Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ομπάμα: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε ανάκαμψη


Την ώρα που στην Ελλάδα έχει ξεσηκωθεί σάλος για τις δηλώσεις του γ.γ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου περί «υψηλού κατώτατου μισθού» στις ΗΠΑ ο αμερικανός Πρόεδρος εξηγεί το πως η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
από 7,25 σε 9 δολάρια η κατώτερη εργατοώρα προτείνει ο Ομπάμα
από 5,15 σε 7,25 δολάρια η αύξηση Μπους το 2006
15 εκατομμύρια Αμερικανοί θα επωφεληθούν αν ψηφιστεί η πρόταση Ομπάμα
Η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία και να τονωθεί η μεσαία τάξη δεν έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από όλους.

Οι μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν μαζί με τους απαισιόδοξους οικονομικούς αναλυτές που προβλέπουν αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Στον αντίποδα οι υποστηρικτές της πρότασης Ομπάμα για σταδιακή αύξηση από τα 7,25 δολάρια την ώρα στα 9 δολάρια μέχρι το 2015 εκτιμούν ότι θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των Αμερικανών που βρίσκονται στα επίπεδα της φτώχειας και θα ενισχυθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Προϋπόθεση, όμως, είναι να ψηφιστεί η πρόταση σε μία «εχθρική» Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, πάντως δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετοι σε αυτήν την προοπτική.

Άλλωστε, ο Τζορτζ Μπους το 2006 είχε αυξήσει την εργατοώρα από τα 5,15 δολάρια στα 7,25 σε διάστημα τριετίας ενισχύοντας, όπως αποδείχτηκε τη μεσαία αμερικανική τάξη.

Ο ετήσιος κατώτατος μισθός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση είναι σήμερα στις ΗΠΑ τα 14.500 δολάρια και η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί ότι η προτεινόμενη αύξηση θα ενισχύσει και θα ωφελήσει περίπου 15 εκατομμύρια εργαζόμενους προσφέροντας ισχυρή «ένεση» τόνωσης της οικονομίας στην πορεία για ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα