Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Νέες ευνοϊκές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας


Νέες ευνοϊκές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το Ειρηνοδικείο ΚαλαμάταςΓράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
Νέες ευνοϊκές αποφάσεις για τρία υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Στις δύο προβλέπεται κούρεμα χρεών των δανειοληπτών προς τις τράπεζες, ενώ στη μια -η οποία αφορά άπορη οικογένεια- οι μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές παγώνουν και προσδιορίζεται νέα δικάσιμος, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Συγκεκριμένα, η πρώτη εκδοθείσα απόφαση για το τρέχον έτος αφορά έναν 45χρονο δανειολήπτη, εργαζόμενο σε ιδιωτική επιχείρηση. Τα χρέη του προς δύο τράπεζες από καταναλωτικό δάνειο και πιστωτικές κάρτες ανέρχονται σε 38.472 ευρώ, από τα οποία θα πληρώσει 8.494 ευρώ. Ο αιτών έχει δύο ενήλικα παιδιά και οι μηνιαίες αποδοχές του φτάνουν τα 1.189 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στο δικαστήριο, για να ζήσει η οικογένειά του και να καλυφθούν βασικές ανάγκες και λογαριασμοί χρειάζεται 1.000 ευρώ το μήνα. Μάλιστα για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στα μηνιαία έξοδα έχει μετακομίσει στο σπίτι του πατέρα του, γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει ενοίκιο. Εξετάζοντας όλα τα παραπάνω το δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλλει ο δανειολήπτης επί μια τετραετία 72,25 ευρώ στη μια τράπεζα και 104,72 ευρώ στην άλλη. Ετσι μετά από μια τετραετία η μια τράπεζα θα έχει πάρει πίσω 3.468 ευρώ ενώ η άλλη 5.026 ευρώ.
ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΒΟΛΟ ΑΛΛΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΖΙΠ
Η δεύτερη περίπτωση αφορά μια 52χρονη γυναίκα, άνεργη από τον Απρίλιο του 2011, με δάνεια από τρεις τράπεζες και συνολικές οφειλές 49.494 ευρώ. Η γυναίκα εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία η οποία έκλεισε και άφησε άνεργους πολλούς από το προσωπικό της πανελλαδικά. Με την απόφαση του δικαστηρίου θα πληρώσει στις τράπεζες 4.800 ευρώ, ενώ θα πουληθεί και το τζιπ που έχει στο όνομά της, αξίας 17.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρεών της.

Η αιτούσα μετά το κλείσιμο της επιχείρησης έπαιρνε για ένα χρόνο επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ύψους 454 ευρώ. Τα δάνεια, όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο, τα πήρε για προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια ο πατέρας της πάσχει από ανίατη ασθένεια και χρειάζεται έναν άνθρωπο να τον φροντίζει. Για τη φροντίδα του πατέρα της δίνει 200 ευρώ το μήνα και χρειάζεται με τον σύζυγό της άλλα 200 ευρώ ως έξοδα μετακίνησης, για να επισκέπτονται τον πατέρα της στο χωριό όπου μένει. Ο σύζυγός της εργάζεται αλλά οι μηνιαίες αποδοχές του έχουν μειωθεί, ενώ χρωστά και ο ίδιος προς τράπεζες το ποσό των 75.000 ευρώ. Με το μισθό του συζύγου της βγαίνουν όλα τα έξοδα του σπιτιού που ανέρχονται σε 900 ευρώ το μήνα. Η δανειολήπτρια έχει στην κατοχή της ένα ελαιοπερίβολο εκτιμώμενης αξίας 3.000 ευρώ, το οποίο το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να εκποιηθεί γιατί το λάδι που βγάζει καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Ομως ένα τζιπ του 2008 που είχε αγοράσει η δανειολήπτρια, εμπορικής αξίας 17.000 ευρώ, θα πουληθεί και με επιθυμία της ίδιας, ώστε με τα χρήματα να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της προς τις 3 τράπεζες. Μάλιστα το δικαστήριο αποφάσισε να οριστεί εκκαθαριστής δικηγόρος προκειμένου να φροντίσει για την πώληση του οχήματος, με ελάχιστο τίμημα τα 15.000 ευρώ. Ακόμη το δικαστήριο αποφάσισε, εκτός από τα χρήματα της ρευστοποίησης του αυτοκινήτου, η δανειολήπτρια να καταβάλλει κάθε μήνα επί 4 χρόνια το ποσό των 100 ευρώ και προς τις 3 τράπεζες.

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΠΟΡΩΝ

Η τρίτη περίπτωση αφορά ένα ζευγάρι απόρων με ανήλικο παιδί, που προσέφυγε για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών του προς 2 τράπεζες, ύψους 20.694 ευρώ. Μάλιστα η 44χρονη γυναίκα και ο 45χρονος σύζυγός της έχουν και την ευθύνη των δύο ενήλικων παιδιών της από άλλο γάμο, τα οποία δεν εργάζονται. Η οικογένεια ζει με τη βοήθεια του Δημοτικού Παντοπωλείου Καλαμάτας, φίλων και συγγενών - ενώ και το σπίτι στο οποίο μένει τής έχει παραχωρηθεί δωρεάν.
Ο σύζυγος, αυτοκινητιστής μέχρι το 2008, αρρώστησε και έμεινε βαριά ανάπηρος. Από τον Μάιο του 2009 έως και το Μάιο του 2012 έπαιρνε επίδομα 313 ευρώ από την Πρόνοια, το οποίο έχει διακοπεί μέχρι την επανεξέτασή του από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Η σύζυγος παίρνει ένα επίδομα τριτέκνων ύψους 134 ευρώ το μήνα, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες της πενταμελούς οικογένειας ανέρχονται σε 800 ευρώ. Επιπρόσθετα η αιτούσα από τον Αύγουστο του 2011 βρίσκεται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Το δικαστήριο λοιπόν αποφάσισε να παγώσουν οι μηνιαίες καταβολές προς τις τράπεζες στην παρούσα φάση και όρισε νέα δικάσιμο για τον επαναπροσδιορισμό της οικονομικής κατάστασης του ζευγαριού, στις 24 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα