Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Ντόρα άνοιξε πόλεµο µε τους καραµανλικούς

Θέλει να πάρει αποστάσεις από τα λάθη της γαλάζιας διακυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ντόρα Μπακογιάννη - Κώστας Καραµανλής µε εύγλωττο ύφος, αλλά σε φωτογραφία αρχείου, όταν κάθονταν στα ίδια κυβερνητικά έδρανα  της Βουλής. Χθες, η πρόεδρος της Δηµοκρατικής Συµµαχίας – µε αφορµή τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας που ήρθαν στο φως  µέσω του ιστότοπου Wikileaks – κατήγγειλε «συνωµοσία» εις βάρος της από το σύστηµα των καραµανλικών µε στόχο την ήττα της στη  µάχη για τη διαδοχή στη Ν.Δ.
Με µεταχρονολογηµένη επίθεση στον προκάτοχό της υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε χθες να ανοίξει µέτωπο µε τον στενό πυρήνα των καραµανλικών της Ν.∆. Αφορµή στάθηκαν τα τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας που ήρθαν στο φως µέσω του ιστότοπου Wikileaks και, κατά την πρόεδρο της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας, φανερώνουν ότι εξυφαινόταν εις βάρος της µια «συνωµοσία» από το σύστηµα των καραµανλικών µε στόχοτην ήττα της στη µάχη διαδοχής του Κώστα Καραµανλή.
Η κίνηση της κ. Μπακογιάννη οδήγησε σε ανταλλαγή πυρών µε τον κ. Μολυβιάτη, αλλά κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούσαν χθες ότι η διαµάχη θα έχει συνέχεια. Κατά τις ίδιες πηγές, η πρώην υπουργός έκανε ένα βήµα για να αποσυνδεθεί το νεότευκτο κόµµα της από τα λάθη που καταλογίζονται στη διακυβέρνηση Καραµανλή. Απώτερος στόχος της, όπως λένε, είναι το βάρος της απολογίας για τη διακυβέρνηση Καραµανλή να παραµείνει αποκλειστικά στη Ν.∆., αλλά και να αποδυναµώσει το βασικό επιχείρηµα του Αντώνη Σαµαρά ότι εξελέγη έχοντας απέναντι «µηχανισµούς και φέουδα». Στο γαλάζιο στρατηγείο της Λεωφόρου Συγγρού παρακολουθούν µε σχετική έκπληξη την κίνηση της κ. Μπακογιάννη. Κι αυτό γιατί εκτιµούν ότι η πρώην υπουργός όχι µόνον παίρνει ένα ρίσκο που θα τη φέρει αντιµέτωπη µε πλειάδα στελεχών της Ν.∆. που κινούνται στο διαχρονικό σύστηµα των καραµανλικών και στο οποίο θα µπορούσε, θεωρητικώς, να αναζητήσει συµµάχους, αλλά κυρίως επειδή αµφιβάλλουν ότι µπορεί να ανατρέψειτην εικόνα της πλήρους ταύτισή της µε τον Κώστα Καραµανλή, την οποία η ίδια καλλιεργούσε έως τις εσωκοµµατικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος σχεδιασµός της κ. Μπακογιάννη µπήκε σε εφαρµογή µε τη στοχοποίηση του κ. Μολυβιάτη, τον οποίο χαρακτηρίζει «γκουρού του καραµανλισµού». «Φαίνεται από το τηλεγράφηµα η πρόθεση ορισµένων δύο χρόνια πριν – το ήξεραν ή ένιωσαν την ανάγκη να ενηµερώσουν την αµερικανική πρεσβεία – να ετοιµάσουν κάποιον αντίπαλο δικό µου. Και αναφέροµαι στον κ. Πέτρο Μολυβιάτη...», δήλωσε. Η στοχοποίηση προκάλεσε την οργή του κ. Μολυβιάτη, ο οποίος επικοινώνησε άµεσα µε τον κ. Καραµανλή και απάντησε, µέσω συνεργατών του, στην πρώην υπουργό πως «το γαρ πολύ της θλίψεως (γεννά παραφροσύνη)...». Το δικό του µήνυµα είναι ότι η επίθεση οφείλεται στην πίεση που δηµιουργούν στην κ. Μπακογιάννη οι χαµηλές δηµοσκοπικές πτήσεις της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας. Από το επιτελείο της, πάντως, σήκωσαν το γάντι και επέµεναν να στοχοποιούν τον κ. Μολυβιάτη ως «άνθρωπο του παρασκηνίου». «Η κ. Μπακογιάννη µίλησε για πράγµατα που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας. Για όλα αυτά περιµένουµε µια απάντηση επί της ουσίας στο προσκήνιο», ήταν η τελευταία βολή τους. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη άφησε αιχµές και για επαφές του κ. Σα µαρά, βάσει των ίδιων τηλεγραφηµάτων, µε υψηλόβαθµους αξιωµατούχους της αµερικανικής πρεσβείας για το θέµα των αγωγών κατά την περίοδο που ήταν απλός βουλευτής και δεν µετείχε στην κυβέρνηση Καραµανλή. Επιτελικά στελέχη της Ν.∆., αντί άλλου σχολίου, παρέπεµπαν στην αντίδραση του κ. Μολυβιάτη.

38 ΠΡΟΤΑΣΈΙΣ. Με στόχο να τραβήξει µια σαφή διαχωριστική γραµµή απέναντι στην αντιµνηµονιακή τακτική της Ν.∆., αλλά και να προλάβει την παρουσίαση από τον κ. Σαµαρά της αναθεωρηµένης γαλάζιας πρότασης, η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε δέσµη 38 προτάσεων που στοχεύουν, όπως τόνισε, στην ενίσχυση της ανάπτυξης µε παράλληλη µείωση των κρατικών δαπανών.

Η κ. Μπακογιάννη επέµεινε στην πρόταση για ψήφιση του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου από 180 βουλευτές και στη νοµοθετική και συνταγµατική κατοχύρωση των ισοσκελισµένων προϋπολογισµών, ενώ έδωσε έµφαση σε ένα ευρύ πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων που θα περιλαµβάνει κάθε δηµόσιο οργανισµό µε επιχειρηµατική δραστηριότητα, καθώς και στη «συστηµατική και τολµηρή» αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας.

Ακόµη εισηγήθηκε πλήρες πάγωµα των προσλήψεων τουλάχιστον για την επόµενη πενταετία και ένα πλέγµα φοροελαφρύνσεων που µπορούν να ενισχύσουν την κατανάλωση και να στηρίξουν την αγορά, µείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους λαµβάνουν έως 500 ευρώ.

ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ 
Φαίνεται από το τηλεγράφηµα η πρόθεση ορισµένων δύο χρόνια πριν – το ήξεραν ή ένιωσαν την ανάγκη να ενηµερώσουν την αµερικανική πρεσβεία – να ετοιµάσουν κάποιον αντίπαλο δικό µου. Και αναφέροµαι στον κ. Πέτρο Μολυβιάτη...
ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΚΑΤΑ ΝΤΟΡΑΣ
Το γαρ πολύ της θλίψεως (γεννά παραφροσύνη)...

Δίαυλο µε τους αγρότες αναζητεί ο Σαµαράς

ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ  αναπτυξιακού χαρακτήρα επικεντρώνεται ο Αντώνης Σαµαράς στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες,ενόψει και της αυριανής Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµµατος (ΕΛΚ), ενώ ανοίγει το ζήτηµα των αγροτών µπροστά στην αναθέωρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ανατρέπει τη µέχρι σήµερα πολιτική των επιδοτήσεων.

Με στόχο να ανοίξειστο εσωτερικό έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας µε τον αγροτικό κόσµο, ο πρόεδρος της Ν.∆. τόνισε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τουµε αξιωµατούχους τηςΕ.Ε.

ότι οι αγρότες της Ευρώπης «δεν θα πρέπει ναµπουν στην ασφυξίατης ευρωπαϊκής λιτότητας».

Ζήτησε «να ακουστείη φωνήτους» ενόψει των αλλαγών για τον αγροτικό τοµέα που έχουν δροµολογηθεί να αρχίσουν από το2013, ενώπροέβαλε την ανάγκηγια ενιαία γραµµή των χωρών τουευρωπαϊκούΝότου, προκειµένου να διασωθούν σηµαντικά κοινοτικά κονδύλια για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Το αγροτικό ζητήθηκε διεξοδικά στις συναντήσειςτου κ. Σαµαρά τόσο µε τον επίτροπο για τον Κοινοτικό Προϋπολογισµ ό Γιάνους Λεβαντόφσκι όσο καιµε τονεπικεφαλήςτων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ.

Ακόµη, ο κ.Σαµαράς έδωσε έµφαση στη θέση της Ν.∆. υπέρ της έκδοσης αναπτυξιακού ευρωπαϊκού οµολόγου, µέσω του οποίου µπορούν να χρηµατοδοτηθούν µεγάλα έργα υποδοµής, τα οποία – όπως τόνισε – «θα έδιναν ανάσες στην οικονοµία, υποκινώντας την ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα