Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κατακόρυφη πτώση πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας
Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, όμως κατακόρυφη πτώση έχουν καταγράψει οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή της Τριφυλίας, με τους πρατηριούχους να μιλούν για μειώσεις που ξεκινούν από 70% και φτάνουν στο 90%. Οπως όλα δείχνουν, οι κάτοικοι της περιοχής ζεσταίνονται με οτιδήποτε άλλο εκτός από πετρέλαιο.Η μεγάλη αύξηση της τιμής του αλλά και η αγοραστική αδυναμία των πολιτών είναι οι αιτίες που κάνουν τον κόσμο να μην αγοράζει πλέον πετρέλαιο για να ζεσταθεί, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους από την αύξηση της φορολογίας σαφώς είναι μικρότερα από πέρυσι αφού δεν υπάρχει κατανάλωση. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως και οι ελάχιστες παραγγελίες που δέχονται για πετρέλαιο είναι για λίγα λίτρα, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τις παραγγελίες προηγούμενων χρόνων. Πολλές φορές είναι ασύμφορο για τους πρατηριούχους να μπουν στην διαδικασία της διανομής, ειδικά όταν είναι σε μακρινές περιοχές. Οπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι, κάθε χρόνο μειώνονται οι συνάδελφοί τους που ασχολούνται με την διανομή πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας πως η μείωση που καταγράφουν είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετοί πρατηριούχοι πλέον δεν πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης. Σημειώνουν ότι ο κόσμος είτε έχει στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας όπως σε καυστήρες ξύλου, πέλετ και πυρηνόξυλου, είτε στην ηλεκτρική ενέργεια, είτε στις κουβέρτες.

Χαρακτηριστικά στην περιοχή των Φιλιατρών ο Λεωνίδας Καραβίτης μας τόνισε: «Η κατάσταση στα καύσιμα είναι δραματική και γενικά σε όλο το εμπόριο. Την μόνη κίνηση που είδαμε, ήταν την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, καθώς υπήρχε η ανάγκη να μαζέψουν τις ελιές. Στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση και αυτή που υπάρχει είναι σε πολύ μικρές ποσότητες. Ηδη πέρυσι είχαμε μείωση. Φέτος είναι πάνω από 70%. Βέβαια και εμείς επιφυλασσόμαστε και δίνουμε το πετρέλαιο όπου εισπράττουμε. Οσοι αγοράζουν είτε παίρνουν με μπιτόνια είτε μπορεί να πάει το βυτίο 15-20 χιλιόμετρα μακριά να δώσει 150 λίτρα. Ετσι χάνεται και το κέρδος. Ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί με αερόθερμα, ξύλα, κουβέρτες ή και καθόλου. Μπορεί το κράτος τον φόρο που έβαλε -και ήθελε-, να τον έχει εισπράξει γιατί δεν γίνεται πλέον χρήση πετρελαίου θέρμανσης παράνομα. Ομως ο κόσμος δεν ζεσταίνεται και οι πολίτες υποφέρουν».

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος στα Φιλιατρά μας είπε: «Εγώ προσωπικά δεν έχω φέρει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης φέτος, γιατί η μεγαλύτερη παραγγελία ήταν στα 100 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 100 λίτρα, πράγμα ασύμφορο για εμένα να κάνω αυτές τις διανομές. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η τιμή του πετρελαίου αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει λεφτά ο κόσμος, με αποτέλεσμα ο καθένας να προσπαθεί να ζεσταθεί με άλλους τρόπους όπως με ξύλα και χοντρά ρούχα. Το σίγουρο είναι πως δεν χρησιμοποιεί πια πετρέλαιο. Αυτό το μέτρο να αυξήσουν τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης θα έλεγα ότι είναι βλακώδες».

Στην περιοχή του Καλού Νερού ο Θεόδωρος Μπούσουλας μας τόνισε: «Δεν υπάρχει πια κίνηση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Η κίνηση είναι πεσμένη κατά 90% σε σχέση με τα πιο παλιά χρόνια. Και που το έχουμε στο μαγαζί δεν το έχουμε για να βγάλουμε λεφτά αλλά για να εξυπηρετήσουμε 5-6 γνωστούς μας. Να καταλάβετε ότι από 500 χιλ. λίτρα που κάναμε διακίνηση τα προηγούμενα χρόνια, και τα 200 - 300 χιλ. λίτρα που κάναμε μέχρι πέρυσι, φέτος είμαστε στα 30 – 40 χιλ. λίτρα. Αν κλείσει η χρονιά με 50 χιλ. λίτρα, θα μιλάμε για επιτυχία. Δεν βάζει κανένας, δεν υπάρχει η δυνατότητα στον κόσμο να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθεί και αυτό οφείλεται καθαρά στο φόρο που μπήκε από φέτος. Ολοι έχουν ξεκινήσει και χρησιμοποιούν άλλους τρόπους θέρμανσης, όπως ξύλα, πυρηνόξυλο και άλλα τέτοια προϊόντα. Ενώ και οι παραγγελίες που δεχόμαστε είναι πολύ μικρές -ασύμφορες πολλές φορές για εμάς- αλλά πάμε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

Στην περιοχή της Κυπαρισσίας ο Γιώργος Αποστολόπουλος μας επισήμανε: «Η μείωση φέτος φτάνει στο 80-85% και οφείλεται στην αυξημένη τιμή που έχει, αλλά και στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να βάλει πετρέλαιο. Είναι όμως ακριβό, αφού από το 1 ευρώ πέρυσι πήγε στο 1,3 φέτο. Ο φόρος που μπήκε λειτούργησε πολύ αρνητικά και δεν συνέβαλε σε κάτι, καθώς τα έσοδα που έχω υπολογίσει εγώ ότι θα πάρει το κράτος, είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Οι παραγγελίες φέτος είναι πολύ μικρότερες. Είναι 500-700 ευρώ, άντε το περισσότερο να είναι χίλια ευρώ, αλλά τέτοιες στις 100 να τύχουν δύο. Ο κόσμος για να ζεσταθεί έχει βρει άλλες λύσεις ή δεν κάνει και τίποτα. Πάντως κάποιοι πέρυσι τον Απρίλιο είχαν φουλάρει τις δεξαμενές τους και ίσως να μην το έχουν κάψει ακόμη, αφού δεν είχαμε πολλά κρύα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι υπάρχει σημαντικό θέμα με την μείωση».

Στους Γαργαλιάνους ο Γιώργος Μαραβέλας μας είπε: «Σε σχέση με πέρυσι έχουμε μια μείωση που είναι στο 60-70% και αυτό οφείλεται καθαρά στην υψηλή τιμή που έχει φέτος το πετρέλαιο με τον φόρο που μπήκε αλλά και στην μειωμένη αγοραστική δύναμη του κόσμου, αφού τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί σημαντικά. Θεωρώ πως και την περσινή τιμή να είχε το πετρέλαιο, πάλι θα είχαμε μείωση στην ζήτηση από τον κόσμο. Οι περισσότεροι έχουν στραφεί σε άλλους τρόπους θέρμανσης είτε με ξύλα, με πυρηνόξυλο, με ηλεκτρικό, όπως μπορούν.

Βέβαια και αυτοί που παραγγέλνουν φέτος κατά μέσο όρο οι παραγγελίες είναι στα 300 λίτρα, πράγμα που και για εμάς είναι ασύμφορο να κάνουμε διανομή με τέτοιες ποσότητες. Και στην περιοχή μας αν φέτος έχουν μείνει 3 πρατήρια να κάνουν διανομή πετρελαίου, του χρόνου δεν θα αντέξουν όλα, αφού πλέον έχει γίνει ασύμφορο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα