Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τα θέματα και οι ομιλητές στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου

Το «10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στο Elysian Luxury Hotel and Spa, στην Συνοικία Κορδία στην Καλαμάτα.
Οι εργασίες του Φεστιβάλ θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Απριλίου στις 11 το πρωί και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/04
  • 11:00-11:30 Προσέλευση
  • 11:30 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Ε.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο.
  • Παρουσίαση των επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ.
  • 11:45 Χαιρετισμοί προσκαλεσμένων.
  • 12:15 Συλλογικά σχήματα στον ελαιοκομικό τομέα – Γεωργακοπούλου Ευσταθία, Προϊσταμένη Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 12:35 Χτίζοντας το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας με σωστή χρήση των προγραμμάτων και των εργαλείων της Νέας ΚΑΠ – Δρυς Στέλιος, Πρόεδρος Foodstandard AE.
  • 13:00 Περιβάλλον και Πυρηνελαιουργία – Αθανάσιος Μαργέλης, Διευθυντής Παράγωγής & Διευθύνων Σύμβουλος Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ.
  • 13:20 Καλές – κακές πρακτικές επιμόλυνσης στην ελαιοκαλλιέργεια από αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια) – Φάββας Δημήτριος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος αγορών ελαιολάδου για την Fratelli Carli στην Ελλάδα.
  • 13:40 Επαναπροσδιορισμός της θέσης της Ελληνικής Ελαιοκομίας & Αναδιοργάνωση των Μηχανισμών της στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης “ – Διεθνής Τάσεις – ΝΕΑ ΚΑΠ – Εγχώριο Θεσμικό Πλαίσιο – Προϋποθέσεις & Πεδία Αξιοποίησης Ευκαιριών – Αλαμανιώτης Σταμάτης, Πρόεδρος της Oliveto Magnes.
  • 14:00 Μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα στη γεωργία – Προτάσεις και παραδείγματα στη Μεσσηνία– Δημητρούλια Κέλλυ, δημοσιογράφος, υπεύθυνη ΚΑΕΜ.
  • 14:20 Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου και ζητήματα που ανακύπτουν στη διαδικασία εμπορίας του ελαιολάδου – Κανάκης Ηλίας, Αντιδήμαρχος Πύλου Νέστορος, εξαγωγέας ελαιολάδου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/04 ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  • 18:30 «Οφέλη της βιοποικιλότητας ελαιώνων για τη βελτίωση της παραγωγής» – Γκισάκης Βασίλης, Δρ. γεωπόνος-ερευνητής Εντεταλμένος ερευνητής στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
  • 18:50 Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και αύξηση της παραδιδόμενης αξίας, Μάμαλης Σπυρίδων, Καθηγητής Μάρκετινγκ, Πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πρώην πρόεδρος ΔΣ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
  • 19:10 Η Ενεργειακή Αξιοποίηση της Παραγόμενης Βιομάζας από τα ελαιοτριβεία – Λογοθέτης Στέλιος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Resinvest A.E.
  • 19:30 Παρουσίαση Προγράμματος «Σύστημα εντοπισμού της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa μέσω δορυφορικών εικόνων» – Μαλάμης Αντώνης, Πρόεδρος της ΕΣΟΔΑPLUS μέλος της Επιχειρησιακής Ομάδας υπεύθυνος της Διάδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνας για το Πρόγραμμα Xylella fastidiosa.
  • 19:50 Αγροτουρισμός – Ελαιοτουρισμός: Ελληνική Γαστρονομία – Μεσογειακή Διατροφή – Γαστρονομικός Τουρισμός – Μαρία Μοναστηριώτη, Υπεύθυνη Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Ιππολύτη – Mama’s flavours – Δημιουργός γαστρονομικών εκδρομών – εμπειριών – Managing director – Experience creator,
  • 20:10 «Αποτελέσματα ελέγχων στον τομέα του ελαιολάδου» – Βούλα Φωτοπούλου, Γεωπόνος M.Sc. Προϊσταμένη ΠΔΠ ΕΦΕΤ.
  • 20:30 Προκλήσεις και Προοπτικές των Ελαιοκομικών Προιόντων στην Μεσογειακή Λεκάνη – Γεώργιος Ζακυνθινός-καθηγητής Τεχνολογίας Ασφαλείας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειο-προστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
  • 20:50 Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα, νέες αξίες στο τελικό προϊόν – Βασιλική Καραντζάβελου Υποψήφια Διδάκτορας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/04
  • 10:30 Άνοιγμα των εργασιών.
  • 10:45 Νέες προσεγγίσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, στη λεκάνη της Μεσογείου – Τάσος Τσάκωνας, Γεωπόνος –Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδος.
  • 11:10 Παρουσίαση Ίδρυμα Κόκκαλη- Συμμετοχή σε Εθνικά Προγράμματα Μ16 του ΥΠΑΑΤ & Παρουσίαση Έργου Ηλεκτρονική Δακοπαγίδα – Λάρα Μπαρμπούρ, Chief Οperations Officer -Ίδρυμα Κόκκαλη.
  • 11:25 QUHOMA – Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία της ελιάς – Κατσές Παναγιώτης, υπεύθυνος ανάπτυξης αγοράς της Future Intelligence.
Καφές-διάλλειμα
  • 12:00 Αγροτοοικονομικό Φόρουμ για την παγκοσμιοποίηση των τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων
  • Συντονιστής: Μπιτσάνης Ηλίας, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος
Θα παρέμβουν:
  • Πετρόπουλος Δημήτρης, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Παγκοσμιοποίηση και τοπικότητα τροφίμων».
  • Παρασκευόπουλος Αντώνης, Διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας «Οι περιβαντολλογικές εξελίξεις της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο».
  • Δημήτρης Μπουραντάς, Πρύτανης του New York college Αθηνων, πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕ- «Στρατηγική ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα».
  • Ζαρρής Δημήτρης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – M.Sc. Υδρολογίας – Μελετητής Υδραυλικών έργων και Έργων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, «Τα φράγματα στην κλίνη του Προκρούστη – Ευεργετήματα και προβληματισμοί».
  • Μάκιoς Νάσος, Φυσικός MSc EU, Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, στον τομέα της γεωργίας».
Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα