Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Οι επιστήμονες βρήκαν τον "κρίκο" που λείπει


Η κακή διατροφή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και με την εμφάνιση καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του παχέος εντέρου.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως υψηλή πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά αυτό που συνδέει την ανθυγιεινή διατροφή και τον καρκίνο δεν είναι σαφές.
Αν και πολλά τρόφιμα θεωρείται ότι σχετίζονται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NIH), καμία μελέτη δεν έχει δείξει ακόμη ότι συστατικό προστατεύει από τον καρκίνο ή οδηγεί στην εμφάνισή του.
Μια μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, που δημοσιεύτηκε στο Cell, ανακάλυψε όμως έναν μηχανισμό που μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η κακή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή υψηλή σε σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε κύτταρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεθυλγλυοξάλη, η οποία παράγεται όταν τα κύτταρα διασπούν τη γλυκόζη για να απελευθερώσουν ενέργεια, μπορεί να εμποδίσει τα γονίδια που προστατεύουν από τον καρκίνο.
Η κακή διατροφή οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα μεθυλγλυοξάλης, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκίνου.
Οι ερευνητές ερεύνησαν αρχικά την επίδραση της μεθυλγλυοξάλης σε κύτταρα από άτομα που έφεραν το γονίδιο BRCA2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Η μεθυλγλυοξάλη προκάλεσε βλάβες στο DNA σε κύτταρα που είχαν το γονίδιο BRCA2, ενώ η επανειλημμένη έκθεση στη μεθυλγλυοξάλη αύξανε τα επίπεδα βλάβης.
Τα υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης είναι κοινά σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη και μπορεί να προκύψουν από την παχυσαρκία και την κακή διατροφή. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ακόμη και άτομα χωρίς γενετική προδιάθεση μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, εάν έχουν αυξημένα επίπεδα μεθυλγλυοξάλης.
Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο, είχε δείξει επίσης πως η βιολογική γήρανση, η οποία συντελείται πλέον όλο και πιο γρήγορα λόγω της ανθυγιεινής διατροφής και του κακού τρόπου ζωής, επηρεάζει αρνητικά την ομαλή κυτταρική λειτουργία και κυρίως την ικανότητα των κυττάρων να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση περιστατικών καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων, της μήτρας, του γαστρεντερικού συστήματος, του παχέος εντέρου.
Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για φθορά του σώματος, ταχύτερη σε σύγκριση με αυτή που θα προκαλούνταν μόνο από την πάροδο των ετών, η οποία συνδέεται με την κακή διατροφή, τα αυξημένα επίπεδα άγχους, τον καθιστικό τρόπο ζωής και γενικότερα τον κακό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα