Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Costa Navarino : Πάσχα με μεσσηνιακές παραδόσεις

Image
Η Costa Navarino και το The Westin Resort ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους επισκέπτες των ημερών του Πάσχα, αναβιώνοντας παραδόσεις της περιοχής, τοπικά έθιμα και συνταγές. Οι επισκέπτες στην Costa Navarino θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα μεγάλο πλούτο εθίμων –με ρίζες στα βάθη των αιώνων- που διατηρούνται ζωντανά στα περισσότερα χωριά της περιοχής. Στην κεντρική πλατεία μέσα στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή που λειτουργεί στην Costa Navarino, ζωντανεύουν οι δραστηριότητες των ημερών.

Στο γραφικό εκκλησάκι θα τελεστεί η Ιερά Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή, καθώς και η Αναστάσιμη Λειτουργία του Μ. Σαββάτου, ενώ το δείπνο που θα ακολουθήσει για τους επισκέπτες του The Westin Resort θα περιλαμβάνει τα καθιερωμένα πιάτα της ημέρας.
Το εορταστικό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα στρώνεται από νωρίς το πρωί, ξεκινώντας με την αναβίωση του ψησίματος του Κλέφτικου. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο της περιοχής που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αφού δημιουργηθεί ένας λάκκος και ανάψει η φωτιά, αυτή

σκεπάζεται με χώμα και κλαδιά, ώστε να μπει το αρνί ή κατσίκι και να καλυφθεί ξανά - μία ξεχωριστή προετοιμασία της συνταγής με τη συμ�ετοχή όσων θέλουν να γνωρίσουν το έθιμο.
Οι εορτασμοί συμπληρώνονται από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ποικιλία εδεσμάτων από πατροπαράδοτες και τοπικές πασχαλινές συνταγές, μαγειρική μπροστά στους επισκέπτες, ζωντανή μουσική και παραδοσιακές φορεσιές, στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα.
Τα παιδιά που θα βρεθούν στην Costa Navarino κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, θα απολαμβάνουν τις δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Cocoon (για βρέφη και μικρά παιδιά από 8 μηνών έως 4 ετών) και το SandCastle (για παιδιά 4-12 ετών), με πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο ώστε να ανακαλύψουν όλοι οι μικροί επισκέπτες τα ήθη και έθιμα των ημερών και της Μεσσηνίας.
Η περιοχή γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα αυτές τις ημέρες και όσοι την επισκεφθούν θα μοιραστούν με τους ντόπιους την πλούσια κληρονομιά της. Το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κορώνη, τα παιδιά κρατώντας σταυρούς επισκέπτονται τα σπίτια της γειτονιάς και διηγούνται τα πάθη του Χριστού, αναβιώνοντας ένα ιδιαίτερο έθιμο. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στη Μεσσηνία, μπορούν να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες σε ένα από τα αμέτρητα εκκλησάκια της περιοχής. Ιδιαίτερα, η Ιερά Ακολουθία της Μ. Παρασκευής στην κοντινή Πύλο δημιουργεί μία ξεχωριστή κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως και η περιφορά του Επιταφίου στη γειτονική Κορώνη, ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους και το Ενετικό Κάστρο. Στην Καλαμάτα, ένα από τα έθιμα που ζωντανεύουν οι ντόπιοι κάθε χρόνο είναι ο θεαματικός διαγωνισμός της χειροποίητης σαΐτας (βεγγαλικό) - του «σαϊτοπόλεμου». Οι ρίζες του βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ενώ όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με φορεσιές της εποχής. Στο Δασοχώρι, η κατασκευή και το πέταγμα αερόστατου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα, είναι ένα ακόμη έθιμο που διατηρείται έως και σήμερα.
Στο The Westin Resort, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις οικογένειες, με ειδικές παροχές που δημιουργούν άνετη διαμονή σε γονείς και παιδιά. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, όπως τα deluxe δωμάτια, οι junior και family σουίτες με δυνατότητα συνδεόμενων δωματίων, με θέα στο καταπράσινο σκηνικό και το Ιόνιο πέλαγος. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο The Westin Resort, η μεγάλη ποικιλία αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, το γήπεδο γκολφ The Dunes Course, και το Anazoe Spa, συμπληρώνουν αυτήν την αυθεντική πασχαλινή εμπειρία της μεσσηνιακής φιλοξενίας, που ολοκληρώνεται με τους τοπικούς παραδοσιακούς εορτασμούς και τα έθιμα.
Τα γιορτινά τραπέζια του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα στo The Westin Resort θα περιμένουν και όσους βρίσκονται στην περιοχή, μετά από έγκαιρη σχετική κράτηση.

-Για περισσότερες πληροφορίες και για τις πασχαλινές επιλογές στο The Westin Resort καθώς και για τις ειδικές τιμές στις κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως 15 Απριλίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 27230 95000 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.westincostanavarino.com/gr/easter_gr.
-Για το φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.costanavarino.com όπου στην ενότητα Downloads-Press, μπορείτε να το κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση, χρησιμοποιώντας τον κωδικό nestor.
Η ΤΕΜΕS είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, του πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρίνα Παπατσώνη
Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα