Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο Βενιζέλος φτιάχνει τη δική του «φράξια»


«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Από χθες, στις αντιμαχόμενες φράξιες του ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου προστέθηκε ακόμα μια. Σε ένα γραφείο στην Χαριλάου Τρικούπη, γεννήθηκε η «Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Κίνηση».
Το παρών έδωσαν μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου, όπως ο Γιάννης Δατσέρης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Από βουλευτές πλην του Κωνσταντινόπουλου, παραβρέθηκαν οι Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Παναγιώτης Ρήγας και Συμεών Κεδίκογλου ενώ από στελέχη ήταν εκεί οΠάνος Μπεγλίτης, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Αθηνά Δρέττα. Την Τετάρτη, η «Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Κίνηση» θα έχει την πρώτη της ουσιαστική συνάντηση και σύμφωνα με τους οργανωτές, θα έχουν προσχωρήσει σε αυτήν 40 στελέχη.
Η νεοσύστατη Κίνηση έχει τις ευλογίες του Βενιζέλου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξέρει το συμβαίνει στο παρασκήνιο στο κόμμα του εν όψει συνεδρίου, καταλαβαίνει ότι όλοι, από τον Σκανδαλίδη και τη Φώφη ως τον άλλοτε σύμμαχο του Παναγιωτακόπουλο και τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Ακόμα και αν δεν τον αμφισβητήσουν στο συνέδριο, διακαής τους πόθος είναι να βγουν από την κυβέρνηση και να στρίψουν το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, στις λαϊκές του ρίζες (αν αυτές εξακολουθούν να υφίστανται είναι μια άλλη ιστορία). Στρατηγικά ο Βενιζέλος πιστεύει πως κάνουν λάθος, και ότι ο μόνος δρόμος πια για το ΠΑΣΟΚ είναι να στηρίξει το μνημόνιο, άρα και την κυβέρνηση που το εφαρμόζει, ώσπου να αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η δημιουργία φράξιας με βάση «μεταρρυθμιστικά» στελέχη του κόμματος και πρόγραμμα παραμονής στην κυβέρνηση ενώνει αυτές τις δυνάμεις υπέρ του Βενιζέλου επιτυγχάνει όμως κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό. Δημιουργεί μια πλατφόρμα που κόβει τον αέρα όσων «μεταρυθμιστών» βρίσκονται εκτός ή κινούνται στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ και τους προκαλεί ασφυξία. Για το Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου, το Ραγκούση και το Φλωρίδη στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών. 
Το μόνο πρόβλημα του Βενιζέλου είναι ότι η φράξια παραμένει ακέφαλη, ο Φίλιππος Σαχινίδηςπου προόριζε να τεθεί επικεφαλής αυτομόλησε στους «υφυπουργούς», οι οποίοι τηρούν μια επαμφοτερίζουσα στάση. Ο Γ. Μανιάτης, που είναι πλέον ο επικρατέστερος για να ηγηθεί, δεν φαίνεται να πείθει τους εκσυγχρονιστές. Ακόμα και έτσι όμως, ο Βενιζέλος έχει πάρει το πάνω χέρι στο εσωκομματικό παιχνίδι. Και διανύει την καλύτερη φάση του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Άνθρωποι που τον ξέρουν καλά διαπιστώνουν με έκπληξη πως έχει να κάνει στραβοπάτημα μήνες…

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα