Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Τριφυλία: Συλλαλητήρια, παραιτήσεις και αποχή από ευρωεκλογές

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι έξω από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και συλλόγους της Τριφυλίας για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων.
Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι η υποβάθμιση της περιοχής δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και θα πρέπει να υπάρξει μαζική και δυναμική αντίδραση από όλους. Επισημάνθηκε ότι η αφαίμαξη των υπηρεσιών από την περιοχή έχει άμεσες συνέπειες για τους πολίτες και την οδηγούν σε ερημοποίηση. Επίσης ακούστηκαν προτάσεις για μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, για παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχή από τις ερχόμενες ευρωεκλογές και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αυριανό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας.


Την αγωνία της Τριφυλίας αλλά και τη συμπαράσταση στον αγώνα εξέφρασε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος. «Δεν ζητούμε κάποιο προνόμιο, ούτε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά να μπορεί ο Έλληνας να λύνει τα προβλήματα στον τόπο του» τόνισε και πρόσθεσε πως η απομόνωση των επαρχιακών πόλεων οδηγεί σε εγκατάλειψη από τους κατοίκους: «Αγωνιζόμαστε και συναγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τον τόπο μας, για τα δίκαια της πόλεως και της επαρχίας μας».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε δίπλα στον Δικηγορικό Σύλλογο και τον ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κάνουν ένα χρόνο τώρα, το κάνουν και για εμάς. Είναι τελευταία μας ευκαιρία, είναι δικαιώματα που έχουμε, όχι παράλογα, δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν, ψηφίστηκαν για να μας προστατέψουν. Μη δείχνουμε αδιαφορία, δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε υποχρέωση στους πατριώτες μας να παλέψουμε, να δουν ότι έχουμε φωνή, έχουμε δίκιο. Πού είναι οι βουλευτές μας, έρχονται προεκλογικά μόνο, δεν είμαι κατά της κυβέρνησης, είμαι υπέρ αυτών που αυτά που λένε τα τηρούν». Τόνισε επίσης ότι αύριο «θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση για να μας ακούσουν. Με ποιο δικαίωμα μας ξεπουλάνε; Ο τόπος είναι δικός μας και θα τον διεκδικήσουμε με όποιον τρόπο μπορέσουμε».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κουτσούλης επεσήμανε ότι έθεσαν το θέμα στο Π.Σ., «ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει την ερημοποίηση στην περιοχή,    τη μεταφορά υπηρεσιών. Είχαμε δει μια Κυπαρισσία να ανθίζει και πλέον δεχόμαστε το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Δυστυχώς είμαστε μόνο δύο περιφερειακοί σύμβουλοι εδώ, κανένας βουλευτής, και δεν τόλμησαν να βγάλουν μια ανακοίνωση θεωρώντας πως κάποιος θα τους τραβήξει το αυτί». Πρότεινε την παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον καταργηθεί το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων αλλά και την αποχή από τις ευρωεκλογές.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης τόνισε πως «ο καθένας πρέπει να αγωνιστεί από το δικό του μετερίζι και ο καθένας οφείλει να πάρει θέση. Αν περάσει αυτό ακολουθεί ο νέος υγειονομικός χάρτης, ο οποίος θα καταργήσει νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Πρέπει να πούμε όλοι μαζί "όχι" στην υποβάθμιση των δικαστηρίων της Τριφυλίας και στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Τριφυλία».



Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως «όλα αυτά δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Υποβαθμίζεται καθημερινά η ζωή μας και ερημοποιείται η ύπαιθρος». Πρότεινε να υπάρξει κινητοποίηση στην Αθήνα όταν θα συζητηθεί το νομοσχέδιο -κάτι στο οποίο απάντησε άμεσα ο κ. Λεβεντάκης ότι οι εταιρείες του γιου του θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση ώστε να ναυλωθούν 15 λεωφορεία για να πάει ο κόσμος στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής τόνισε πως «η Τριφυλία είναι σε όλα πίσω. Και να θέλει να πάει ο κόσμος προς την Καλαμάτα δεν υπάρχει δρόμος. Η μέρα που θα ξημερώσει μετά το κλείσιμο των δικαστηρίων θα είναι τελείως διαφορετική για όλους με μακροπρόθεσμες συνέπειες».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και στις ενέργειες που έγιναν από το σύλλογο και την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων με πάγια θέση ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένα δικαστήριο. Επεσήμανε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ρωτήθηκαν ποτέ: «Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την υλική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου, αλλά πώς θα λειτουργήσει ένα δικαστήριο χωρίς δικαστές και υπαλλήλους, καθώς προβλέπεται η κατάργηση των οργανικών θέσεων;».    Υπογράμμισε ακόμα ότι σημαντικό ζήτημα είναι η συρρίκνωση της χωρικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου, αφού μένει στα όρια του Δήμου Τριφυλίας χάνοντας το Δώριο, τη Χώρα και τη Φιγαλεία.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν: Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης λέγοντας πως «η Τριφυλία έχει πεθάνει εδώ και καιρό, όταν η πολιτεία έχει σε μαρασμό τον αγροτικό πληθυσμό».
Η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά, η οποία κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, καλώντας και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βοηθήσει.
Ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος είπε πως σε ηλικία 92 ετών δηλώνει παρών.
Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Ξένια Στρατικοπούλου δήλωσε τη συμπαράστασή τους σε αυτόν τον αγώνα.
Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά τόνισε πως «θα έπρεπε να έχει βουλιάξει ο τόπος και αυτό σήμερα δεν έχει γίνει, πρέπει το μήνυμα να φτάσει μέχρι επάνω. Οι βουλευτές πρέπει να είναι μαζί μας και να φωνάζουν, να κάνουν παρεμβάσεις».
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά Δήμητρα Κεραμυδά. Σε σχετική της δήλωση τόνισε: «Το κράτος δικαίου δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, έξω από την καθημερινότητα του πολίτη. Το σχέδιο νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη καταργεί στην πράξη κάθε δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη δικαιοσύνη και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Απαιτούμε την παραμονή των δικαστικών δομών της Τριφυλίας στα σημερινά τους τοπικά όρια και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας».    Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα