμός.
Ειδικότερα, για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους. Αυτό, συμβαίνει και σήμερα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην περίπτωση που κάποιος δήμος αποφασίσει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να περιγράφεται με ακρίβεια το ανταποδοτικό έργο που θα προκύψει για τους δημότες. Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο ψηφίσει θετικά το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει την τελική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα