Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Για κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής προειδοποιεί η Ιαπωνία

Δέκα εκατομμύρια φορές πάνω η ραδιενέργεια στο νερό - Εκκενώθηκε ο αντιδραστήρας «2»

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος της πυρηνικής καταστροφής» στη Φουκουσίμα, προειδοποίησε σήμερα η Ιαπωνία, μετά την αποκάλυψη ότι σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα «2» του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια σε ποσοστό 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το επιτρεπτό.
Το προσωπικό διέκοψε εσπευσμένα την επιχείρηση άντλησης ύδατος και απομακρύνθηκε από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, την χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Ανησυχία για το ραδιενεργό ιώδιο
Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στα ανοιχτά
του εργοστασίου.
Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.850 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε μετρηθεί ότι ήταν 1.250 φορές υψηλότερα.
Πιθανή η διαρροή
Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι πιθανό να έχει σημειωθεί διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και σε αυτή να οφείλεται η υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.
H ραδιενέργεια που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco.
«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε.
Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Αγνόησαν την προειδοποίηση
Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρεία Tepco ότι ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά αγνοήθηκε.
Ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα είπε ότι η Tokyo Electric Power, η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.
«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψη σου αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.
Ο Οκαμούρα είχε προειδοποιήσει την εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που εκπόνησε το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών.
Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν πέραν κάθε πρόβλεψης.
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, τον οποίο ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών έχει φθάσει τους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα