Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Βρήκαν κιμά αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ που πωλούνται και στην Ελλάδα

Τα κεφτεδάκια με κρέας αλόγου είχαν παρασκευαστεί στη Σουηδία.

Κιμά αλόγου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια που προορίζονταν για τα εστιατόρια των ΙΚΕΑ, εντόπισαν οι αρχές στην Τσεχία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά προληπτικά την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος σε 12 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΙΚΕΑ Ίλβα Μάγκνουσον στο Χέλσινγκμπορκ της Σουηδίας.
Εκτός από την Τσεχία και την Ελλάδα, οι χώρες όπου οι παρτίδες ύποπτου κρέατος εστάλησαν στα καταστήματα ΙΚΕΑ, είναι οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία και Ολλανδία.
Η ανακοίνωση της ελληνικής ΙΚΕΑ, όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook της εταιρείας:
«Σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων. Μέχρι τότε έχει σταματήσει η πώληση των σχετικών προϊόντων για προληπτικούς λόγους».Τα ΙΚΕΑ σταμάτησαν τη διάθεση του συγκεκριμένου δημοφιλούς εδέσματος σε όλα τα καταστήματά τους στη Σουηδία και σε άλλες χώρες, μετά τη ανακάλυψη το μεσημέρι της Δευτέρας ότι αλογίσιος κιμάς εντοπίστηκε σε κεφτεδάκια της φίρμας στην Τσεχία.
Συγκεκριμένα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τσεχίας ανέφερε ότι εντόπισε κιμά αλόγου σε φορτία κατεψυγμένων γευμάτων που προορίζονταν για τα εστιατόρια στα καταστήματα της ΙΚΕΑ, και τα οποία είχαν παρασκευαστεί στη Σουηδία.
Συνολικά, η υπηρεσία μπλόκαρε φορτία 760 κιλών από τα γεύματα. Η Τσεχία είχε εντοπίσει αρχικά «ύποπτο» κρέας την περασμένη εβδομάδα, εκείνη τη φορά σε λαζάνια που πωλούνταν στα Tesco. Η προέλευση του κρέατος στις δύο περιπτώσεις είναι προς το παρόν άγνωστη.
Η αποκάλυψη για τον αλογίσιο κιμά στα ΙΚΕΑ έρχεται την ημέρα που οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν στις Βρυξέλες θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την ταυτοποίηση των προϊόντων.
Η μητρική IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματά τις πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα.
Δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα κάποια ανακοίνωση από την έδρα του ομίλου σχετικά με το εάν οι θυγατρικές της θα σταματήσουν να πωλούν το προϊόν και στις άλλες χώρες όπου η IKEA έχει υποκαταστήματα.
Η επιχείρηση διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, σύμφωνα με ΜΜΕ στις χώρες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα