Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κύμα εξόδου και περικοπών στις τράπεζες


10.000 υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους επόμενους μήνες
Εξοδο για τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλους και ψαλίδισμα σε μια σειρά από επιδόματα φέρνουν η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών. Με εθελούσιες εξόδους, μακροχρόνιες άδειες αλλά και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατά περίπου 20% μέσα στους ερχόμενους μήνες.Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και στις τράπεζες, που ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου, αναμένεται να μπουν μια σειρά από επιδόματα που περιλαμβάνονται στην κλαδική σύμβαση, ενώ ήδη οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν ψαλιδιστεί από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.


Στο μέτωπο των εθελουσίων εξόδων, αυτή τη στιγμή στα σκαριά βρίσκονται δύο προγράμματα, από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα οποία αφορούν 2.000 και 500 εργαζόμενους αντίστοιχα. Συνολικά οι τράπεζες στην Ελλάδα απασχολούσαν περισσότερους από 56.000 εργαζόμενους στις αρχές του 2012, ενώ εκτιμάται ότι οι μεταξύ τους συγχωνεύσεις, αλλά και τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο, θα μειώσουν τον αριθμό αυτόν κατά περίπου 20%.

Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής Τράπεζας, το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου συναντά μεγάλη αποδοχή, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Τα 2.000 άτομα που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αντιστοιχούν περίπου στο 20% των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι στο τέλος του 2012 ξεπερνούσαν τους 11.000, καθώς δεν αφορά τις θυγατρικές.

Επίσης, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θετική ανταπόκριση για το πρόγραμμα έχουν δείξει και οι εργαζόμενοι στη Eurobank, παρά το γεγονός ότι δεν τους αφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές κινήσεις αναμένονται και μεταξύ της Alpha Bank και της Emporiki, καθώς οι δύο τράπεζες απασχολούν αυτή τη στιγμή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Επιπλέον, πέρα από τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου, στο «συρτάρι» των τραπεζών φέρονται να υπάρχουν και άλλες μέθοδοι μείωσης του προσωπικού, όπως για παράδειγμα η μακροχρόνια άδεια (sabbatical). Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι φεύγουν από την τράπεζα για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών παίρνοντας ένα τμήμα του μισθού τους και έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στο μεσοδιάστημα. Εντούτοις, δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους εργαζόμενους, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος υλοποίησης από την τράπεζα.

Πάντως, τραπεζικά στελέχη «χτυπούν καμπανάκι» για τα προγράμματα αυτά, καθώς θεωρούν ότι η «αποψίλωση» του κλάδου από 10.000 έμπειρα στελέχη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο των τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ψαλίδι σε επιδόματα. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και στους τραπεζίτες μπαίνει η κλαδική σύμβαση, η οποία έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου και στην ατζέντα θα βρεθούν τα επιδόματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από την πλευρά της ΟΤΟΕ όσο και από τις τράπεζες, ο κατώτατος μισθός όπως αυτός διαμορφώθηκε από την κλαδική σύμβαση του 2009 αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και πολύ δύσκολα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Αντίθετα, οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν μειώσεις στις μισθολογικές ωριμάσεις που δίνονται με την πάροδο των ετών, αλλά και σε μια σειρά από επιδόματα που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση (όπως π.χ. αυτά του διευθυντή και του υποδιευθυντή ή των παιδικών σταθμών). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψαλίδι από τις τράπεζες σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα αρχίσει περίπου από το 15%, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Μαΐου, οπότε και λήγει το τρίμηνο της μετενέργειας.

Εθνική - Eurobank

Αποδοχή 85% για τη συγχώνευση
Με ευρύτατη αποδοχή, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 85%, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε προς το Χρηματιστήριο ότι ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, οι οποίες είχαν τεθεί ως αιρέσεις της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών της Eurobank. Η σχέση ανταλλαγής στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς ήταν 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank ενώ ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό ενεργητικό 174,2 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 113 δισ. ευρώ και καταθέσεων 84,6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα