Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κατάθεση Βενιζέλου "καίει" τον Παπακωνσταντίνου: Δεν ξέρω αν πήρα την πραγματική "λίστα Λαγκάρντ"

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ.....ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ!!!!
ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ...... ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ!!!!!
Τι δήλωσε ο Βενιζέλος για τη "λίστα Λαγκάρντ". Αποκαλύψεις που "καίνε"

"Το υλικό δόθηκε ατύπως σε μένα, χωρίς συνοδευτικό υλικό. Δεν γνωρίζω αν δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο. Ούτε ο κ. Ι. Διώτης (πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ) μπορούσε να ξέρει αν του δόθηκε το αρχικό. Γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργός Οικονομικών). Δεν είχε κανένα λόγο να μην λέει την αλήθεια ο κ. Διώτης".
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο οποίος συνεχίζει να ενημερώνει τα μέλη της σχετικά με τη "λίστα Λαγκάρντ".
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος που αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της παραλαβής, από τον κ. Διώτη, του επίμαχου ηλεκτρονικού υλικού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υποστεί αλλοιώσεις, ενώ επεσήμανε ότι η μεγάλη καθυστέρηση της έρευνας μπορεί να άφησε το περιθώριο σε ενδιαφερομένους, να οργανωθούν.
"Ένα ψηφιακό υλικό, προϊόν υποκλοπής, που έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες πλευρές της Ευρώπη είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, πρωτίστως από αυτόν που το υπέκλεψε, ή από διάφορες υπηρεσίες ή από παράγοντες υπηρεσιών. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για τον κ. Διώτη, αλλά είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές. Δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του υλικού που είναι παράνομο. Η εισαγγελική αμφισβήτηση της γνησιότητας αναδεικνύει το επισφαλές του υλικού", τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:
"Κινδυνεύει να ανοίξει ένα τεράστιο νομικό ζήτημα. Από τότε που έγινε η υποκλοπή, το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι και έχουν οργανωθεί".
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Αρκετές εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τέλη Αυγούστου, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης μας, ο κ. Διώτης με ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές Ιουνίου του παρέδωσε το υλικό που ήταν αποτέλεσμα μεσολάβησης μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου είχε αναφέρει κάτι σε μένα. Ανεπισήμως ο κ. Διώτης, χωρίς διαβιβαστικό, μου το παρέδωσε, διότι το πήρε από τον κ. Παπακωνσταντίνου με τον ίδιο τρόπο. Ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό μέσο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί.

- Δεν ξέρω ακόμα και σήμερα αν αυτό το υλικό είναι αντίγραφο. Ο κ. Διώτης μου άφησε στο γραφείο μου ένα "φλασάκι" και μερικές τυπωμένες σελίδες ονομάτων - τυχαίες νομίζω. Εφόσον ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που είχε μακρά εμπειρία, είχε στη διάθεση του επί εβδομάδες το υλικό αυτό δεν μπορούσα να έχω άλλη εκτίμηση ως προς την προέλευση του.

- Το ηλεκτρονικό αυτό υλικό παρέμεινε σε ένα κουτί, μαζί με άλλα πολλά ηλεκτρονικά, χωρίς να χρησιμοποιηθεί, μέχρι που το έστειλα στον πρωθυπουργό. Είχα πάντα τη βεβαιότητα ότι το πρωτότυπο υλικό διατηρείται στο ΣΔΟΕ, όπως και όλα τα ενημερωτικά τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Καμία υπηρεσία δεν στέλνει κάτι, χωρίς να κρατά αντίγραφο.

- Ακόμα και για τα πολιτικά πρόσωπα, το ΣΔΟΕ δεν ζητά, ούτε περιμένει εντολές για να ελέγξει. Οποιαδήποτε δική μου παρέμβαση μπορούσε να παρεξηγηθεί.

- Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στη διάθεση του πολύ καιρό το υλικό. Όπως δημόσια είπε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, αντλούσε χρήσιμες πληροφορίες πριν το παραδώσει στο ΣΔΟΕ. Τον Αύγουστο του 2011, έχουν περάσει 16 μήνες από τότε, δόθηκε από την Γαλλία το υλικό. Είναι προφανές ότι ακόμα και σε διάστημα δύο μηνών μπορούν να αντληθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες σε πολιτικό επίπεδο.

- Στις περιοδικές συναντήσεις που είχα με τον κ. Διώτη, ήταν συνεχείς οι πιέσεις μου για κάθε είδους έλεγχο και την προώθηση όλων των ερευνών του ΣΔΟΕ. Στον έλεγχο της λίστας με τους 1700 φορολογούμενους που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό και στην οποία εστίαζε η Τρόικα και έπρεπε να δίνουμε λογαριασμό είναι ζήτημα αν έχουν προσεγγιστεί οι 700.

- Για λόγους αρχής, ουδέποτε ρώτησα το ΣΔΟΕ για την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Οι σχέσεις μου με τον κ. Διώτη ήταν καλές, αλλά τυπικές. Δεν ήταν δική μου επιλογή ο κ. Διώτης. Άκουσα όμως τα καλύτερα από τον κ. Χρυσοχοίδη.

- Όταν αποχώρησα, ήταν πεποίθηση μου ότι στο ΣΔΟΕ είχαν αντίγραφα. Δεν έγινε παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο, για αυτό και δεν συζήτησα το θέμα με τον κ. Σαχινίδη. Ο κ. Διώτης που ήταν αρμόδιος παρέμεινε στη θέση και θα μπορούσε να ενημερώσει. 'Άλλο το τι ξέρω τώρα κι άλλο τι έμαθα τον Αύγουστο του 2012, όταν παρέλαβα το υπουργείο Οικονομικών. Δεν γνώριζα ότι αυτό έχει περιέλθει ανεπισήμως την άνοιξη του 2011 από την Γαλλία. Γνώριζα αυτά που μου είπε ο κ. Διώτης εκείνη τη στιγμή.

- Μέχρι τη στιγμή που είδα το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ήμουν βέβαιος ότι υπήρχε στο ΣΔΟΕ το υλικό, ίσως και στην ΕΥΠ. Ο κ. Διώτης μου τηλεφώνησε όταν ήμουν στις Βρυξέλλες, μου θύμισε τη συζήτηση του Αυγούστου και ότι άφησε το φλασάκι στο γραφείο μου με την λίστα με τους καταθέτες. Με πίεσε να θυμηθώ για το "φλασάκι". Το λέω, αυτό για όσους εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνουν, που έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι το είχα στο γραφείο μου σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

- Όταν γύρισα το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, συνειδητοποίησα ότι το ΣΔΟΕ δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Δεν μπορούσα να δεχθώ πως δεν έχει το ΣΔΟΕ υλικό. Το αναζήτησα και ευτυχώς το είχα στην κατάσταση που μου το είχε αφήσει. Επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό για τις δικές του ενέργειες.

- Μου ειπώθηκε ότι το υλικό ατύπως δόθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν ξέρω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο, ούτε αυτός γνώριζε. Γνώριζε ότι είχε πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δεν έχει λόγο να μην λέει αλήθεια

- Την εντολή, ο κ. Διώτης για την αποστολή του την είχε λάβει. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι χρειάζεται ειδική εντολή υπουργού . Ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ κάνεις ό,τι συνήθως με το άτυπο υλικό.

"Όταν μπορείς να ελέγξεις μια ύλη 250 δισ. ευρώ δεν είναι δυνατό να μην ασχολείσαι με μεγάλοκαταθέτες και να δίνεις έμφαση στο παράνομο υλικό"

Εν τω μεταξύ, έμφαση στην έρευνα προέλευσης των καταθέσεων, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η απόσυρση των 70 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες που διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία, έγινε νόμιμα και επίσημα.

Ο κ. Βενιζέλος αφού επανέλαβε ότι, σύμφωνα με αυτά που του είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα 20 ονόματα αποτελούν τα 2/3 του συνολικού ποσού, δηλαδή του 1,5 δισ. ευρώ, πρόσθεσε:

"Από στοιχεία εγγράφου της Ένωσης Εφοπλιστών που πήρα σήμερα, φαίνεται ότι το μεγάλο μέρος τους είναι ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι ανέσυρε και έστειλε στο ΣΔΟΕ ελάχιστα ονόματα, το συνολικό ποσό των οποίων είναι 1,9 δισ. δολάρια".

"Από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποσυρθεί την τελευταία τριετία 70 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. Διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό επίσημα, με εμβάσματα, την τελευταία τριετία. Όλα νόμιμα. Η προέλευση των καταθέσεων είναι το θέμα. Όταν ξέρεις, ότι 70 δισ. διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό και όταν μπορείς να ελέγξεις μια ύλη περίπου 250 δισ. ευρώ είναι δυνατό να μην ασχολείσαι με το θέμα των μεγάλων καταθετών και να δίνεις έμφαση στο παράνομο υλικό", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα