Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σε νευρική κρίση το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από το Συνέδριο

Ενταση και αλληλοκαρφώματα στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από καταγγελίες για «μαγειρέματα» και «παρωδία»
Σε νευρική κρίση το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από το Συνέδριο
Προσυνεδριακός... διάλογος με αλληλοκαρφώματα και μπηχτές  ξεκίνησε χθες στο ΠΑΣΟΚ, έπειτα από δημόσιες καταγγελίες στελεχών για μαγειρέματα και αντικαταστατικές μεθοδεύσεις. Η ένταση που προκλήθηκε αποτελεί μία πρόγευση των όσων θα λάβουν χώρα στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας και φανερώνει τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της παράταξης.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν δέκα στελέχη του κόμματος δημοσιοποίησαν κείμενο-καταγγελία με αιχμή την επιλογή των αριστίνδην στελεχών, ενώ νωρίτερα και η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για Συνέδριο-παρωδία καταλογίζοντας ανοιχτά ευθύνες και στην Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος.
O ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ. Οι καταγγελίες  απαντήθηκαν προσωπικά από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) Γιάννη Σουλαδάκη, ο οποίος με αυστηρό ύφος σχολίασε ότι δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητεί τα 39 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στο ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο των «10» υπογράφεται από στελέχη (μέλη ΚΟΕΣ) που βρίσκονταν κοντά στην προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και οι ίδιοι απορρίπτουν οποιαδήποτε ανάμειξη ή συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στις πρωτοβουλίες τους: Γιάννης Διαμαντίδης, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης, Βασίλης Νούσιος, Παντελής Οικονόμου, Aσπα Παπαηλιού, Γιώργος Πεταλωτής, Μανόλης Στρατάκης και Ιωάννης Σωτηρίου.
Οι «10» κάνουν λόγο για απαράδεκτες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, επιλεκτική και όχι ενιαία αναλογία εκπροσώπησης των οργανώσεων και καταγγέλλουν απόπειρα μείωσης της εκπροσώπησης των αποδήμων Ελλήνων. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι εφορευτικές επιτροπές διορίζονται αντί να εκλεγούν και καυτηριάζουν το γεγονός ο αριθμός των αριστίνδην συνέδρων παραμένει άγνωστος, κάτι που καθιστά ύποπτη τη μη ανακοίνωση των ονομάτων τους με αποκλεισμό πολλών πρώην βουλευτών.
Μάλιστα εμμέσως εγκαλούν και τον Ευ. Βενιζέλο λέγοντας ότι έχει την πρώτη ευθύνη για τη διασφάλιση της ενότητας του Κινήματος και του ζητούν «να τιμήσει τη δέσμευσή του να προασπίσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Κινήματος και να εγγυηθεί την πλήρη τήρηση των προβλέψεων του Καταστατικού».
«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα μιλούσε για Συνέδριο μεθοδεύσεων αν αυτές δεν αποθάρρυναν πολύ κόσμο που προσπαθεί να υπερβεί τις όποιες αντιρρήσεις του και τις πικρίες του για να συμμετάσχει στο Συνέδριο, για το οποίο δημιουργούμε προσδοκίες τις οποίες τορπιλίζουμε», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας ότι στις οργανώσεις δεν γίνεται διάλογος.
Στο μεταξύ και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος κατήγγειλε μία «μικρή ομάδα διορισμένων και ανιστόρητων στελεχών που λειτουργεί σαν τους διατεταγμένους εκτελεστές της ιστορίας του Κινήματος» χαρακτηρίζοντάς τους «προκλητικούς».
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας κατήγγειλε την ΕΚΑΠ και τον πρόεδρό της λέγοντας ότι «αποδεικνύεται όχι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά τραγική φιγούρα, εκτός χρόνου και τόπου». Επίσης υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια οργανωτικού ελέγχου του Συνεδρίου και κατήγγειλε ότι εξαφανίστηκαν οι οργανώσεις του εξωτερικού του ΠΑΣΟΚ (από το Συνέδριο) επειδή «δεν μπορούν να τις ελέγξουν».
Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο τον κάλεσε να περιφρουρήσει τις διαδικασίες και προειδοποίησε ότι «αν δεν τηρηθούν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής διαδικασίας εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε τέτοιες προσπάθειες οργανωτικού ελέγχου».
Απαντώντας στις καταγγελίες ο Γιάννης Σουλαδάκης δήλωσε ότι η εκ προοιμίου αμφισβήτηση των διαδικασιών και η αφοριστική και ατεκμηρίωτη καταγγελία δεν συμβάλλει σε ομαλό διάλογο και λύσεις. Διευκρινίζει ότι οι μόνοι σύνεδροι που έχουν οριστεί είναι αυτοί της ΚΟΕΣ και επιτίθεται σε όσους με «ελαφρότητα» εξαπολύουν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.
Ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ δηλώνει υπερήφανος για τη συνεχή του παρουσία στο ΠΑΣΟΚ από την 3η Σεπτέμβρη του '74, θυμίζει ότι στο κρίσιμο συνέδριο του 1996 που προήδρευσε ουδείς αμφισβήτησε τις διαδικασίες του και επισημαίνει: «Είμαι αποφασισμένος, εξαντλώντας τις όποιες δυνατότητές μου, να συμβάλω στη διαφάνεια και στη γνησιότητα των διαδικασιών».

Η συνάθροιση των... 300 σε ταβέρνα
Ο κ. Καρχιμάκης που ηγείται της πρωτοβουλίας των «10» μαζί με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – 300 λένε οι ίδιοι – συνέφαγαν το βράδυ της Κυριακής στην ταβέρνα Σουφάλα (περιοχή Πανόρμου) για να συζητήσουν τις προσυνεδριακές εξελίξεις, ενώ και χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ίδιας ομάδας με στελέχη από την Κόρινθο. «Είμαστε αυτοί που θέλουν να μπουν όροι στην κυβέρνηση Σαμαρά» τονίστηκε από τους συμμετέχοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα