Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

«Διπλά βιβλία» στο υπουργείο Αμυνας...

Στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή παραληφθέντων οπλικών συστημάτων. Στελέχη της τρόικας επικοινώνησαν με τις κατασκευ- άστριες εταιρείες και αποκάλυψαν την «απάτη».
Στα τυφλά, χωρίς πυξίδα και στρατηγικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, συνεχίζουν να κινούνται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πεδίο των μαχών που δίνει η χώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανόρθωσή της. Επί ένα χρόνο το υπουργείο Άμυνας μοιάζει να παίζει «κλεφτοπόλεμο» με την τρόικα, εμφανίζοντας εικονικά οικονομικά στοιχεία και εξωπραγματικούς προϋπολογισμούς.Πρόσφατα ο Γ.
 Παπακωνταντίνου με την υπόδειξη της τρόικας ζήτησε εγγράφως από τον Β. Βενιζέλο να προβεί σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προτάσεις με αφορμή την κάλυψη της επιπλέον «μαύρης τρύπας» των 22 δισ. ευρώ στην τρέχουσα τριετία. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να εξοικονομήσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρω! Το Πεντάγωνο πριν καν απαντήσει εγγράφως διαμηνύει στην πλατεία Συντάγματος ότι θα ανταποκριθεί θετικά στην ανάγκη για περικοπή επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρω?
Όμως μια γενικόλογη θετική απάντηση των στρατηγών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία επιμένει να μάθει πώς και από πού θα εξασφαλιστούν τα 600 εκατομμύρια και εάν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στο ελληνικό στράτευμα.
Προθυμία...Η αυθόρμητη προθυμία των Ελλήνων στρατηγών να ψαλιδίζουν τον προϋπολογισμό τους με τόση ευκολία κάθε φορά που τους το ζητά το υπουργείο Οικονομικών πονήρεψε τους τροϊκανούς. Σε μια πρώτη έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται από το υπουργείο Άμυνας είναι πλασματικοί! Δεν στηρίζονται στις πραγματικές ανάγκες των Επιτελείων και δεν καταρτίζονται βάσει των πραγματικών αναγκών και δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως ανειλημμένες υποχρεώσεις για εξοπλισμούς. Ωστόσο το ποσόν αυτό από την τρόικα κρίνεται ως εντελώς αυθαίρετο και σχεδόν διπλάσιο από το πραγματικό ποσόν που τελικώς θα δαπανηθεί στο τρέχον έτος για την αποπληρωμή παραληφθέντων οπλικών συστημάτων! Η τρόικα έπιασε στα «πράσα» τους στρατηγούς που συνέταξαν τη λίστα των ανειλημμένων υποχρεώσεων για εξοπλισμούς. Έκαναν μια απλή κίνηση. Επικοινώνησαν με τις κατασκευάστριες εταιρείες που υλοποιούν τις εν εξελίξει συμβάσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πληροφορήθηκαν το ακριβές πλάνο του χρόνου παράδοσης των οπλικών συστημάτων. Έτσι απλά υπολόγισαν και το ποσό πληρωμών. Στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με το «Συγκεντρωτικό Πίνακα Ανειλημμένων Υποχρεώσεων Γενικών Επιτελείων 2011 ?2015» που έχει καταθέσει το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Οικονομικών και συνολικά προβλέπει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα πενταετία!
ΕξήγησηΟι τροϊκανοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν συντάσσει έναν κατάλογο με τα ακριβή στοιχεία των ανειλημμένων υποχρεώσεων για τους εξοπλισμούς.
Η Οικονομική Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας δεν συνεργάζεται στενά με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, τα Γενικά Επιτελεία και τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, ώστε να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ετήσιες οικονομικές υποχρεώσεις;
Ή, μήπως, συνειδητά παραφουσκώνουν τον αρχικό προϋπολογισμό των «ανειλημμένων υποχρεώσεων» ώστε εμβόλιμα να μπορούν να κάνουν προμήθειες υλικών με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος»;
Μια άλλη «μαύρη τρύπα» στις «χακί δαπάνες» που εντοπίζουν τα στελέχη της τρόικας αφορά την προμήθεια των καυσίμων, ετήσιου κόστους 160 εκατομμυρίων ευρω που γίνεται χωρίς προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού! Από τη συγκεκριμένη πίτα, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα «Ελληνικά Πετρέλαια».
Απροθυμία για αλλαγές στη δομή
Πέραν των εικονικών στοιχείων που αφορούν τις δαπάνες των εξοπλισμών, για την τρόικα εξίσου ανησυχητικό στοιχείο είναι και η απροθυμία -αν όχι η άρνηση- των Γενικών Επιτελείων να προβούν στη συγκρότηση συγκεκριμένου πλάνου διαρθρωτικών αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να επιτευχθεί δραστική και ουσιαστική μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Η τρόικα ζητά οικονομικο-τεχνικό πλάνο με συγκεκριμένες δράσεις. Για παράδειγμα, ο Στρατός Ξηράς που έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα θα πρέπει να καταθέσει πενταετές πλάνο με την αναδιάρθρωση των δυνάμεων του. Τι ποσά θα εξασφαλιστούν από την περικοπή των μονάδων; Ποιο το κόστος νέων πολυδύναμων μονάδων;
Η τρόικα ανησυχεί διότι δεν έχει υλοποιήσει το έργο της η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, της οποίας ηγείται ο πρέσβης Χρονόπουλος από την εποχή του Β. Μεϊμαράκη.
Το 2ο γραφείο Οι αδαμάντινοιΝα τους χαιρόμαστε! Ογδόντα τρεις ταξίαρχους εξακολουθεί να διατηρεί ο Ελληνικός Στρατός. Τους περισσότερους σ΄ όλο τον κόσμο!
Μας το θύμισαν οι φετινές κρίσεις. Έχουμε, λοιπόν, έναν στρατό των «αδαμάντινων» αστεριών που εξακολουθεί να επιβιώνει εν μέσω ΔΝΤ, καθώς ακόμη δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ξεκινήσει το ξήλωμά τους...
Τα αδελφάκιαΣε οικογενειακή υπόθεση εξελίσσεται η Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ. Μετά από πολυετή παραμονή στην ίδια νευραλγική θέση αποστρατεύτηκε ο υποστράτηγος Μ. Σιδηρόπουλος και αυτόματα προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου και ανέλαβε την ίδια καρέκλα ο μικρότερος αδελφός του Θ. Σιδηρόπουλος. Σύζυγος της Κατερίνας Παπακώστα πρώην βουλευτίνας της Ν.Δ. Πρόκειται για αξιωματικό χαμηλών τόνων που ουδέποτε προκάλεσε. Το ζητούμενο είναι εάν ο τζούνιορ Σιδηρόπουλος θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους της τρόικας ή και αυτός θα μας προκύψει «αντιτροϊκανός»...
ΑπαξίωσηΜετεξεταστέους στον ίδιο βαθμό άφησαν τους ναυτικούς ακολούθους στην Ιαπωνία, τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο και το Λονδίνο? Και μετά απαιτούμε από τους ξένους να σέβονται την Ελλάδα και τους εκπροσώπους της στο εξωτερικό, όταν η ίδια η πατρίδα επιφυλάσσει τέτοιου είδους ταπεινωτική αντιμετώπιση σε πρόσωπα και θεσμούς. «Τρικυμία εν κρανίω» όπως είχε αναφωνήσει ο ναύαρχος Εγγολφόπουλος !
Ο «μασχαλάκιας»Ο «μασχαλάκιας» του ΓΕΣ εξακολουθεί το δικό του χαβά! Συνεχίζει να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους του Πενταγώνου έχοντας παραμάσχαλα τους φακέλους προμηθειών πάσης φύσεως επιζητώντας την πολυπόθητη έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί -περισσότερο από ποτέ λόγω οικονομικής κρίσης- θα πρέπει να υπάρξει πραγματική διαφάνεια ως προς τις πληρωμές που προβαίνουν τα Γενικά Επιτελεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάτω από συνθήκες αδιαφάνειας οι μασχάλες ιδρώνουν και μυρίζουν

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 20, 2011

    ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.....ΤΕΛΙΚΑ!!!!
    ΚΑΙ Ο ΣΠΑΝΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΓΕΝΕΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα